Güncelleme Tarihi:
Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılma sürecini destekleyenler ve hatta karşı çıkanlar bile, ordunun etkisini azaltmak ve yargıyı değiştirmek için pazar günü yapılan referandum sürecini övdüler.
Ancak uzmanlar, Almanya ve Fransa’nın üyeliğe karşı çıkmasının, Kıbrıs'ın AB tarafından tanınan Yunanlı güney tarafıyla, Türkiye’nin işgal ettiği kuzey tarafının süreçte önemli olduğunu ve umutları engellediğini belirtiyor.
Ankara’nın Avrupa Birliği’ne katılma sürecini destekleyen İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos, referandumu ‘‘Türkiye’nin Avrupa’ya çağrısı’’ olarak değerlendirdi.
Moratinos, Brüksel’de Avrupa Birliği bakanlarının katılımıyla gerçekleşen toplantıdan sonra ‘‘Bazı ülkelerin şüphelerine ve direnç göstermelerine rağmen, sonundan mantığın üstün geleceğine inanıyorum’’ diye konuştu.
    Â
Süreci destekleyen İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt de ‘‘Bu referandum sonucunda Avrupa kapıları, içeriye adım atmak için zaman gerekmesine rağmen açılmıştır’’ dedi ve ‘‘Türkiye’nin yüzde 58’inin onayladığı referandumun sonucu ‘‘ülke için daha açık ve demokratik bir yol çizmiştir’’ diye belirtti.
 Â
Türkiye bu süreçte, 27 ülkenin üyesi olduğu Avrupa Birliği’ni çoğunluğu Müslüman olan ülkeyi engelleyerek Batı’dan uzaklaştırmakla suçlayan güçlü müttefiki ABD’den de destek aldı.
   Â
ABD Başkanı Barack Obama referandumun ‘‘Türkiye’deki demokrasinin canlılığını gösteren bir dönüm noktası olduğunu gösterdiğini’’ belirtti.
DOĞRU YÖNE ATILAN BİR ADIM
Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle de referandumu ‘‘Doğru yöne atılan bir adım’’ olarak değerlendirdi ancak ifade ve din özgürlüğü gibi başka ihtiyaç duyulan reformların da yapılması gerektiğini belirtti.
Avrupa Konseyi, sonuçların ‘‘Türkiye’yi Avrupa standartları ve görüşüne yaklaÅŸtırmak için önemli bir adım olduÄŸu’’ yönünde açıklamalar yaptı.Â
     Â
Ancak Türkiye’nin, Avrupa Birliği’nin kurucu üyeleri Almanya ve Fransa’yı AB'ye başvurusundan 5 yıl sonra Brüksel’de bir yer hak ettiğine hala ikna etmesi gerekiyor.
      Â
Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ‘‘Anayasa reformlarının Avrupa yolunda önemli bir adım ’’olduğunu bildirdi
  Â
Ancak Westerwell’in Türkiye’nin AB üyeliğine, Fransa gibi ‘‘imtiyazlı ortaklık’’ önerisini destekleyen Başbakanı Angela Merkel’den daha açık olduğu belirtiliyor.
   Â
Avrupa Konseyi Dış İlişkileri’nde çalışan bir yetkili olan Jose Ignacio Torreblanca ise referandumun durumu değiştirmediğini söyledi.
    Â
‘‘Önemli üyeler olan Almanya ve Fransa durumu zorlaÅŸtırıyor ve Türkiye’nin bunu deÄŸiÅŸtirmek için yapabileceÄŸi çok fazla ÅŸey yok’’Âdedi.
Â
*Bu yazı AFP haber ajansında, "Europe still a distant dream for Turkey despite referendum" baÅŸlığıyla yayımlanmıştır. Â
Â
Hürriyet'i Facebook'ta takip etmek istiyorsanız:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet
Â
Hürriyet'i Twitter'da takip etmek istiyorsanız:
http://twitter.com/HurriyetPlanet
Â
Â
Â
Â