Rebiülevvel ayı nedir? Hangi hicri aydayız?

Güncelleme Tarihi:

Rebiülevvel ayı nedir Hangi hicri aydayız
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2017 09:45

Rebiülevvel ayı, hicri takvime göre Safer ayının ardından gelen ve bu ay içerisinde Hz. Muhammed S.A.V'in doğduğu gün olarak bilinmektedir. Bu yıl 19 Kasım tarihine denk gelen Rebiülevvel ayından bir sonraki ay ise Rebiülahir ayı olarak bilinmektedir. Hz. Muhammed S.A.V'ın doğduğu ay olması sebebiyle faziletleri merak edilen Rebiülevvel ayı, ibadetleri ile de Müslüman aleminin gündem konusu oldu. İşte, bu mübarek ay hakkında merak edilen bazı detaylar

Haberin Devamı

Rebiülevvel ayı, içerisinde barındırdığı kandil günü nedeniyle birçok vatandaşın araştırdığı konu olmaya devam ediyor. Birçok kişinin ibadetlerini şekillendirmesine olanak sağlayacak olan Rebiülevvel ayını ibadetleri, Müslüman aleminin merak ettiği konu olacak. İşte, Rebiülevvel ayının faziletleri ve bu ay hakkında bilinmesi gereken bazı detaylar

REBİÜLEVVEL AYININ FAZİLETLERİ NELERDİR?

Resulullah (S.A.V), bu ayda dünyaya geldiği için arabi ayların en şereflisi olarak nitelendirilmektedir. Doğum vakti sabaha yakın bir zamandır. Bugün, günlerin en sevinçlilerinden kabul edilerek değerlendirilir.

Süleyman Çelebi’nin mevlidinde bu tarih şöyle zikredilir: “ol Rebiulevvel ayın nicesi-on ikinci gice isneyn gicesi”. Bu ay içerisinde, bilhassa on ikinci gecesinde ihtiyaç sahiplerine ikramlarda bulunarak, Resulullah (S.A.V)’in doğum sevinci canlı tutulmaya çalışılır.

Haberin Devamı

REBİÜLEVVEL AYI NE ZAMAN BAŞLAR?

Rebiülevvel, Hicri takvime göre yılın üçüncü ayıdır. Başlangıcı, 2017 yılında 19 Kasım Pazar gününe denk gelmektedir. Bu ay içinde Hz. Muhammed S.A.V'in doğduğu rivayet edilmektedir. Rivayete göre Hz. Muhammed S.A.V 12 Rebiüevvel 571 yılında doğmuştur. Aynı rivayete göre yine 12 Rebiullevvel 632'de Allahümme Er-Refikül Ala'ya kavuşmanın gerçekleştiği bilinmektedir. Safer ayının 26. günü başlayan Hicret, Rebiülevvel ayının 12. günü Medine’ye 3 km. uzaklıkta bulunan Kubâ’ya ulaşılmasıyla tamamlanmıştır.

REBİÜLEVVEL AYI İBADETLERİ NELERDİR?

*Bu ay içinde mümkün olduğu kadar Resûlüllah için çokça salât ü selâm (salât-ı nâriye, salât-ı münciye ve salât-ı fethiye gibi salavâtlar) okumak faydalıdır.

*Bu gecenin mânevî zenginliğinden bolca istifade edebilmek için bir Tesbih namazı kılmalı ve mümkünse bir de Hatm-i Enbiyâ yapmalıdır.

*Bu gece kılınacak tesbih namazına şu şekilde niyet edinilebilir;

*“Yâ Rabbî, niyet eyledim rızâ-i şerifin için tesbih namazına. Yâ Rabbî, bu gece teşrifleriyle âlemleri nûra garkettiğin sevgili Habîbin, başımızın tâcı Resûl-i zîşân Efendimiz’in hürmetine ve bu gecedeki esrârın hürmetine ben âciz kulunu da afv-ı ilâhine, feyz-i ilâhine mazhar eyle, Allâhü Ekber.”

Haberin Devamı

*100 Elhamdülillah (Rebiülevvelin 1-12. günleri arası her gün)

*500 Salavat-ı Şerif getirmek. Hz. Muhammed S.A.V.’i anmak.

*Kur’an okumak (Kur’an-ı Azimüşşanın beşinci suresi olan En’am suresi akşam ile yatsı arası 12. gece dahil, Rebiülevvelin birinci gecesinden itibaren okunur. Rebiülevvel ayının 18. Tesmiye gecesine kadar da okunabilir. Devamlı olarak okunması mümkün olmadığı hallerde, Rebiülevvel ayının ilk gecesi, 12. ve 18. geceleri mutlaka okunmalıdır.)

*İki rekat sünneti selat-ı vudu namazı kılmak. Fatihadan sonra Kul ya Eyyyühel Kafirun ikinci rekatta ise ihlas surelerini okumak kaydı ile namazımızı eda etmek.

*Kelime-i Şahadet getirmek

*Estağfirullah çekmek.

*Fatiha suresini okumak.

*Amenerrasulü'nü okumak

*Bol bol ihlas suresini okumak yapılabilecek ibadetler arasında yer almaktadır.

BAKMADAN GEÇME!