Rekreasyon Alanı, daha hizmete girmeden sazlığa döndü

Güncelleme Tarihi:

Rekreasyon Alanı, daha hizmete girmeden sazlığa döndü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2006 11:36

Denizli'nin beyaz cenneti Pamukkale'nin güzelleştirilmesi ve korunması için yapılan uygulama projelerinden Kocaçukur Gölet ve Rekreasyon Alanı, daha hizmete girmeden, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Denizli Valiliği arasındaki anlaşmazlık nedeniyle sazlığa döndü. Göletin her yerini otlar kapladı. Kocaçukur'u kurbağalar istila etti.

Pamukkale Koruma Amaçlı İmar Planı kapsamında Pamukkale Üniversitesi tarafından hazırlanan 11 projeden biri olan Kocaçukur Gölet ve Rekreasyon Alanı, yarattığı tartışmalarla gündemden düşmedi. Sigaş İnşaat tarafından yapılan projeye uyulmadığı gerekçesiyle, dönem dönem tartışmalara neden olan ve Mimarlar Odası Denizli Şubesi'nin, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na başvurmasıyla inşaatı bir süre durdurulan Kocaçukur Gölet ve Rekreasyon Alanı'ndaki göleti otlar ve sazlar sardı.

Beyaz travertenlerin eteklerindeki boş tarlanın çehresini değiştiren, inşaatı tamamlandıktan sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilen Kocaçukur'da havuzların, soyunma kabinlerinin işletilmesi konusunda anlaşmazlık yaşandı. Denizli Valiliği, bakanlıktan Kocaçukur'un Özel İdare'ye verilmesini istedi, bakanlık olumsuz yanıt verdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kocaçukur'un valiliğe devrine sıcak bakmadığı gibi Pamukkale örenyeri gelirlerinin de Ankara'ya gönderilmesini istedi. Bakanlık ile Denizli Valiliği arasında yaşanan gerginlikten Kocaçukur da etkilendi ve kaderine terkedildi.

‘KURBAĞALAR CİRİT ATMAYA BAŞLADI’

Göletin içinde büyüyen sazlar bir metre uzunluğa ulaşırken, kurbağalar cirit atmaya başladı. Projenin yapımı aşamasında travertenlerden gelecek su kanallarının ve su arıtmasının unutulması nedeniyle tartışma konusu olan Kocaçukur'un etrafı da çöplük haline geldi. İnşaat sırasında oluşan çöpler de travertenlere çıkan eski yolun kenarında çirkin bir manzara oluştururken, gölet kenarındaki bazı lambalar kırıldı, su kanallarına ve gölete bira şişeleri atıldı.
Kocaçukur Gölet ve Rekreasyon Alanı, bakanlık ile valilik arasındaki anlaşmazlık nedeniyle yabancı turistlerin en fazla ziyaret ettiği dönemde, turizme hizmet etmek bir yana, bir görsel çirkinlik abidesi oldu. Gölette ortaya çıkan sazlıklar, kurbağalar, çöpler, kırılan lambalarla Kocaçukur, beyaz cennetin hüsranlarından biri haline geldi. Yabancı turistler bile Kocaçukur'a girmelerine izin verilmeyince şaşkına döndü. Yabancı turistler olaya anlam veremediklerini söyleyerek, bir an önce hükümetin olayı çözmesini istediklerini dile getirdi.

‘VALİLİĞE DEVRİNİ BEKLİYORUZ’

Denizli Valisi Gazi Şimşek, sorunun Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Kocaçukur'u Denizli Valiliği'ne devretmemesinden kaynaklandığını belirterek, “Şu anda Koçaçukur, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ait. Biz valiliğe devrini istedik, ancak bakanlık devir yapmadı. Biz inşaatı bitirdik, bakanlığa teslim ettik. 4 aydan bu yana devir bekliyoruz. Kocaçukur şu anda sahipsiz durumda. Biz Valilik olarak bir bekçi görevlendirdik. Havuzların, kabinlerin ve turistlerin dinleneceği alanların işletmeye açılması gerekiyor. Devir olmayınca biz de bir şey yapamıyoruz” dedi.

‘PAMUKKALE'NİN YÜZÜNÜ KARARTIYOR’

Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Süleyman Boz da yaşananların Pamukkale'nin yüzünü karartığını söyledi. Daha önce de oda olarak sazlıkların oluşmaması için göletin zemininin kil dolgu ya da beton yapılması gerektiği uyarısında bulunduklarını söyleyen Boz, şunları söyledi:

“Koruma Amaçlı İmar Planı'na uygun olarak hazırlanan 11 projeden biri olan Kocaçukur, kaderine terkedildi. Biz defalarca oda olarak uyarmamıza rağmen projeye aykırı imalatlar yapıldı, şartlara uygun olmayan durumlar var. Örneğin havuz yüksekliği bir yerde sıfır, bir yerde 90 santimetre. Ayrıca buranın hala bitirilen mekanlarının özel firmalar tarafından müstecir eliyle mi, yoksa kamu kuruluşu kanalıyla mı işletileceğine karar verilemediği için devletin harcadığı 2 trilyon 100 milyar lira gibi bir para, atıl durumda kurbağaların ve sazlıkların istilasına terkedilmiş durumda. Biz yakında kış geleceği için yaban ördeklerini de buraya bekliyoruz. Pamukkale'nin bu durumu içler acısı. Pamukkale'nin işletilememesi, bu mekanlara bakılamaması, çimlerin kuruması, yaban otlarının çıkması Pamukkale'nin yüzünü karartıyor. Bu Denizli imajını da, Pamukkale imajını da çok kötü etkiliyor.”

Boz, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un bir an önce konuya el atması gerektiğini söyledi.

Turistlerin termal suyla temas etmesi için 2 milyon 100 bin YTL harcanarak yaptırılan projede gölet, termal havuzlar, soyunma kabinleri bulunuyor. Kocaçukur'a turistlerin girmesine izin verilmezken, güvenlik şeridi oluşturuldu, uyarı levhalarıyla girişin yasak olduğu duyuruldu. Ayrıca Pamukkale'nin güvenliğini üstlenen özel güvenlik şirketinin bir görevlisi de Kocaçukur'da görev yaparak girişleri önlüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!