Güncelleme Tarihi:
Referandum sonuçlarını 16 Nisan Pazar akşamı seçim yasaklarının kalkmasının ardından, referandum özel sayfamızdan takip edebilirsiniz.. Referandum tarihine kadar yaşanan tüm gelişmeleri ve açıklamaları haberimizden tarihleriyle birlikte takip edebilir, sürekli güncellenen yeni bilgilere ulaşabilirsiniz..
BBP referandum kararını verdi mi? Öznur'dan açıklama
TBMM dışındaki siyasi partilerden Büyük Birlik Partisi (BBP) Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Başkanı Hakkı Öznur, referandumda şahsi kararının "hayır" olduğunu açıkladı. Yapılan açıklamada "Partimizin Referandum ile ilgili kararını istişareler tamamlandıktan sonra, Genel Başkanımız Sayın Mustafa Destici, açıklayacaktır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.” denildi.
YİK Başkanı Hakkı Öznur'un bugün çıkan haberler üzerine yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“BBP YİK Başkanı olarak partimizin kararını açıkladı ile ilgili bir takım haberler çıkmıştır.
4 Mart 2017 Cumartesi günü Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde Ülke ve Dünya meseleleri ile ilgili bir basın toplantısı yaptım. Konuşmam da Barzani’nin Türkiye ziyareti ve asılan sözde bayrağı ve ona gösterilen muameleyi kınadım ve tenkit ettim.
Fırat Kalkanı Harekatının milli güvenliğimiz açısından önemini vurguladım. Zaten millet olarak devletimizin yanındayız. Teröre karşı yapılan mücadeleyi desteklediğimizi söyledim. Anayasa değişikliği ile ilgili şahsi fikrimi ve görüşlerimi paylaştım.
Partimizin Referandum ile ilgili kararını istişareler tamamlandıktan sonra, Genel Başkanımız Sayın Mustafa Destici, açıklayacaktır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”
MHP İl Başkanı Taşdoğan: Referanduma 'evet' diyeceğiz Tarih 21/02/2017
MİLLİYETÇİ Hareket Partisi Gaziantep İl Başkanı Muhittin Taşdoğan; anayasa için liderleri Devlet Bahçeli gibi evet oyu kullanacaklarını söyledi.
Müezzinoğlu: 'Evet' demek vicdanımızın gereğidir, 'hayır' demek de vicdanımızın sesidir Tarih 19/02/2017
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Evet' demek vicdanımızın gereğidir, 'hayır' demek de vicdanımızın sesidir. Ama hayırda da evette de vicdanı ve aklımızı iyi değerlendirmemiz lazım. Bu milletin geçmişini, hedeflerini iyi analiz etmemiz lazım. Bir kısım hayırcıların korkutma gayretlerine prim vermemeliyiz. 'Laiklik, Cumhuriyet, Atatürkçülük elden gidecek...' Atatürk'ü kullanarak, onun gölgesine yan gelip de yatarak Atatürkçülük olmaz. O milletle beraber büyük işler yaptı. Sen de milletle beraber büyük işler yapmaya soyun bakalım bir. Bu millet büyük bir millet. Sırtını ona yasla, onun derdini paylaş, sıkıntısını bir dinle." dedi.
Kemal Kılıçdaroğlu: 'AYM'ye gitmiyoruz, söz miletin' Tarih 14/02/2017
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa değişikliği teklifini, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) götürmeyeceklerini açıkladı. Kılıçdaroğlu, “Şimdi söz, karar ve yetki millettedir, konu milletin divanına gelmiştir. Son söz milletin divanıdır” dedi.
Devlet Bahçeli: '1923 ruhuyla bu şartlar altında mümkün değil' Tarih 12/02/2017
MHP Lideri Devlet Bahçeli, “Bu kadar sorun içinde, devlet güçlü olmadığı, seri kararlar alamadığı, yönetimde fiili - hukuki karmaşa sürdüğü müddetçe Türkiye Cumhuriyeti’nin 1923 ruhuyla devamı bu şartlar altında mümkün görülmemektedir” dedi.
Referandum tarihi kesinleştikten sonra Erdoğan'dan ilk açıklama Tarih 11/02/2017
Cumhurbaşkanı Erdoğan, referandum tarihi resmen belli olduktan sonra ilk açıklamasını yaptı. Erdoğan, "Devlet yönetim sisteminde bir aktör varsa bu hiçbir zaman sembolik olarak kalmaz" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, SETA'nın düzenlediği Cumhurbaşkanlığı Sempozyomu'nda özetle şöyle konuştu: "Türkiye'nin tam da Cumhurbaşkanlığı sistemine geçmek için tarihi karar arefesinde olduğu bir dönemde tertip edilen bu sempozyum için SETA yöneticilerini tebrik ediyorum. Bugün dünyada BM üyesi 200'e yakın ülke bulunuyor. Bunların her birinin yönetim sistemi kendi tarihi, sosyal, kültürel özelliklerine göre farklılık gösteriyor. Yönetim sistemleri konusunda yapılan çeşitli tasnifler varsa da bunlar sadece genel bir fikir edinmeye yarıyor. Örneğin parlamenter sistemle yönetilen ülkeler sistemini incelediğinizde pratikte birbirinden çok farklı idare tarzıyla yönetilen ülkelerin aynı başlık altında toplandığını görüyoruz.