Rekor

Güncelleme Tarihi:

Rekor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2015 21:04

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın memleketi Rize’de AK Parti rekor kırdı. Yüzde 75.35’le en yüksek oy oranına ulaştı ve Rize’de tulum çıkardı. Rize son dört seçimde ülke genelinde üst üste AK Parti’ye en yüksek oyu veren il oldu. AK Parti, bu seçimde 20 binin üzerinde oy artırarak 156 binin üstüne çıkarttı. Muhalefet partilerinde ise yaprak dökümü vardı. CHP’nin oyu 37 bin 697’den 30 bin 881’e, MHP’nin oyu da 16 bin 76’dan 11 bin 210’a geriledi.

Haberin Devamı

Bu da düşüş rekoru

AK Parti’nin kalelerinden Düzce’de 3-0 olan skor yine değişmedi. Değişen tek şey AK Parti’nin oy patlamasıyla rekor yükselişi, MHP’nin de büyük kayıpla rekor düşüşü oldu.
AK Parti oylarını 134 binden 163 bine çıkardı. AK Parti başarılı bir kampanya yürütürken, üçüncü sıradaki kadın adayı Ayşe Keşir bile köy köy dolaşarak, seçmenden oy istedi.
CHP oylarını 35 binden 38 bine çıkardı, ancak bu milletvekili çıkarmasına yetmedi.
MHP ise ülke genelinde olduğu gibi Düzce’de de hayal kırıklığına uğradı. 7 Haziran seçimindeki 35 bin oyu, 19 bine indi. Devlet Bahçeli’nin ‘hayırcı’ tavrı nedeniyle, MHP oyları blok olarak AK Parti’ye kaydı.


MHP’ye oynadı


AK Partini oylarını büyük oranda artırdığı iller arasındaki Giresun’da sürprizi oyları eriyen MHP yaptı. MHP, bir önceki seçimde kazandığı tek milletvekilini, bu seçimde oylarını kaptırdığı AK Parti’ye iade etti.
Giresun’da zaten birinci olan AK Parti, bu seçime de iddialı girdi. Eski bakan Nurettin Canikli ve diğer adaylar kapsamlı bir kampanya yürüttü ve daha çok MHP oyları üzerine oynadı. Bunda da başarılı oldu.
CHP’nin adayı Bülent Bektaşoğlu da, partisinin oylarındaki yaklaşık yüzde 2’lik azalmaya rağmen, MHP oylarındaki 10 bin dolayında dramatik düşüş sayesinde yeniden milletvekili seçildi.

Haberin Devamı


Kamp kurdu

AMASYA’da AK Parti oyunu 98 binden 112 bine çıkarırken, CHP 2 bin, MHP ise 5 bin dolayında oy kaybı yaşadı.Daha önce AK Parti Genel Sekreterliği görevinde bulunan Haluk İpek’in Amasya’da ikinci sırada yer alması, birinci sıra milletvekili Naci Bostancı’nın da kentteki ağırlığı ile AK Parti hem milletvekili sayısını korudu hem de oylarını ciddi oranda artırdı. Haluk İpek’in Amasya’da adeta kamp kurup hem merkezde hem de ilçe ve kırsalda çalışma yürütmesi partiye güç kattı.
MHP listesinde değişiklik yapmasına rağmen oy kaybını önleyemedi. CHP’nin ise vekil sayısını artırmayı amaçlarken 2 bin civarında oy kaybetmesi partide şok etkisi yarattı.


MHP’yi paylaştılar


ARTVİN’de 7 Haziran seçiminde 2 milletvekilliğini paylaşan AK Parti ile CHP, 1 Kasım’da da MHP’nin kaybettiği oyları paylaşarak yine ‘yola devam’ dedi. Artvin’de seçimin sürprizi MHP’deki büyük oy kaybı oldu. Bu ilde milletvekili çıkaramayan ancak önemli oy potansiyeline sahip olan MHP, bir önceki seçimde 25 bin civarındaki oylarını 14 binlere düşürdü. CHP oyunu 38 bine çıkarırken, Doğu Karadeniz illeri arasında en yüksek oy oranına ulaştı.
AK Parti ise zaten birinci olduğu Artvin’de, bu seçimde 49 bin oy aldı ve en yakın rakibine 10 binden fazla fark attı. AK Parti’den İsrafil Kışla, CHP’den Uğur Bayraktutan, Artvin’i TBMM’de temsil hak-
kını kazandı.

Haberin Devamı

Oy arttı, skor aynı

BARTIN’da AK Parti seçimde iyi performans sergileyip oylarını 14 bin artırdı ancak skoru değiştiremedi. İlin 2 milletvekilini CHP ile paylaşmak zorunda kaldı.
Listede değişiklik yaparak ikinci sıraya Ahmet Bensiz’i koyan AK Parti, iki milletvekilini de kazanmak için tüm gücünü ortaya koydu. Kozcağız Barajı’nın temelinin atılması, yapımı devam eden Karadeniz Sahil Yolu’nun Kurucaşile ilçesine kadar gelmesi özellikle sahil bölgelerinde AK Parti’nin oyunu artırdı.
4’üncü kez seçilen Rıza Yalçınkaya’nın etkisine rağmen CHP’nin oyunu artıramamasında örgütün dinamik görüntü vermemesi rol oynadı.
MHP ise bu seçimde 9 binden fazla oyunu kaybetti.

Haberin Devamı

‘İşaret’ vuramadı

AK Parti bu seçimde oyunu 98 bin 463’ten 120 bin 431’e yükselterek oy patlaması yaptı ancak üçüncü milletvekilliğini az farkla kaçırdı. Parti örgütü
Bolu’da 3-0 yapmak için tüm
gücünü kullandı. Özellikle
CHP’nin ikinci sıra adayı Burak Cop’un, 7 Haziran seçiminden sonra otobüs üzerinden ‘zafer işareti’ yapmasını ‘CHP-HDP
el ele’ diyerek eleştirdi.
Yerel medyada, bu fotoğraflar kullanıldı ve ‘bölücü terör örgütü’ propagandası yapmakla suçlandı.
CHP ise önemli oy kaybetmesine karşın 1 milletvekilini korudu.
MHP ise oy aldığı her 3 seçmeninden 1’ini kaybetti. Oylarını AK Parti’ye kaptıran MHP’liler, hüsrana uğradı.


10 bin kayıp

ZONGULDAK’ta 7 Haziran’daki seçimde bir vekilini MHP’ye kaptıran AK Parti, bu kez oylarını yaklaşık 45 bin artırarak geri almayı başardı. Bunda eski MHP’lilerin desteği de etkili oldu. AK Parti’nin ilk sırada aday gösterdiği Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Pınarhisar Cezaevi’nde kaldığı dönemde cezaevi savcısı olan Hüseyin Özbakır da Meclis’e girdi. MHP ise 16 yıl sonra kentte ilk kez çıkardığı milletvekilini kaybetti. Zeki Çakan, bu kez Meclis’e gidemedi.
CHP 10 bin dolayında oy kaybına rağmen 2 milletvekilliğini korudu. Düşüşte partinin elinde olan belediyenin halka dokunan hizmet ve proje üretme-
mesi etkili oldu.

Haberin Devamı


2 bin oyla ipten döndü

BELEDİYENİN CHP’de olduğu Sinop’ta, AK Parti seçimden yine birinci çıktı. AK Parti, listede sıralamayı değiştirerek seçime girdi. Bu kez kentte sevilen bir isim olan Nazım Maviş ilk sırada yer alınca, yürütülen kampanya ile birlikte AK Parti’nin oyları da arttı. 2’de 2 yapmayı amaçlayan ve oyunu 61 binden 74 bin civarına çıkaran AK Parti, CHP’den yaklaşık 2 bin oy fazla alabilseydi skoru 2-0 yapacaktı.
CHP ise az farkla 2 vekilden birini alarak önceki seçimdeki oy potansiyelini korudu. MHP ise ülke genelinde olduğu gibi burada da hüsrana uğradı.


‘Tokat’ın dönüşü

MECLİS’te ‘uçan tekme’, ‘yumruk’ ve ‘tokat’ıyla ünlü AK Partili Zeyid Aslan’ın, üç dönem kuralının kalkmasıyla Tokat’a dönüşü, partisine heyecan kazandırdı. Aslan’ın ve dördüncü sıradan aday olan eski Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt’ın çalışmaları, AK Parti’nin vekil sayısını artırdı. Oylarını 32 bin civarında yükselten AK Parti, 3 olan vekil sayısını 4’e çıkarttı.
CHP yine mevcudu korudu. Etkili bir kampanya süreci yürüterek oyunu yaklaşık
7 bin artıran CHP, iki milletvekili için yoğunlaştığı Tokat’ta MHP ve SP’nin oylarının AK Parti’ye geçmesiyle bu hedefine ulaşamadı.
Seçimin mağlubu MHP oldu. Neredeyse her seçimde Tokat’tan bir milletvekili çıkaran MHP, bu kez oyu 78 binden 54 bine düşünce sıfır çekti.

Bu kez tulum

Haberin Devamı

AK Parti bir önceki seçimde Bayburt’taki 2 milletvekilliğini, MHP ile paylaşmıştı. Bu kez tulum çıkardı. 2011 seçimlerinde Türkiye’nin 1 milletvekili çıkartan tek ili olan Bayburt’ta, nüfusun artmasına bağlı olarak milletvekili sayısı 2’ye yükseltildi. 7 Haziran’da AK Parti ve MHP, bunu 1’er milletvekili alarak paylaştı.
Bu seçimde AK Parti 28 bin olan oyunu 33 bine yükseltti. MHP’nin önceki seçimde 14 bin 649 olan oyu, 9 bin 470’e geriledi. Bu sonuçla AK Parti Şahap Kavcıoğlu ile Naci Ağbal’ı Meclis’e gönderdi.

Rekor

AK YÜRÜYEN

KARABÜK’te, üç dönem kuralının kalkmasıyla aday olan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, partisinin itici gücü oldu. Seçim kampanyasında Şahin, her gün ‘Ak Yürüyüş’ programları düzenledi, ilçelerde ve beldelerde esnaf ve muhtarlarla buluştu. Belde ve köy yollarının yenilenmesi de AK Parti’nin oylarının artışında etkili oldu.
7 Haziran’da MHP’ye kaptırdığı vekili geri alarak 2- 0 yaptı. 7 Haziran’da 16 yıl sonra vekil çıkaran MHP, onu da kaybetti. CHP de 3 bin dolayında oy kaybetti.


Faturayı ödeyen


KARADENİZ’de büyük darbe yiyen MHP, Trabzon’da da her 3 seçmenden 1’ini kaybetti. MHP’nin oluşturduğu ‘hayır’cı imajının faturasını bu kentte, partinin önemli isimlerinden Koray Aydın ödedi. Trabzon’dan 1991’de milletvekili seçilen, bakanlık yapan, genel başkanlık yarışına giren Aydın, köy köy dolaştı. Ancak Aydın, iyi bir kampanya yürütmesine rağmen kıl payı Meclis dışında kaldı. Trabzon’da sıfır çeken MHP’nin 7 Haziran’da 97 binin üzerindeki oyu 62 bin 500’e düştü. MHP’deki kayıp AK Parti’ye yaradı. AK Parti 5 vekil çıkarırken, CHP oylarını korudu ve 1 milletvekiliyle yetindi.

Bozkurt’un 1’i gitti

SAMSUN’da MHP’nin 7 Haziran’da kazandığı 2 milletvekilinden birini kaybetmesi seçimin sürprizi oldu. AK Parti, hem MHP’nin kaybettiği 37 binden fazla oy, hem de SP ile BBP tabanından gelen oylarla milletvekili sayısını 5’ten 6’ya yükseltti. Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, AK Parti’nin Çevre, Şehir ve Kültürden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan gibi partinin iki önemli isminin kampanyadaki çabası başarıda etkili oldu.
Gazeteci Şaban Sevinç’i üçüncü sıraya koyarak Samsun’dan üç vekil çıkarmayı hedefleyen CHP ise 13 bin oy kaybetti, 2 vekilde kaldı.


Kurtulmuş farkı


AK Parti daha önce 3 olan milletvekili sayısını 4’e çıkararak Ordu’da önemli bir zafer kazandı. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un bölgede özellikle kırsal kesimde ciddi bir çalışma yapması, AK Partili Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz’ın da seçim çalışmalarında aktif olması bu başarıda etkili oldu. BBP eski Genel Başkan Yardımcısı Metin Gündoğdu’nun da AK Parti üçüncü sıra adayı olması da BBP tabanından oyların iktidar partisine kaymasını sağladı.

Listesini tümüyle değiştirmesine rağmen MHP başarı yakalayamadı. CHP’de de kayıp yaşandı. Etkin bir yol haritası ortaya koyamayan CHP’nin milletvekili sayısı 2’den 1’e düştü.


Ceylan kurdu yedi

AK Parti Çorum’da
185 bin olan oyunu bu seçimde 212 bine çıkardı. 10 yıl il başkanlığı yapan ve 7 Haziran seçimlerinde dördüncü sırada olan Ahmet Sami Ceylan’ın bu kez ikinci sırada yer alması il teşkilatını da hareketlendirdi. Salim Uslu gibi hem genel merkezde hem de Çorum’da ağırlığı olan bir ismin de seçim çalışmaları boyunca kentin her noktasına ulaşması oyları yükseltti.
Yaklaşık 17 bin oy kaybına uğrayan MHP yine vekil çıkaramazken, CHP oyunu bu seçimde de muhafaza etti. AK Parti’den bir milletvekili koparıp vekil sayısını ikiye çıkarmak isteyen CHP, 7 Haziran seçimlerindeki 74 bin dolayındaki oyunu artıramayınca başaramadı.


Mustafa Canlı MHP cansız

GÜMÜŞHANE’de 7 Haziran’da 1 milletvekilliğini MHP adayı eski Belediye Başkanı Mustafa Canlı’ya kaptıran AK Parti bu kez koltuğu geri aldı.
MHP’li Mustafa Canlı, art arda 3 dönem Belediye Başkanlığı yaptığı Gümüşhane’de, 7 Haziran seçimlerinde adeta fırtına estirerek partisinin aldığı oyları 15 binden 23 bine çıkartıp milletvekili seçilmişti. Bu seçime de iddialı giren Canlı, ülke genelinde olduğu gibi partisinin bu ilde de oy kaybına engel olamadı.
AK Parti ise bu seçime iyi hazırlandı, elinde olan yerel yönetimin avantajından da yararlandı ve oyunu yaklaşık 10bin artırarak, Cihan Pektaş ile Osman Akgül’ü Meclis’e gönderdi.

3. ligle yükseliş

AK Parti, üç dönem kuralı nedeniyle 7 Haziran’da aday olamayan Hakkı Köylü’yü bu seçimde aday göstererek Kastamonu’da ivme yakaladı. AK Parti 3 milletvekilliğini de kazanırken bu başarıda belediye olanaklarının kullanılması, Kastamonuspor’un Spor Toto 3’üncü Lige yükselmesi, Ilgaz Tüneli’nin önümüzdeki yıl bitirileceği vaadi etkili oldu.

Kastamonu’da güçlü tabanı olan MHP’nin ise bu seçimde oyları yaklaşık 20 bin eridi. Son 3 seçimde Kastamonu’dan hep milletvekili çıkaran MHP’nin bu seçimde Meclis’e milletvekili gönderememesi büyük sürpriz oldu.

Ülke genelinde oyunu az da olsa yükselten CHP, Kastamonu’da 4 bin oy kaybetti. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!