Referandum Türkiye'nin üç yüzünü gösterdi

Güncelleme Tarihi:

Referandum Türkiyenin üç yüzünü gösterdi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2010 00:00

Türkiye’de Pazar günü yapılan referandum, Başbakan Tayyip Erdoğan’a açık bir zafer kazandırırken Avrupa Birliği adayı bu ülkedeki derin ideolojik ve coğrafi bölünmeleri de gözler önüne serdi.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

 

Muhafazakar Müslümanlardan oluşan bir hükümetin liderliğini yapan ve laik rakipleri tarafından Türkiye’nin laik kurucu prensiplerini zayıflatmakla suçlanan Erdoğan, sonucu demokrasi için bir zafer ve darbelerle dolu geçmişin sonu olarak nitelendirdi.

 

Ancak analistler oylama sonucunun Türkiye’nin kimliğiyle ilgili dindarlar ve laikler arasındaki boşluğu daha da açacağını belirtiyor.

 

HARİTALAR ÜÇE BÖLÜNDÜ

Seçim sonucu haritaları Ege ve Akdeniz kıyılarındaki laik kitlenin reformlara karşı çıkarken, Türkiye’nin doğu sınırına kadar Anadolu’da yaşayanların reforma destek verdiğine işaret etti.

 

Haberin Devamı

Uzun zamandır ayrımcılığa uğradığından şikayet eden Kürt azınlık da siyasetçilerin boykot çağrılarına yanıt vermiş olsa gerek ki güneydoğuda katılım yüzde 35 civarında kaldı.

 

Köşe yazarı Oray Eğin de Pazartesi günkü yazısında “Türkiye defakto olarak üçe bölündü. Gerçekte Türkiye Cumhuriyeti üç bölgeden oluşuyor. Güneydoğu Anadolu, Orta Anadolu ve sahil bölgeleri” dedi.

 

LAİKLER HAYAT TARZLARI İÇİN ENDİŞELİ

Pazar günü onaylanan anayasa değişiklikleri laiklerin AK Parti’nin büyümekte olan gücüne karşı son kale olarak gördükleri yargı için de büyük bir darbe oldu.

 

Rakipler şimdi güçlenen AK Parti’nin bugüne kadar gizlediği İslamcı ajandasını ortaya koymasından ve laik hayat tarzını tehlikeye atacak yasaları kabul etmesinden endişe ediyor.

 

Anayasa Mahkemesi geçmişte AK Parti’nin üniversitelere başörtüsüyle girilmesi yasağını kaldırma girişimini engellemişti. Analistler partinin aynı şeyi bir daha deneyebileceğini belirtiyor.

 

Haberin Devamı

AK Parti rakiplerinin İslamcı bir ajandası olduğu yönündeki suçlamalarını reddederken kendisini Avrupa’daki Hıristiyan Demokrat partilerin Müslüman versiyonu olarak tanımlıyor; ekonomik meselelerde liberal, sosyal politika alanında muhafazakar.

 

"Analysis: Referendum reveals three faces of Turkey" başlıklı haberden derlenmiştir.

 

Hürriyet'i Facebook'ta takip etmek istiyorsanız:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet


Hürriyet'i Twitter'da takip etmek istiyorsanız:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!