Referandumsuz çok zor

Güncelleme Tarihi:

Referandumsuz çok zor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2016 22:16

İdam cezasının geri getirilmesi konusunda mevcut parlamento yapısında referandumsuz bir değişiklik zor görünüyor.

Haberin Devamı

Meclis’te idamı tüm suçlar için kesin olarak kaldıran son düzenleme 7 Mayıs 2004’te yapıldı. Bu Anayasa değişikliğinde ölüm cezalarının infaz hükümleri ayıklanırken, “Suç ve cezalara ilişkin esaslar” maddesine, “Ölüm cezası ve genel müsadere cezası verilemez” hükmü eklendi. Ölüm cezasının yeniden getirilmesi için Anayasa’daki bu hükmün kaldırılması, ayrıca idamın infazıyla ilgili Meclis süreçlerinin yeniden Anayasa’ya eklenmesi gerekiyor. Meclis’te 330 ila 367 arasında kabul oyu alan Anayasa değişiklikleri doğrudan halk oyuna sunuluyor. 367’yi geçen sonuçta ise halk oyuna sunulması Cumhurbaşkanı’nın kararına bırakılıyor. AK Parti’nin idam düzenlemesini Meclis’e getirmesi ve MHP’nin blok halinde destek vermesi durumunda kabul oylarının 356’ya çıkma olasılığı bulunuyor. Bu sonuçta ise değişikliğin referanduma sunulması ve son kararı halkın vermesi gerekiyor. Süren tartışma üzerine parti yetkililerinden yapılan açıklamalar şöyle:

Haberin Devamı

DARBECİ İSTERDİ

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel: Ölüm cezası tartışması meydanlardaki tepkili kalabalıkların gündemi olabilir, ama parlamentonun ve siyasetin gündemi olmaması gerekir. Belki darbeciler başarılı olsalardı idamı getirebilirlerdi. Darbeciler kara bir leke sürdüler demokrasi ve parlamento tarihimize. Bu da bir başka kara leke olur.

MHP: DESTEKLERİZ

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay: Eğer hükümet, idam cezasının tekrar getirilmesi için TBMM’ye bir kanun tasarısı teklifiyle gelirse, bugüne kadar idam cezasının kaldırılmasına tek karşı çıkan MHP, elbette aziz milletimizde oluşan bu temayülü değerlendirecektir ve karşılıksız bırakmayacaktır.

HDP: TELAFİSİ İMKANSIZ

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen: Biz idamı, Mısır örneğinde olduğu gibi darbecilerin tercih ettiğini görüyoruz. Telafisi imkansız sonuçlar doğuran, modern hukukta ceza olarak bile sayılamayacak bir tercihtir. Sert biçimde karşıyız ve tartışılmasının bile linç psikolojisi içinde sergilendiğini düşünüyoruz. m ANKARA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!