Rengi yeÅŸile dönen patatese dikkat

Güncelleme Tarihi:

Rengi yeşile dönen patatese dikkat
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2003 00:00

GüneÅŸ altında ya da yüksek neme sahip ortamlarda uzun süre bekletilen patateslerin renginin sarıdan yeÅŸile dönüştüğü belirtilerek, rengi yeÅŸile dönüşen patateslerin içerdikleri ''solanim'' adı verilen bir madde nedeniyle zehirleme etkisi yapabileceÄŸi bildirildi.Selçuk Ãœniversitesi (SÃœ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Ãœyesi Prof. Dr. Fevzi Ecevit, patatesin, tahıllardan sonra en önemli bitkisel besin kaynağı olduÄŸunu söyledi.   Tüm dünyada olduÄŸu gibi Türkiye'de de yüksek miktarda tüketilen patatesin, bazı standartlara dikkat edilmediÄŸi takdirde zehirlenmelere yol açabileceÄŸini vurgulayan Ecevit, halkın büyük bir bölümünün patatesle gelen tehlikeler konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını belirtti. Ecevit, çeÅŸitli nedenlerle oluÅŸan renk deÄŸiÅŸikliklerinin patatesin istenilen standartlara uygun olup olmadığını gösteren en önemli belirti olduÄŸuna dikkati çekti.   ''YeÅŸillenmiÅŸ patatesler içerdikleri (solanim) adı verilen bir madde nedeniyle zehirleme etkisi yapabilir'' diyen Ecevit, ÅŸunları kaydetti:  ''GüneÅŸ altında ya da yüksek neme sahip ortamlarda uzun süre bekletilen patateslerin rengi, sarıdan yeÅŸile döner. Bu yeÅŸillenme patateste, tüm yeÅŸil bitkilerde bulunan klorofil maddesinin de arttığını gösterir. Bir kısmı ya da tamamı yeÅŸil renge bürünmüş patatesler, bu madde nedeniyle zehirleme etkisi yapabilir. Patatesteki yeÅŸil rengin koyuluÄŸu arttıkça zehirleme etkisi de artar. Bu tür patatesleri yiyen kiÅŸinin vücut direnci zayıf ise sonuç ölüme kadar varabilir.''           PAZARDA DENETÄ°M ÅžART       SÃœ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Ãœyesi Yrd. Doç.Dr. Yüksel Kan ise ''Patatesin yeÅŸil renkli bölümlerinde olan solanim maddesinin oluÅŸumu önce kabukta baÅŸlar. Zamanla derine doÄŸru ilerleyerek patatesin tamamını kaplar'' dedi.   Bu tür patateslerin tüketiciye ulaÅŸmasının engellenmesi ve yeÅŸil patates tüketmenin zehirlenmelere neden olabileceÄŸi konusunda vatandaÅŸların uyarılması gerektiÄŸini ifade eden Kan, ÅŸunları kaydetti:  ''YeÅŸillenmiÅŸ patates satışının engellenmesi için manavlarda ve pazar yerlerinde denetimler artırılmalıdır. Burada en büyük görev, gıda maddelerinin satışını denetleyen belediyelere düşmektedir. Bu konuda öncelikle belediyeler üniversitelerle iÅŸbirliÄŸi yaparak yemeklik patates standardını net bir ÅŸekilde belirlemelidir.''Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!