Güncelleme Tarihi:
25 profesyonelin katıldığı ankete göre, finans sektöründen bazı isimler, bankaların kârlarına zarar veren ve ikramiye havuzlarını daraltan zayıf işlemlerden dolayı, ikramiyelerde yüzde 30’yakın düşüş bekliyordu.
Diğer sektörlerin aksine, bankacılar genel olarak, yıllık tazminatlarının büyük bir kısmına denk gelen yılsonu ikramiyelerine güvenir.
Şu anda çoğu banka 2010’da çalışanlarına ne kadar ikramiye vereceğini açıklamamış olsa da, kötümser beklentiler bankacıların, borsa işlemcilerin ve satış görevlilerinin düşük ödemeler almaya kendilerini hazırladıklarını gösteriyor.
ABD’li bir bankacı, “Bizim için ödemelerin sabit kalması artık yükselmesi anlamına geliyor” diye konuştu.
Londra merkezli bankacılık sektörü analistlerinden biriyse, “Bu yıl ikramiyelerin 2009’a kıyasla yükselmesini beklemek için hayal aleminde yaşıyor olmak gerekiyor. Mükemmel bir performans ortaya koymuş olsanız bile ödemeniz düşük olacak” dedi.
Bu, Wall Street’te ikramiyelerin yüzde 17 oranında arttığı geçen yıla kıyasla oldukça sert bir dönüş olacak.
Reuters’ın anketinin ortaya çıkardıkları, yöneticiler düzeyinde araştırma yapan şirketlerin bulgularıyla da paralellik gösteriyor.
Anket aynı zamanda, iş dünyasının yükselişe çıktığı Asya’da yıl sonu ödemelerinin daha yüksek, Avrupa ve ABD’li bankacılar içinse geçen yılki oranların sabit tutulacağı ya da düşeceğini gösterdi.
YÜKSEK MAAŞLARA DEVAM
2010’da ikramiyeler yüksek olmasa da bankacılar yüksek maaşlar almaya devam etti. Birçok banka, bu yıl maaşları yükseltti.
Bankaların gelirleri, bu yıl işlem hacimlerinin düşük olması yüzünden azaldığından, ikramiyelerin de azaldığı belirtildi.
Diğer yandan, 2008’de patlak veren küresel kredi krizine neden olmakla suçlanan bankaların verdikleri ikramiyeler, yıl boyunca sert eleştirilere maruz kaldı.
*Bu yazı Reuters’ta “World bankers brace for 7 percent drop in bonuses: Reuters poll” başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.
EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet
EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetEkonet