Güncelleme Tarihi:
Büyükelçi Karagöz ve Prenses Wijdan, merdivenleri ağır ağır çıktılar ve rezidanstan içeri girdiler. Salondaki seçkin kalabalık, Ürdün-Türk Derneği’nin Dünya Kadınlar Günü etkinliği için bir araya gelmişti.
TİYATRO SAHNESİ GİBİ
Bir tiyatro sahnesi gibi organize edilen salondaki sandalyeler, izleyici koltuğuna dönüştürülmüştü. Sandalyelerin baktığı taraftaki köşede de sahne vardı. Tören başladı. Kürsüye gelen Büyükelçi Karagöz, kadınların güçlü olduğu bir ailede, öğretmen bir anneannenin torunu, doktor bir annenin oğlu olarak büyüdüğünü hatırlattı. Çalıştığı Dışişleri Bakanlığı’nın cinsiyet eşitliği açısından örnek bir kurum olduğunu vurgulayan Karagöz, 43 kadın büyükelçinin ve onlarca kadın diplomatın varlığına dikkat çekti. Bu arada, Amman Büyükelçiliği’ndeki çalışan kadın diplomatların çoğunlukta olduğu da dikkat çekiyordu. Büyükelçi Karagöz’ün, günün anısına gümüş tabak takdim ettiği onur konuğu Prenses Wijdan Ali ise Türkiye’ye ve Türk halkına büyük hayranlık duyduğunu söyledi ve selamlarını iletti. Gecenin sürprizi, Türkiye’den bu etkinlik için Amman’a giden iki kadın sanatçıydı. Konuklar, hep birlikte Antalya Devlet Opera ve Balesi’nden mezzosoprano Serap Çiftçi Aktaş ile piyanist Nurser Zorlu Urgan’ı dinlediler. Gecenin sonunda, bütün konuklar birer kırmızı gül ile uğurlandılar.
Etkinliğe katılan Prenses Wijdan Ali, bir sanat tarihçisi, ressam ve küratör. Ayrıca Ürdün’ün ilk kadın diplomatı, Ürdün Ulusal Güzel Sanatlar Galerisi’nin kurucusu, İslam sanatı ile ilgili 9 kitabın yazarı... Ancak onun en önemli özelliği kraliyet ailesinden, şimdiki Kral Abdullah’ın babası Kral Hüseyin’in birinci dereceden kuzeni.
1939’da Bağdat’ta doğmuş. Şerif Fawwaz Muhana ile Şerife Nafia bint Jamil Ali’nin kızı olan Prenses Wijdan Ali’nin anne tarafından büyük büyük dedesi 1916’da büyük Arap ayaklanmasına önderlik eden Mekke’deki Haşimi ailesinden Şerif Hüseyin Ali...