Güncelleme Tarihi:
Reşma (18) adlı genç kızın 17 gün sonra enkazdan sağ çıkarılması ise mucize diye yorumlanıyor. Binanın mescidinde güvenli bir boşluk bulan kadın, iki gün öncesine kadar bisküvi yiyerek hayatta kalmış.
ASLEN bir AVM olarak inşa edilen, ama tekstil atölyeleri yerleşince makinelerin ve jeneratörlerin titreşimleri yüzünden giderek zayıflayıp çöken bir bina... O günden beri durmayan iş makineleri ve kurtarma görevlileri... Enkazdan ararda çıkarılan cesetler... Bina sahibini, işverenleri ve devleti protesto eden gözü yaşlı bir kalabalık...
3 BİNDEN FAZLA İŞÇİ
Bangladeş’in başkenti Dakka’daki Rana Plaza’nın enkazında 17 gündür bu manzara tekrarlanıyor. İş merkezindeki 5 konfeksiyon atölyesinde 3 binden fazla işçi çalışıyordu. Birçoğu, bina çökerken kaçmaya çalışıp merdiven boşluğuna yığılınca can verdi. Enkazdan çıkarılan ceset sayısı dün 1038’e ulaştı.
KİRİŞLE SÜTUN ARASINDA
Dün enkaz kaldırılırken bodrum katındaki mescit bölümündeki molozun içinde, kirişle sütun arasındaki boşlukta hareket eden bir boru göründü. Kurtarma görevlileri derinlerden bir ses geldiğini farkedip yanıt istediler. Kadın elini sallayarak yanıt verdi. İş makineleri derhal durduruldu. Bir el testeresi, bir kaynak makinesi ve bir matkap yardımıyla kadının üzerindeki demir çubuklar ve molozlar kaldırılmaya başladı. Yerel medyaya göre ismi Reşma olan konfeksiyon işçisi, yüzünde oksijen maskesiyle ambulansa bindirilip bir askeri hastaneye kaldırıldı. İsmi Urdu dilinde “ipeksi” anlamına gelen Reşma’nın sağlığının, enkaz altında geçirdiği süre dikkate alındığında iyi olduğu, hatta yürüyebildiği açıklandı. Ağabeyi İslam, Reşma’nın bir konfeksiyon atölyesinde çalıştığını söyledi.
15 gün bisküvi yedi
Reşma, hasta yatağında Somoy TV’ye şunları söyledi: “Enkaz içinde biraz hava alan güvenli bir yer buldum. Kuru gıda paketleri vardı. Bisküvi gibi şeyler yedim. Birkaç şişe su vardı. 15 gün bunlarla idare ettim. Ama iki gün önce yiyeceğim bitti. Son günlerde kurtarma görevlilerinin seslerini duyuyordum. Demir çubuklarla enkaza vurup dikkatlerini çekmeye çalıştım. Çok kötüydü. Hiç gün ışığı göremeyeceğimi düşündüm. ”
40 dakika sürdü
24 Nisan’daki felaketin ardından yüzlerce kişi binadan sağ çıkarılsa da, kritik hayatta kalma eşiği aşıldıktan sonra enkazdan canlı çıkan kimse olmamıştı. Televizyon kanalları 40 dakika süren operasyonu canlı yayınladı. Reşma bir felaket sonrasında en uzun süre hayatta kalan kişi değil. Pakistan’da 40 yaşındaki bir kadın, Keşmir’i vuran depremden tam iki ay sonra, 12 Aralık 2005’te evinin enkazından sağ çıkarılmıştı.