Güncelleme Tarihi:
Üç ayların habercisi Regaip Kandili için artık sadece saatler kaldı. Recep, Şaban ve Ramazan aylarının içerisinde barındıran mübarek üç aylarda Miraç Kandili, Berat Kandili, Kadir Gecesi gibi özel geceleri de kapsıyor. Peki, Regaip Kandili ne zaman? Regaip Kandili ibadetleri neler, oruç ne zaman tutulur? İşte, Regaip Kandili'ne ilişkin bilgiler
Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 2019 dini günler takvimiyle tüm kandillerin tarihi vatandaşlara duyurulmuştu. Buna göre, Regaib Kandili 7 Mart Perşembe günü idrak edilecek. Kandiller Geçici ve Mukaddes Zamanlar olarak da adlandırılan üç aylar ise 8 Mart Cuma günü itibariyle başlayacak.
ETKİNLİKLER DÜZENLENECEK
Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğünce Regaip Kandili dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlenecek.
Ankara'da Beştepe Millet, Diyarbakır'da Kurşunlu, Giresun'da Sarayburnu, Bursa'da Ulu, Konya'da Hacı Veyiszade ve Kapu ile İstanbul'da Fatih ve Eyüp Sultan camilerindeki özel programda, Kur'an-ı Kerim ve mevlit okutulacak.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Rifat Oral, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İbn Ömer'in rivayeti ve İmam Şafii'nin aktardığına göre, recep ayının ilk gecesi, cuma geceleri, şaban ayının 15'inci ile ramazan ve kurban bayramlarının gecelerinde yapılan duaların geri çevrilmeyeceğini belirtti.
REGAİP KANDİLİ İÇİN GÖRSEL ŞÖLEN
Çamlıca Camii Regaib kandiline denk gelen 7 Mart’ta ibadete açılacak. İstanbul Cami ve Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk’ün DHA’ya açıkladığı açılış tarihi öncesi Çamlıca Camii’nde ışık testleri yapıldı. Farklı renklerde aydınlatılan Camii ile Yeşilay Haftası nedeniyle yeşil renkle ışıklandırılan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü görsel şölen oluşturdu. Boğazın birçok noktasından görülen renk cümbüşü İstanbulluların ilgisini çekti.
REGAİP KANDİLİ'NDE NASIL İBADET EDİLİR?
Regaip Kandili'yle ilgili net bir ibadet şekli olmasa da genel olarak kandil geceleri yapılan ibadetler belirlidir.
* Kur'an-ı Kerim okuyarak,
* Peygamberimiz ( a.s.m)'ın mübarek duası olan Cevşen-ül Kebiri okuyarak,
* Aile bireyleriyle birlikte günün mana ve ehemmiyeti hakkında sohbet ederek,
* Allah rızası için namaz kılarak,
* Hayatımızın geçmiş günleri ve yılları hakkında muhasebe yaparak,
* Günahlarımızın bağışlanması için Allah'tan af dileyerek,
* Sevgili Peygamberimize bol bol salât ve selâm okuyarak,
* Dünya ve ahirete ait dileklerimiz için dua ederek,
* Hastaları, yaşlıları ziyaret ederek; yoksulları, öksüz ve yetimleri sevindirerek,
* Eş, dost ve yakınlarımızla tebrikleşerek,
* Dargın ve küskünleri barıştırarak ibadetler yerine getirilmiş olunacak.
KANDİLLERDE ÖZEL İBADET ŞEKİLLERİ VAR MIDIR?
Hz. Peygamber (s.a.s.), bazı mübarek gün ve gecelerin değerlendirilmesini tavsiye etmiştir (Tirmizî, Savm, 39). Ancak bu gün ve gecelere ait özel bir namaz veya ibadet şeklinden bahsetmemiştir. Bu bağlamda mübarek gün ve geceleri, bağışlanma ve hayatımıza çekidüzen vermek için fırsat anı olarak görmemiz gerekmektedir. Dolayısıyla müminler kandil gecelerinde, hayatlarının gidişatını gözden geçirmeli; hata ve günahları için tövbe etmeli, dua ederek, Kur’an-ı Kerim okuyup anlamaya çalışarak, kaza veya nafile namaz kılarak bu fırsatları değerlendirmelidirler.
Kandil gecelerinin gündüzlerinde yani geceyi takip eden ertesi günde oruç tutmak müstehaptır. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.), “Şaban’ın ortasında (yani berat gecesinde) ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu isteyen…’ der.” (İbn Mâce, İkâmetü’s-Salat, 191) buyurmuştur.