Refik Erduran kimdir, eserleri nelerdir?

Güncelleme Tarihi:

Refik Erduran kimdir, eserleri nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2022 11:43

Refik Erduran kariyeri ve hayatı merak edilen isimler arasında yer alıyor. Gazeteci ve yazar kimliği bulunan Refik Erduran, bir dönem Milliyet Gazetesinde köşe yazarlığı yapmıştır. Peki, Refik Erduran kimdir, eserleri nelerdir? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler

Haberin Devamı

Ahmet Refik Erduran 13 Şubat 1928 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. Türk oyun yazarı, yayımcı ve gazetecidir.

Otuzdan fazla tiyatro oyunu yazmış bir oyun yazarıdır. 1950'li yıllarda Ertem Eğilmez ile birlikte çok satan kitaplar basan Çağlayan Yayınevi'ni kurup yönetmiştir. Erduran, 1965-1981 yılları arasında Milliyet gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. 1986-2017 yıllarında Uluslararası Tiyatro Enstitüsü Türkiye Merkezi'nin başkanlığını yürüttü.

Kökleri Karamanoğulları Beyliği'ne dayanan bir aileden gelir. Dedesi, ağır ceza reisi Ahmet Erduran, babası asker ve avukat Hüsamettin Ahmet Bey'dir. Annesi ise Türkiye’de ilk resimli dergiyi çıkaran Maarifçi Mustafa Refik Bey’in kızı Refika Hanım'dır. Çiftin ikinci çocuğu olan Refik Erduran, 13 Şubat 1928'de İstanbul'da dünyaya gelmiştir.

Haberin Devamı

Çocukluğunu Salacak (Üsküdar)'ta bir yalıda dadıların gözetiminde geçirdi. İlköğrenimini Nilüfer Hatun İlkokulu ( o zamanki adıyla 15. İlkokul)'da tamamladıktan sonra öğrenimine Robert Kolej'de devam etti. İlk oyununu Robert Kolej'de iken yazdı ve oyun 1948 yılında okulun tiyatrosunda "Kahraman" adıyla sahnelendi.

Erduran, Robert Kolej’den lisans derecesini aldıktan sonra 1947 yılında Tiyatro Tarihi ve Dram Bölümü'nde yüksek lisans eğitimi için Cornell Üniversitesi'ne gitti. Hayranı olduğu Nâzım Hikmet'in cezaevinde hastalandığını ve durumunun kötüleştiğini öğrenince onunla tanışma arzusundan ötürü 1949 yılında Türkiye'ye döndü.

Gazeteci ve oyun yazarı Refik Erduran bir süredir müzdarip olduğu rahatsızlık nedeniyle 7 Ocak 2017'de tedavi gördüğü Edirne'deki bir hastanede 88 yaşında ölmüştür. Cenazesi hava şartlarının düzelmesinin ardından İstanbul'a getirilerek Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

REFİK ERDURAN KİTAPLARI

  • Yağmur Duası (1954)
  • Domuz (2003)
  • Er Oyunu (2004)
  • Kavşak (2004)
  • Neşe'nin Şarkıları (2004)
  • Sabiha (2004)
  • İblisler, Azizler, Kadınlar (Anı) (2005)
  • Jetonlar Düştükçe (2007) Cumhuriyet Kitapları

BAKMADAN GEÇME!