Güncelleme Tarihi:
SABANCI Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM); kuruluşunun 10’uncu, Hollanda ve Türkiye arasındaki münasebetlerin 400’üncü yılı vesilesiyle hazırlanan ‘Karanlıkla Işığın Buluştuğu Yerde… Rembrandt ve Çağdaşları - Hollanda Sanatının Altın Çağı’ sergisi ile, dünya resim tarihinin en heyecan verici dönemlerinden biri olan Hollanda Sanatının Altın Çağı’nı İstanbullu sanatseverlerin ayağına getirdi.
Rijksmuseum ile dünyanın önde gelen özel bir koleksiyonuna ait toplam 110 eserin Türkiye’de ilk kez gösterildiği sergide, Hollanda resminin önde gelen isimlerinin bulunduğu 59 sanatçıya ait 73 tablo, 19 desen ve 18 objeye yer veriliyor.
‘Aşk Mektubu’ da var
Sergide; Altın Çağ’ın en öne çıkan ismi Rembrandt’ın yanı sıra, yüzyıllar boyunca karanlık bir figür olarak kalıp, eserleri uzun süre başka sanatçılara atfedilen ve yalnızca 35 eseri bilinmesine rağmen, dönemin en büyük isimleri arasında gösterilen Johannes Vermeer’in ‘Aşk Mektubu’ adlı eseri de yer alıyor. Ana sponsorluğunu Sabancı Holding ve ING Bank’ın yaptığı, Türk ve Hollanda hükümetlerinin diplomatik sponsorluğunu üstlendiği sergi; Frans Hals, Jan Steen ve Jacob van Ruisdael gibi pek çok büyük ismin eserlerini de ağırlıyor. Öte yandan, eserlerin üretildiği dönemin şehir hayatı, portreler, natürmortlar, denizaşırı güç ve ticaret gibi ana temaların hepsi yansıtılıyor.
‘Rembrandt ve Çağdaşları - Hollanda Sanatının Altın Çağı’ sergisi, 10 Haziran tarihine kadar SSM’de sanatseverlerle buluşacak.
Adres: Sakıp Sabancı Caddesi, No. 42 Emirgan. Tel: (212) 277 22 00.
SSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer: 2.5 yılda hazırlandı
“Serginin hazırlık süreci iki buçuk yıl kadar sürdü. Bu sergiyi hazırlamak, rakam belirtmek istemesek de, çok büyük meblağa mal oldu. Ama çok önemli sergilerin büyük bedelleri vardır. Sergimizi kurgularken, Hollanda resmini ağırlayacağımız için, ‘Altın Çağ’ olarak isimlendirilen 17’nci yüzyıl üzerine hazırlamaya karar verdik. Rembrandt Türkiye’de daha çok tanındığı için, 17. yüzyılın diğer sanatçılarıyla birlikte böyle bir skala oluşturduk. Rijkmuseum koleksiyonundan taşınması kanunen yasak olan ‘Gece Bekçisi’ ya da ‘Anatomi Dersi’ gibi eserleri, müzecilik bilinciyle talep etmedik bile. Taşınmasında engel olmayan eserleri Türkiye’ye getirdik.”
DİĞER HABERLER
Berlinale’de izleyici rekoru
BU yıl 62’ncisi düzenlenen ve pazar günü sona eren uluslararası film festivali Berinale’de izleyici rekoru kırıldı. On gün boyunca gösterilen yaklaşık 400 film için 300 binden fazla bilet satıldı. Önceki yıllarda olduğu gibi dünyanın dört bir yanından gelen 4 bine yakın gazetecinin akredite olduğu festivali, sinema sektöründe çalışan 20 bine yakın insan takip etti. Pazar günü akşam geç saatlere kadar film gösterimlerini izlemek isteyen sinemaseverler, uzun kuyruklar oluşturdu. Festivalde bu yıl kente gelen Hollywood yıldızları yine en çok konuşulan isimler oldu. Bosna Savaşı’nı anlatan filmiyle festivale katılan Angelina Jolie, UNICEF için Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile biraraya geldi. Demir Lady filmiyle festivalde yer alan Merly Streep ise Altın Ayı Onur Ödülü verildi. BERLİN
Doğançay’ın ‘Ribbon Mania’sı Metropolitan’ın daimi koleksiyonunda
RESSAM Burhan Doğançay’ın ‘Ribbon Mania’ isimli eseri, New York’taki Metropolitan Museum of Art tarafından daimi koleksiyonlarına alındı. Doğançay Müzesi’nden yapılan açıklamaya göre, Burhan Doğançay, ‘Ribbon Mania’ isimli eserinin New York’taki Metropolitan Museum of Art tarafından daimi koleksiyonlarına alınmasıyla bir ilke imza attı. Böylece, Burhan Doğançay, Metropolitan Museum of Art’ın daimi koleksiyonunda yer alan ilk Türk sanatçı oldu. Doğançay’ın eserleri, Boston’daki Museum of Fine Arts, Londra’daki Victoria & Albert Museum, Paris’teki Pompidou Center, Londra’daki The British Museum, New York’taki Guggenheim Museum gibi 70 müzede bulunuyor. m A.A