Rektör'ün kaderi bilirkişi raporunda

Güncelleme Tarihi:

Rektörün kaderi bilirkişi raporunda
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2007 11:35

Eski YTÜ Rektörü Ayhan Alkış ve eşi'nin 3 yıl hapis istemiyle yargılandığı davada gözler bilirkişi raporunda.

Haberin Devamı

Yıldız Teknik Üniversitesi'nin Başbakanlık'a hazırladığı Afet Acil Yönetim Bilgi Sistemi Projesi (AFAYBİS) için gönderilen paraları usulsüz olarak harcadıkları iddiasıyla 3 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan eski Rektör Prof. Dr. Ayhan Alkış ve öğretim üyesi eşi Zübeyde Alkış ile iki öğretim üyesi hakkındaki dava bilirkişi raporuna kilitlendi.

Suç unsuru olup olmadığı maliye, ceza hukuku ve afet uzmanlarından oluşan üç kişilik bilirkişi heyetinin hazırlayacağı raporla belirlenecek.

İstanbul 8'nci Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki davanın, 31 Ocak 2007'deki celsesinde sanıklar Ayhan Alkış ile Zübeyde Alkış'ın avukatı Uğur Alacakaptan, YTÜ'nün AFAYBİS'te çalışanlara döner sermaye ödeneceğinin dağıtımına ilişkin kararını eksik gönderdiğini savunmuştu.

Haberin Devamı

500 BİN YTL'Yİ ARALARINDA HARCADIKLARI İDDİA EDİLİYOR

Zübeyde Alkış'ın başkanlığını yaptığı AFAYBİS projesi Başbakanlık Teftiş Kurulu'nca (BTK) incelemeye alınmıştı. BTK'nin YÖK'e sunduğu raporda, Rektörlüğe gönderilen 3 milyon YTL'nin önemli ölçüde harcandığı, 1.5 milyon YTL civarındaki paranın 500 bin YTL'lik kısmının bizzat rektör ve eşi ile birkaç öğretim üyesi arasında paylaşıldığı iddia ediliyordu. YÖK'ün raporunda ise, projede istenen hizmetin yerine getirilmemesi ve paranın büyük kısmının şüphelilerce alındığı ileri sürülüyordu. YÖK, Alkış çiftinin yargılanmasını isterken, öğretim üyeleri Bülent Bayram ile Fatmagül Batuk'un aldıkları paraları iade etmeleri istemişti.

YÖK'ün görüşünü inceleyen Danıştay, Alkış çiftinin yargılama iznine yaptığı itiraz üzerine yaptığı değerlendirmede, Alkış çifti ile birlikte diğer iki öğretim üyesinin de görevi kötüye kullanmaktan yargılanması gerektiğine karar vermişti.

Danıştay kararında, AFAYBİS'in temel olarak bir bilgisayar yazılım tasarımı projesi olduğu vurgulanmıştı. Kararda, "Görev alanlar yazılım uzmanı olmadıkları gibi yetersiz uzmanlık alanlarında görevli kişiler. Proje önerisinde kurulacak sistemin amacının ne olduğuna, kimler tarafından ne gibi işlevler için kullanılacağına dair yeterli bilgi yok. Proje kapsamındaki çalışmalar, uzmanlar tarafından yetersiz bulunuyor. Fatmagül Batuk'a 98 bin 594 YTL, Bülent Bayram'a ise 137 bin 656 YTL ödemede bulunulmuş" denilmişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!