Remzi Kitabevi Müdürü Gülşen Karakadıoğlu Remzi’de mevcut kapasiteyle en iyi hizmeti vermeye çalıştıklarını belirterek, "Şimdi daha da büyümek istiyoruz" dedi. Karakadıoğlu, ikinci Remzi için yer aradıklarını söyledi.
NEREDEYSE Cumhuriyet’le yaşıt olan, edebiyat dünyasının en önemli isimlerinden Sabahattin Ali, Yaşar Kemal, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Halide Edip Adıvar, Kemal Tahir, Fakir Baykurt ve Peride Celal’in ilk kitaplarının yayınlandığı Remzi Kitabevi, İstanbul’un ardından Ankara’da da kısa süre içinde bir marka oldu. 2002’de Armada Alışveriş Merkezi’ndeki açılışında Ankaralılar’ın "nihayet" dercesine coşkulu alkışlarıyla karşılanan Remzi Kitabevi, dört yaşında 80 yıllık bir tecrübeyi taşıyor kültür başkenti Ankara’ya. Müdavimlerinin kısaca "Remzi" olarak adlandırdığı kitabevinin başkentteki hikayesini, müşterileri ve personeliyle aile gibi yaşayan Müdür Gülşen Karakadıoğlu ile Müdür Yardımcısı İhsan Yüceözsoy’dan dinledik.
AÇILIŞTA AĞLAYANLAR OLDU : Karakadıoğlu, 1927’de İstanbul’da kurulan ve Türk kültür hayatına önemli katkıları olan kitabevinin Ankara şubesinin açılışında özellikle bazı eski kuşak başkentlilerin ağladığını, alkışlarla coşkusunu gösterdiğini belirtti. Kendisi de eski Kültür Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı olan Karakadıoğlu, kitabevinin açılışının ekonomik krize denk geldiğini ve personel alımı için ilan verdiklerinde 600’den fazla kişinin başvurduğunu, bunlar arasında üniversite mezunu, yüksek lisanslı kişilerin, eski bankacıların da olduğunu belirtti. Karakadıoğlu, kendisi ve Yüceözsoy dahil neredeyse bütün Remzi Kitabevi çalışanlarının açılıştan bu yana değişmediğini, müşterilerle yakından ilgilendiklerini, bazı müdavimlerine isimleriyle hitap ettiklerine dikkat çekti.
DİPLOMATLAR UĞRAK YERİ : Karakadıoğlu, Armada’nın giriş katında yer alan, klasik ahşap görünümü ve sıcaklığıyla dikkat çeken Remzi Kitabevi’nin müdavimleri arasında yabancı ve Türk diplomatlar olduğunu vurguladı. İngilizce kitap bölümünün hayli geniş olduğunu, Rusça’dan Fransızca’ya birçok günlük gazeteyi getirttiklerini belirten Karakadıoğlu, "Ankara’da en çok yabancı gazete ve dergi satan kitabevi Remzi" dedi. Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen Türk diplomatların yanı sıra yabancı diplomatların İngilizce kitaplara büyük ilgi gösterdiğini kaydeden Karakadıoğlu, "Haftasonu burada Birleşmiş Milletler (BM) seansı yapabilirsiniz. En az altı büyükelçi olur" diye konuştu.
SİYASİLER MÜDAVİMLERİ: Karakadıoğlu, Armada’ya gelen bazı müşterilerin sadece Remzi için geldiğini, bilimadamları ve sanatçıların yanı sıra birçok tanınmış siyasinin de müşterileri arasında olduğunu vurguladı. Kültür ve Turizm Bakanı Atilla
Koç’un haftada bir uğradığını, Cumhurbaşkanı Ahmet Necded Sezer’in eşi Semra Sezer’in de sık sık gelip birçok kitap aldığını kaydeden Karakadıoğlu, müşterileri arasında Deniz Baykal, Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Abdüllatif Şener, Sanatçı Burhan Öçal, Gazeteci Cüneyt Arcayürek ve Prof. Dr. Gazi Yaşargil’in olduğunu belirtti. Yüceözsoy ayrıca, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) ile Devlet Tiyatrosu sanatçılarının da sık sık Remzi’ye geldiğine dikkat çekti.
Çocuk kitapları bölümü büyük ilgi görüyor
Karakadıoğlu, Ankara’da yeni açılacak Remzi Kitabevi için yer arandığını, onun daha büyük olacağını belirterek, Armada Remzi’de de mevcut kapasiteyle en iyi hizmeti vermeye çalıştıklarını ifade etti. Çocuk kitapları bölümü’den çocuklar ile anne-babalarının eksik olmadığını söyleyen Karakadıoğlu, "Çocuklar Remzi’ye girip doğruca kendi bölümlerine yönelirler. Anne-babalar çocuklarına hikaye masal okurlar" dedi. Karakadıoğlu, Remzi Kitabevi’nin en ayırıcı özelliğinin ise kuruluşundan bu yana ticari bir işletmeden çok bir kültür kurumu olarak faliyet göstermesi olduğuna dikkat çekti.
Kitapevimizin yeri dar gelmeye başladıGenel kanının aksine kitap okuma oranının Ankara’da arttığını, Remzi’nin satışlarının beş yılda yükseldiğini söyleyen Karakadıoğlu, yerlerinin dar gelmeye başladığını belirtti. Ankara’nın üniversiteler şehri olduğuna, akademisyenlerin sık sık Remzi’yi ziyaret ettiğine dikkat çeken Karakadıoğlu, bilimsel kitaplar bölümünü açıldıkları günden bu yana sürekli genişletmek zorunda kaldıklarını kaydetti. Karakadıoğlu, araştırma-inceleme kitapları bölümünün de başta bir stand olarak yapıldığını, ama sonradan altı standa çıktığını söyleyerek, "Böyle birşey ilk kez Ankara’daki Remzi’de oldu" diye konuştu.
1927’de Beyazıt’ta doğan efsaneRemzi Kitabevi, 1927 yılında Remzi Bengi (1907-1978) tarafından İstanbul’da kuruldu. İstanbul Beyazıt’ta açılan bir dükkanla faaliyete geçen yayınevinin ilk kitabı Ömer Seyfettin’in "Yüksek Ökçeler" adlı eseri oldu. 1929 sonlarında Ankara Caddesi 93 numarada Babıali Şubesine geçen Remzi Kİtabevi çevresinde edebiyat dünyasının önemli isimleri toplandı. Halide Edip’ten Yaşar Kemal’e, Emre Kongar’dan Murathan Mungan’a birçok önemli yazarın ilk kitabı Remzi Kitabevi’nce basıldı. 11 şubesinin en büyüğü Kanyon Alışveriş Merkezi’nde açılan Remzi, edebiyattan felsefeye,
yemek kitaplarından iş ve yönetim kitaplarına geniş bir yayın yelpazesine sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Kuruluşundan bu yana yaklaşık 4000 kitap yayınlamış olan Remzi Kitabevi bugün, Remzi Bengi’nin, 1965 yılında yayıncılığa başlayan damadı Erol Erduran ve torunları Ömer ve Ahmet Erduran tarafından yönetiliyor.
Dışkapı Hastanesi’nde şimdi de geçici görevlendirmeDIŞKAPI Hastanesi’nde Ankara Hürriyet’in haberlerinin ardından, hastane acilinde çalışan 18 doktordan sendika üyesi 10’una geçici görevlendirme verildi. Ankara Tabip Odası, geçici doktor görevlendirmelerinin neye göre yapıldığını sorarken, hastane yönetiminin tarikat bağlantısı olduğunu iddia etti.
AKSOY’UN YETKİSİ YOK Tabip Odası, Dışkapı Hastanesi’nde son günlerde yaşanan olaylarla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Oda Başkanı Önder Okay, Metin Aydın’ın görevi bittiği halde, hastaneye geldiğini, makam aracını kullandığını ve performans ücreti aldığını bildirdi. Okay, "GATA’dan uzaklaştırılan Mustafa Aksoy’un Başhekimlik görevine vekalet etme yetkisi yoktur" dedi. Okay, Metin Aydın’ın tarikat üyeliği nedeniyle soruşturma geçirdiğini de iddia etti. Toplantıda "Bu şahıs hastaneye geldikten sonra Menzil Tarikatı Şeyhi kaç defa hastaneye gelmiştir ve Aydın bu şeşhin elini eteğini öpmüş müdür, öpmemiş midir" diye soruldu.
SORUNLARBÜYÜK Hastane ve yönetiminde ciddi sorunlar bulunduğunu belirten SES Ankara Şube Başkanı Adem Bulat da, hastanede örgütlenme istenmediğini bu nedenle hastane acilinde çalışan 18 doktordan 10’unun geçici görevlendirilildiğini, bu doktorların çoğunun sendika üyesi olduğunu bildirdi. Bulut, bu kadar yoğun bir acil serviste geçici görevlendirmelerin neye göre yapıldığının belli olmadığını söyledi.
YETERLİ LİYAKATI YOK Toplantıda Bakan Danışmanı olan Mustafa Aksoy’un Metin Aydın’dan boşalan başhekimlik makamına vekaleten baktığı ifade edelirken, bu kişinin başhekimliğe vekalet etmesi için yeterli liyakatı bulunmadığı, çünkü başhekim olabilmek için doçent veya klinik şefi olmak şartı arandığına işaret edildi. Aydın’ın menüsküs ameliyatından sonra rapor aldığını ve hemen ardından hastanede cuma namazı kıldırdığı ifade edilen toplantıda, bu kişinin hemşirelerin abdest bozduğunu söylediği, ilk icraatının hastaneye mescit yaptırmak ve "Bana seccade getirin" demek olduğu öne sürüldü.