Güncelleme Tarihi:
Babacan konuşmasında "Özellikle iki ülkeyi ilgilendiren, Irak’taki Kuzey Irak’taki ve PKK sorununu ele aldık. Aynı zamanda 1915 olaylarıyla ilgili ABD Kongresi’ndeki tasarıyı görüştük.Her iki ülkenin hedefinin aynı olduğunu bir kez daha teyit ettik.ABD bizim için dost ve müttefik ülke aynı zamanda stratejik ortak" dedi.
İNÖNÜ İÇİN BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ
Rice ise konuşmasının başında Erdal İnönü'nün vefatına değinerek "Birkaç gün önce sayın İnönü vefat etti. Son derece önemli bir dostuydu ABD’nin. Tüm Türk halkına başsağlığı diliyorum" diye konuştu.
Rice, Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile yaptığı görüşmeyle ilgili olarak da şunları söyledi: "Hem sayın Başbakan Erdoğan hem de sayın bakanla önemli konular görüştük. Sayın Babacan 12 ülkelik bir Ortadoğu turuyla ilgili bilgi verdi bize. ABD, PKK’yı terör örgütü ve ortak bir düşman olarak görüyor. Ve etkili bir adım atılmasını istiyoruz. PKK, ABD’nin ve Türkiye’nin güvenliği için tehdit."
RICE: "İSTİKRARLI BİR IRAK TÜRKİYE'NİN ÇIKARINADIR"
Rice bir gazetecinin "Birkaç gün içinde Ankara’ya önemli öneriler sunacağınızı söylemiştiniz. Türkiye’ye öneri getirdiniz mi?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Bunu ortak bir tehdit olarak görüyoruz. Özellikle istihbarat paylaşımının nasıl geliştirilmesi gerektiğini görüştük. Etkili bir adım atılması için Irak hükümeti de buna dahil edilmeli. 5 Kasım’da Erdoğan’ın ABD ziyaretinde bir kez daha konuşulacak. Kararlılıkla ve istikrarlı ve demokratik bir Irak oluşturmak lazım. Birleşik ve istikrarlı bir Irak Türkiye’nin çıkarınadır."
"ABD ARTIK BİZİ ANLAMALI"
Babacan ise "ABD’nin şu anda PKK ile mücadele ne yapmasını istiyorsunuz. Ne adım atmasını istediniz?" sorusuna "Terörle mücadelede pek çok enstrüman söz konusu. Bizim beklediğimiz terörle mücadele konusunda işbirliği ve dayanışma, stratejik bir yaklaşımla zamanında koordineli bir şekilde kullanmak. Bundan sonraki dönemde ABD ile terörle mücadelede daha etkili bir yardımlaşmanın başlangıcı olarak görmeli. Büyük bir terör saldırısının hedefi olan ABD bizi anlamalı" diyerek cevap verdi.
"AYRINTILI PLANI WASHINGTON'DA KONUŞACAĞIZ"
Aynı soruya Rice "ABD olarak bu çabaları iki katına çıkarıp sonuca ulaşmak istiyoruz. Köylerde saklanan terörün kökünü kazımak kolay değil. Başbakan kapsamlı bir plandan bahsetti. Washington’a geldiğinde bu daha ayrıntılı konuşulacak" yanıtını verdi.
IRAK'IN BÖLÜNMESİNİ İSTEMİYORUZ
"Irak’ta istikrarı bozacak bir operasyona karşı uyarmıştınız. ABD Irak’a girdiğinden beri zaten istikrarsız. konuşmanızda Kuzek Irak'tan Kürdistan olarak bahsettiniz bu dil sürçmesi mi. Bir de 1915 olayları Türkiye’ye karşı bir koz olarak mı kullanılıyor" sorularına Rice "Ermeni tasarısı için ABD hükümetinin ne kadar çalıştığını Türk yetkililer de biliyor. Yaşanan olaylar tarihte kalmıştır. Biz hem Türkiye’yi hem de Ermenistan’ı daha iyi işbirliği için teşvik ediyoruz. Irak’ta bölgesel Kürt yönetimi var. Onların sorumluluğunu kullanması istiyoruz. ABD kesinlikle Irak’ın bölünmesini istemiyoruz. Kuzey Irak’taki istikrarına gelince bu bölgeden terör saldırısı yapılmasına kabul edilemez" yanıtını verdi.
İRAN DA RAHATSIZ
"İran PKK sorunun çözülmesi için nasıl bir rol oynayabilir. Bir de Irak’taki durum PKK’ya katkı sağladı deniyor bu konuda ne diyorsunuz?" sorularına ise iki bakan şu cevapları verdi:
BABACAN: İran’ın saldırılarına hedef olduğu PJAK-PKK ile bağlantılı. İran ziyaretimde nasıl katkı verebileceklerini bildirdiler. Bunları hala tartışıyoruz. Ancak Irak’ta bir ABD kontrolü var. Merkezi hükümetin Kuzey’de varlığı ve etkinliği yok.
Ayrıca Kuzey’deki yönetimden sempati besleyen açıklamalar yapılıyor.
Bu noktada bizim ABD’den beklentilerimiz büyüktür. PKK ile mücadele edilecekse ABD’den beklentimiz büyüktür. Artık sözün bittiği yerdeyiz ve aksiyonun başlaması gerektiği yerdeyiz.
RICE: PKK tarihi olarak yeni bir sorun değil ama şu an koşullar değişti. ABD’nin Irak’ta varlığı var bu yüzden de yükümlülüğü var. Biz sonuç alınması ve bize koşulların oluşturulmasını istiyoruz.