Rektör: Üniversite öğrencisi ağır işçi

Güncelleme Tarihi:

Rektör: Üniversite öğrencisi ağır işçi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Abdurrahman Kutlu, üniversite öğrencisini ağır işçiye benzetti. Bir araştırmanın sonuçlarını açıklayan Rektör, günde 3 bin 500-4 bin kaloriye ihtiyacı olan pek çok üniversitelinin, ayda 15 milyon lirayla yeme-içme ihtiyacını karşılamak zorunda kaldığını kaydetti.

Konya Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahman Kutlu, ‘‘Üniversite öğrencisi ağır işçi gibi ağır sorunlarla pençeleşiyor. 47 bin öğrenci ailesinin yüzde 75'inin geliri 40 milyon liranın altında’’ dedi.

Bünyesinde 13 fakülte, 25 meslek yüksek okulu, 1 konservatuvar bulunan ‘Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’ tarafından, 47 bin öğrencinin bilgi formları dikkate alınarak gerçekleştirilen araştırma sonuçları düşündürücü çıktı. 4-6 kişiden oluşan bu ailelerin, yüzde 53.9'unun aile reisinin işçi ve memur olduğunu söyleyen Rektör Prof. Dr. Abdurrahman Kutlu, ‘İbret verici’ olarak değerlendirdiği araştırma sonuçlarını şöyle açıkladı:

‘‘Devlet yurtlarında kalan öğrencilerin asgari harcamaları 18 milyon, özel yurtlarda kalanların 32, evlerde kalanların ise 26 milyon lira civarında. 47 bin öğrencinin yüzde 36'sı arkadaşlarıyla evlerde, yüzde 26'sı aileleriyle, yüzde 20'si devlet yurtlarında, kalanlar ise özel ve vakıf yurtlarında barınıyor. Öğrencilerin yüzde 75'ine ayda ortalama 15 milyon lira harçlık geliyor. Bir öğrencinin günde 3 bin 500-4 bin kaloriye ihtiyacı var. Çoğunluğu, bir öğretim yılını tek kat elbise ile geçiren öğrencilerin sabah ve akşam ne yediklerini bilmiyoruz.’’

37 bin öğrencinin aile gelirinin bir kişinin üzerinde olduğunu da kaydeden Prof. Dr. Kutlu, ‘‘Türkiye'nin tüm üniversitelerinde gerçek aynı. Biz, bu iç karartıcı tablo ortaya çıktıktan sonra Selçuk Üniversitesi Yaşatma ve Geliştirme Vakfı Öğrenci Destek Fonu oluşturduk. Hayırsever kişi ve kuruluşlardan öğrencilerimize ulaştırılmak üzere yardımlar alıyoruz’’ diye konuştu.

Öğretim Üyeleri Derneği'nde seçim

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı'na Prof.Dr. Kadir Erdin seçildi. 5'nci Olağan Genel Kurulu'nu tamamlayan Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği'nin Başkanlığı'na seçilen Prof.Dr. Erdin, Yükseköğretim Yasası'nın değiştirilmesi için çalışmalar yapacaklarını söylledi. Prof.Dr. Erdin, eğitim dışında laikliğin korunması ve güçlendirilmesi için de çalışacaklarını söyeyerek, ‘‘12 Eylül özünü koruyan Yükseköğretim Yasası yerine üniversitelere bilimsel özgürlük, mali ve yönetsel özerklik kazandıracak yeni bir yasanın hazırlanması ve yaşama geçirilmesi için çalışacağız. Tüm eğitim alanlarının sorunlarıyla ilgilenerek çözüm önerileri üzerinde çalışacağız’’ dedi.

AÖF Büroları'nda Danışmanlık Hizmeti

Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi (AÖF) öğrencilerine, Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafından danışmanlık hizmeti verilecek. 4 yıllık bir bölümde kayıtlı öğrencilere verilecek danışmanlık hizmetleri programı çerçevesinde, haftanın 5 günü 18.30-20.30 saatleri arasında, öğretim görevlilerince verilecek derslerle yüzyüze eğitim yapılacak. Fen Edebiyat Fakültesi'nde 4 Ocak'ta başlayan ve ücretsiz verilecek dersler, 24 Aralık 199'da sona erecek.

Lise öğrencilerine AIDS Konferansı

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim üyesi Prof.Dr. Murat Tuğrul, AIDS'ten korunma yollarından birinin tek eşlilik olduğunu söyledi. Prof. Dr. Tuğrul, Edirne Halk Eğitim Merkezi Salonu'nda lise öğrencilerine yönelik düzenlenen 'AIDS'konulu konferansta, AIDS'ten korunma, bulaşma yolları ve insan üzerindeki etkilerini anlattı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!