Reuters, Thomson’un oldu, 35 milyar dolarlık finansal haber devi doğdu

Güncelleme Tarihi:

Reuters, Thomson’un oldu, 35 milyar dolarlık finansal haber devi doğdu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2007 00:00

Kanadalı Thomson’un, İngiliz Reuters’i 17.3 milyar dolara satın almasıyla pazar değeri 35 milyar doları bulan dünyanın en büyük finansal haber ve veri şirketi oluştu.

Thomson-Reuters ismini alacak yeni şirket yıllık 24 milyar dolarlık gelire sahip olacak. İlgili kurum ve hissedar onayı bekleyen birleşme, iki şirkete üç yılda 500 milyon dolarlık tasarruf sağlayacak.

KANADA merkezli yayımcılık şirketi Thomson, İngiliz haber ajansı ve finansal veri şirketi Reuters’i 17.23 milyar dolara (8.7 milyar sterlin) satın alarak dünyanın en büyük finansal haber ve veri grubunu yarattı. Thomson ve Reuters’in yönetim kurulları, iki grubun birleştiğini dün açıkladı. Birleşmeyle, 35 milyar dolarlık pazar değerine sahip bir şirket meydana getiriliyor. Devralmanın ardından Thomson-Reuters, sektörde Bloomberg’i geçerek birinci sıraya çıkacak. Yeni şirket yıllık 12 milyar sterlinlik (24 milyar dolar) gelire sahip olacak ve dünyada 49 bin kişiyi istihdam edecek. Düzenleyici kurum ve hissedalardan onay bekleyen birleşmenin, iki şirkete üç yıl içinde 500 milyon dolarlık (369 milyon Euro) maliyet tasarrufu sağlaması bekleniyor.

TEK YÖNETİM OLACAK:
Thomson-Reuters ismini taşıyacak olan yeni şirket, Londra ve Toronto borsalarında listelenecek. Yeni şirketin CEO’su, Reuters CEO’su Tom Glocer olacak. Thomson’un Başkanı David Thomson da görevine devam edecek. İki şirket aynı yönetim kuruluna ve yönetime sahip olacak. Şirket tek bir operasyon gibi yönetilecek. Thomson’un hisselerinin yüzde 70’ini elinde bulunduran Woodbridge, birleşik şirketin yüzde 53’ünü elinde tutacak. Thomson’un diğer hissedarları yüzde 23 ve Reuters hissedarları da yüzde 24’ünü elinde bulunduracak.

PAZARLAR DA BİRLEŞECEK: Londra merkezli Reuters, 1970’lere kadar medyaya hizmet veren bir haber ajansıydı. Daha sonra gerçek zamanlı finansal veri konusunda öncülerden oldu. Thomson’un teklifi, Reuters’in editoryal serbestliğini savunmak için herhangi bir devralmayı engelleyecek altın hisseye sahip olan Reuters Kurucuları Hisse Şirketi tarafından da desteklendi. İki şirket, birleşerek elektronik bilgi hizmetleri, ticaret sistemleri ve haberlerde küresel lider yarattıklarını belirtti. Birleşme, Thomson’un ABD’deki güçlü varlığını ve Reuters’in İngiltere ve kıta Avrupası’ndaki bilgi ve finansal pazar penetrasyonunu birleştirecek. Tom Glocer, Thomson-Reuters’in ilk CEO’su olmayı dört gözle beklediğini söyledi. Glocer, iki şirketin birleşmesinin Reuter Tröst Prensipleri’nin rehberlik ettiği küresel bilgi firması yaratacağını belirterek, bunun müşterilerine daha geniş fırsatlar sağlayacağını, hissedarlarına değer yaratacağını kaydetti.

Thomson-Reuters, Bloomberg’i geçecek

ANLAŞMANIN tamamlanmasından sonra emekliye ayrılacak olan Thomson’un CEO’su Richard Harrington, anlaşmanın her iki şirket için de stratejik kilometre taşı olacağını vurguladı. Thomson-Reuters, finansal bilgi ve veri pazarında yüzde 34’lük paya sahip olarak en önemli rakibi Bloomberg’i geçecek. Bloomberg’in şu andaki pazar payı yüzde 33. Birleşmeden önce Reuters pazarın yüzde 23’ünü, Thomson ise yüzde 11’ini kontrol ediyordu. Reuters hissedarları hisse başına 352.5 pence alacak.

37 ülkede 32 bin çalışanı var

KANADALI finansal haber ve veri şirketi Thomson, iş dünyasına entegre bilgi tabanlı çözümler sunuyor. Şirketin temelleri 1934’de Roy Thomson tarafından Kanada’da atıldı. Şirket, bilimsel araştırma, sağlık, finansal hizmetler, yasa, vergi ve muhasebe alanlarında faaaliyet gösteriyor. Thomson’un 2006 yılı geliri bir önceki yıla göre yüzde 8 oranında artarak 6.6 milyar dolar oldu. Gelirlerinin yüzde 80’i elektronik ürünleri, yazılım ve hizmetlerden geliyor. Gelirlerinin yüzde 82’si ise abone tabanlı ürünler ve hizmetlerden oluşuyor. 37 ülkede 32 bin çalışanı var.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!