Güncelleme Tarihi:
Kendisine yönelik insanlık suçu işlendiğini öne süren ‘Pala' olarak tanınan Şahin, psikolojisinin bozulduğunu anlatırken, “Bana karşı yapılan haksızlığa dayanamıyorum. Ben burada yıllarca görev yaptım. Tarihi cezaevine delisi, akıllısı her türlü vatandaş girerken, benim içeri alınmamamı anlamak mümkün değil. Bu ülkenin vatandaşı değil miyim? AİHM'de hakkımı arayacağım” dedi.
Şahin, tarihi cezaevinde 27 yıl çalıştıktan sonra bıyıklarını kesmemek için emekli olduğunu, valilik onayıyla 2 yıl Sinop Tarihi Cezaevi'nde rehberlik yaptığını söyledi. Akif Şahin, geçen yıl işyerinde bakım ve bekçilik yapmadığı gerekçesiyle İl Özel İdare Müdürlüğü'ne verilen bir şikayet dilekçesi üzerine uyarılmış,ardından işini titizlikle yapmadığı gerekçesiyle gönderilen ikinci bir yazıyla da işine son verildiğini anlattı. Sinop Tarihi Cezaevi karşısındaki çay bahçesinin işletmeciliğini yapan Akif Şahin, 1 yılı aşkın süreden bu yana cezaevi karşısındaki çay bahçesine gelen turistlere, daha önce görev yaptığı tarihi mekanı anlatmaya başladı. 27 yıl görev yaptığı cezaevine giremediğini öne süren Şahin, buna anlam veremediğini belirterek şöyle dedi:
“Konuyla ilgili Sinop Valiliği'ne dilekçe yazdım. Hâlâ yazıma cevap gelmedi. Yıllardır cezaevinde görev yaptım ve dosyamda bir çizik bile yok. Cezaevine benim dışımda delisi, sarhoşu herkes giriyor. Bana sıra gelince, ‘Pala giremezsin, emir var' diyorlar. Bu duruma çok üzülüyorum. Uykularım kaçıyor bunalıma giriyorum. Bana yasal bir yazı göndersinler ve burası sana yasak veya Sinop sana yasak desinler Sinop’u terk edeyim. Daha da olmasa Türk vatandaşlığından da çıkarım. Ben hakkımı AİHM'de aramaya karar verdim. Konuyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne dava açacağım.”
İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun ise, Akif Şahin’in emekli olduktan sonra 2 yıl süreyle tarihi cezaevinde danışmanlık yaptığını belirterek, “Danışmanlığı geçen yıl iptal edilmiştir. Tarihi cezaevi herkese açıktır. Ancak, 1618 sayılı turizm kanununa göre rehberlik hizmeti sadece bakanlıktan belgeli rehberler tarafından yapılmaktadır. Akif Şahin'in cezaevinde rehberlik yapması, belgesi olmaması nedeniyle yasaklanmıştır. Normal biri olarak tarihi cezaevi içerisinde biletini alarak gezmesinde hiçbir sakınca yoktur. Bütün vatandaşlar gezebilir hiçbir vatandaşa cezaevini yasaklamamız söz konusu değildir. Biletini aldıktan sonra her vatandaş gibi kendisi de cezaevini gezebilir. Ancak cezaevi içerisinde rehberlik yapamaz.”
Birçok ünlü kişinin kaldığı Tarihi Sinop Cezaevi 1999 yılında Adalet Bakanlığı’nca müze ve kültür merkezi olarak düzenlenmek üzere Kültür Bakanlığı’na devredildi. Tarihi Sinop Cezaevi 2000 yılının Haziran ayından bu yana Müze Cezaevi olarak ziyarete açıldı.