Güncelleme Tarihi:
Yüksek mahkeme, yolsuzluğa karıştıkları ileri sürülen Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığının 6 doktoru ile başeczacısı hakkında YÖK'ün verdiği ”yargılanmama” kararını ise kaldırdı. Bu kişiler, Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak.
İddialarla ilgili YÖK tarafından eski Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erkan İbiş hakkında, “Üniversitede eğitimlerine devam eden, mezun olan veya çeşitli nedenlerle ilişiği kesilen bir kısım öğrenciler adına gerçekte kullanılmayan ve yüksek dozda sedef ilacı 'Cignolin' içeren reçetelerle yazılan ilaçların tahakkuk evrakını anılan birimin ita amiri sıfatıyla kontrol etmeden imzalamak suretiyle üniversiteyi zarara uğrattığı”, Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı doktorlarından Gaye Güzel, Burhan Uygur, Alev Yücel, Bozkurt Şenler, Semra Ergüler, Filiz Erbil hakkında da “Gerçek bir muayene ve tedavi hizmeti verilmeksizin, gerçekte kullanılmayan ve yüksek dozda sedef ilacı 'cignolin' içeren reçeteleri yazmak suretiyle üniversiteyi zarara uğrattıkları” iddiasıyla inceleme başlatıldı.
Başkanlık Başeczacısı Olcay Topuzoğlu hakkında da “Bu ilacı içeren reçetelerin dışarıdan temin edilebileceği kaşesini vurarak doktorlar ve anlaşmalı eczane ile iş birliğine girmek suretiyle üniversiteyi zarara uğrattığı” iddialarıyla ilgili inceleme yapıldı. YÖK tarafından oluşturulan Kurul, iddialarla ilgili olarak bu kişiler hakkında “men-i muhakeme” (yargılanmama) kararı verdi.
KAMU DAVASINI GEREKTİRECEK YETERLİ KANIT
Danıştay 1. Dairesi, Kurul kararını yasa gereği ve itiraz üzerine inceleyerek karara bağladı.
Kararda, 2002-2004 yıllarında Ankara Üniversitesinde eğitimlerine devam eden, mezun olan veya çeşitli nedenlerle ilişiği kesilen bir kısım öğrenci adına 390 adet yüksek dozda “cignolin” içeren yapma ilacın söz konusu doktorlarca reçete edildiği ve başeczacı tarafından imzalandığının belirlendiği kaydedildi. Kararda, her bir yapma ilacın bedelinin 430 YTL olduğu, toplamda ise üniversite tarafından 169 bin 981 YTL ilaç bedeli ödendiğinin tespit edildiği belirtildi.
Danıştay 1. Dairesi, bu nedenle Gaye Güzel, Burhan Uygur, Alev Yücel, Bozkurt Şenler, Semra Ergüler, Filiz Erbil ve Olcay Topuzoğlu hakkında “kamu davasının açılmasını gerektirecek yeterli kanıtın mevcut olduğunun anlaşıldığına” işaret ederek Kurul'un verdiği “yargılanmama” kararını bu kişiler yönünden bozdu ve yargılanmalarına karar verdi.
Daire, 7 kişinin 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun “resmi belgede sahtecilik” suçunu içeren 204. maddesi ve “görevi kötüye kullanma” suçlarını düzenleyen 257. maddesi gereğince yargılanmalarına, yargılamanın Ankara Ağır Ceza Mahkemesinde yapılmasına karar verdi. Daire, dosyayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi.
Danıştay 1. Dairesi'nin kararı, iddianame yerine geçecek.
ESKİ REKTÖR YARDIMCISI YARGILANMAYACAK
Danıştay 1. Dairesi, doktorlar tarafından yazılan reçetelerin kurumun başeczacısı tarafından kontrol edilerek dışarıdan temin edileceği kaşesi basılmak suretiyle bir eczaneden alınması üzerine düzenlenen tahakkuk evrakını imzalayan Erkan İbiş'in, yapma ilaçta kullanılan “Cignolin” adlı kimyasal maddenin yüksek dozlarda yazıldığı konusunu da kapsayacak şekilde kontrol edebilmesinin mümkün görülmediğini vurguladı.
İbiş'in ayrıca, iddialar üzerine konunun açığa çıkarılması ve ilgililer hakkında gerekli soruşturmanın yapılması için girişimlerde bulunduğunun anlaşıldığını belirten Daire, İbiş hakkında “atılı suçu işlediğini doğrulayacak ve kamu davası açılmasını gerektirecek yeterli kanıt bulunmadığına” işaret etti.
Danıştay 1. Dairesi, bu nedenlerle İbiş hakkındaki Kurul'un verdiği ”yargılanmama” kararını onadı.