Reçetede sınırlı ilaca son

Güncelleme Tarihi:

Reçetede sınırlı ilaca son
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2006 11:07

Danıştay, Maliye Bakanlığının Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği'nin, pratisyen hekimlerin reçete yazmalarına kısıtlama getiren ve ayaktan tedavilerde, bazı durumlar dışında; reçetelere en fazla 4 kalem ve 7 günlük tedavi dozunu aşmayacak şekilde ilaç yazılmasını öngören hükümlerinin yürütmesini durdurdu.

Haberin Devamı

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Maliye Bakanlığının 29 Nisan 2006 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 6 sıra numaralı Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği ile anılan Tebliğin bazı maddelerinin değiştirilmesi hakkındaki 31 Mayıs 2006 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 7 sıra numaralı Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliğinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açmıştı.

Dava konusu, Danıştay 5 ve 10. dairelerinin görev alanına girdiği için ortak heyet yürütmenin durdurulması istemini karara bağladı.

Heyet, tebliğin, “Reçetelere yazılabilecek ilaç miktarı” başlıklı 12.1 hükmü, “Antidepresanlar ve Antipsikotiklerin Kullanım İlkeleri” başlıklı 12.7.2 hükmü ve “Antiepileptik İlaçların Epilepside Kullanım İlkeleri” başlıklı 12.7.25 hükmü ile EK 2-A'daki listelenen bazı ilaçların uzmanlar dışında yazılamayacağına ilişkin hükümlerinin yürütmesini durdurdu. Heyet, diğer maddelere yönelik yürütmenin durdurulması istemi ise reddetti.

Haberin Devamı

Maliye Bakanlığının karara itiraz hakkı bulunuyor. Bakanlık itiraz ederse, itirazı Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu görüşecek. Ortak heyet, davayı daha sonra esastan karara bağlayacak.

7 GÜNLÜK TEDAVİ DOZUNA DURDURMA

Tebliğin yürütmesi durdurulan 12.1 hükmünde, ayaktan tedavilerde, belirtilen durumlar dışında; reçetelere en fazla 4 kalem ve 7 günlük tedavi dozunu aşmayacak şekilde ilaç yazılmasını öngörüyor.

Tebliğin 12.1.3 hükmü ise Pnömoni (zatüre), bronşektazi (broş genişlemesi), osteomyelit (kemik iliği iltihabı) teşhislerinde, hekimin gerekli gördüğü taktirde 10-14 günlük tedavi dozunda antibiyotik reçete edebileceğine, diğer endikasyonlarda 5-7 günlük antibiyotik tedavisi uygulanacağına hükmediyor. Tebliğin bu maddesi ayrıca ilaç verilmesinde genel kuralın en fazla 4 kalem ilaç, 7 günlük tedavi dozu ve her kalemden de bir kutu ilacın hekim tarafından reçeteye yazılmasını öngörüyor.

REÇETE YAZIMINA GETİRİLEN KISITLAMA

Danıştay, tebliğin pratisyen hekimlerin ilaç yazımına kısıtlama getiren hükümlerinin de yürütmesini durdurdu.
Buna göre, tebliğin, antidepresanlar ve antipsikotiklerin (özellikle şizofreni tedavisinde kullanılan ilaçlar) kullanım ilkelerini belirleyen 12.7.2 hükmü, yeni nesil antidepresanlar, psikiyatri, nöroloji, üroloji, kadın hastalıkları ve doğum, dahiliye veya aile hekimliği uzman hekimleri tarafından veya bu hekimlerden birinin çıkardığı ilaç kullanım raporuna dayanılarak diğer hekimler tarafından yazılmasına olanak tanıyor.

SARA İLAÇLARINA DA UZMAN ŞARTI

Danıştayın yürütmesini durdurduğu Antiepileptik İlaçların Epilepside Kullanım İlkeleri başlıklı 12.7.25 hükmünde, “yeni nesil antiepileptiklerin, nöroloji, çocuk hastalıkları veya nöroşirurji uzman hekimleri tarafından yazılması şartı” getiriliyordu.

Haberin Devamı

Tebliğin yürütmesi durdurulan EK 2-A kısmında da belirlenen antibiyotiklerin, enfeksiyon hastalıkları uzmanı tarafından yazılabileceği, enfeksiyon hastalıkları uzmanı olmadığı yerlerde iç hastalıkları uzmanının yazabileceğini öngörüyordu. Çocuk hastalarda ise çocuk enfeksiyon hastalıkları uzmanı, olmadığı yerlerde çocuk hastalıkları uzmanının bu ilaçları yazabileceği koşulu getiriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!