Rehn: Finlandiya'nın önerisini destekliyoruz

Güncelleme Tarihi:

Rehn: Finlandiyanın önerisini destekliyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2006 21:14

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Kıbrıs'taki tıkanıklığın aşılması konusunda dönem başkanı Finlandiya'nın getirdiği “gerçekçi ve dengeli” önerileri desteklediklerini belirterek “Masadaki tek ciddi oyun bu” dedi.

Türkiye-AB Troykası Bakanlar Toplantısı'nın ardından Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, dönem başkanı Finlandiya'nın Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja ve gelecek dönem Başkanı Almanya'nın Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile ortak basın toplantısı düzenleyen Rehn, toplantıda en uzun konuşulan konunun orta doğu, İran ve Kafkaslar gibi uluslararası meseleler olduğunu söyledi.

Türkiye'nin AB katılım müzakerelerine başladığı 3 Ekim 2005'in ilk yıl dönümünde Türkiye'yi ziyaret ettiğini ve bu süreçte yapılması gerekenleri konuştuğunu hatırlatan Rehn, tarama sürecine katılan Türk müzakere takımını profesyonel oldukları gerekçesiyle övdü.

Tarama sürecini tamamlasalar da müzakerelerin sadece teknik değil, aynı zamanda politik bir süreç olduğunu vurgulayan Rehn, bu kapsamda TBMM tarafından ele alınan 9. reform paketinde ombudsmanlık kurumu ve vakıflarla ilgili düzenlemelerin önemine dikkati çekti.

Rehn, 9. reform paketindeki unsurlara, 8 Kasımda açıklayacakları ilerleme raporunda yer vereceklerine işaret etti.
Öte yandan Türkiye'nin Gümrük Birliği'ni Rum kesimi dahil 10 yeni AB üyesine genişleten Ek Protokol'ü uygulamasını beklediklerini kaydeden Rehn, “Kıbrıs tıkanıklığının aşılmasında Finlandiya'nın yaklaşımı gerçekçi ve dengeli. Masadaki tek ciddi oyun bu. AB Komisyonu olarak bunu destekliyoruz ve diğer üye ülkelere de bunu desteklemeleri çağrısında bulunuyoruz” şeklinde konuştu.

OLLİ REHN

Genişlemeden sorumlu AB Komisyonu üyesi Rehn, Nobel Edebiyat ödülünün yazar Orhan Pamuk'a verilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bunun Türkiye'de ifade özgürlüğü açısından önemine dikkat çekti.

Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesinin değiştirilmesinin “en iyi ve en güvenli yol olduğunu” dile getiren Rehn,
“Türkiye'nin seçenekleri değerlendirmeye hazır olmasından memnuniyet duyduğunu” ifade etti.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Tuomioja ise Annan Planına “evet” diyen KKTC için AB olarak verdikleri sözlerin bir kısmını yerine getirdiklerini, fakat hala yapılması gerekenler olduğunu belirterek doğrudan ticaret tüzüğünün kabul edilmesi için çaba gösterdiklerini söyledi.

Kıbrıs konusunda hazırladıkları önerileri, taraflarca kabul edilmesi durumunda açıklayacaklarını bildiren Tuomioja, “Detayları şimdiden açıklayarak bunu zorlaştırmak istemediğini” kaydetti.

Bir soru üzerine dönem başkanlıkları süresince Türkiye ile bazı fasıllarda müzakerelerin sonuçlandırılıp sonuçlandırılmamasını, Kıbrıs önerilerinin kabul edilip edilmemesine bağlayan Tuomioja, “Bu başarılı olursa daha fazla fasılda müzakerelerin açılması mümkün olacak” diye konuştu.

Tuomioja, önerilerine Türkiye dışında diğer tarafların da (KKTC ve Kıbrıs Rum kesimi) olumlu yaklaştığını ifade etti.
Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeir da Finlandiya'nın Kıbrıs ile ilgili çabalarına destek verdiklerini belirterek, bundan sonuç alınması halinde Türkiye'nin AB üyelik sürecinde sorun yaşanmayacağını söyledi.

Steinmeier, İran konusunda Türkiye ile ortak pozisyon belirlediklerini sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!