Ratko Mladiç kimdir?

Güncelleme Tarihi:

Ratko Mladiç kimdir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2011 14:01

Ratko Mladiç, Bosna Savaşı boyunca Bosnalı Sırp lider Radovan Karaciç’in genelkurmay başkanı konumundaydı.

Haberin Devamı

Karaciç’le birlikte Sırpların Müslüman ve Hırvatlara uyguladığı etnik temizliğin sembolü haline gelen Mladiç, Bosna Savaşı’nın en çok aranan şüphelilerinden biriydi.

 

Birleşmiş Milletler Savaş Suçları mahkemesinde 1995 yılında Srebreniça’da en az 8 bin Müslüman erkek ve çocuğun öldürülmesinin sorumlusu olarak soykırım ve diğer insanlık suçlarından hüküm giyen Mladiç, bir süre boyunca Belgrad’da rahat bir yaşantı sürdükten sonra, 2001 yılında Yugoslavya eski Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç’in tutuklanmasının ardından ortadan kaybolmuştu.

 

Belgrad’ın üzerinde savaş suçları mahkemesiyle işbirliği yapması yönündeki baskılar artarken, Mladiç’in savaş zamanındaki yardımcıları Ekim 2004’ten itibaren teker teker teslim olmaya başlamıştı.

 

Haberin Devamı

Bu teslim olan isimler arasında her ikisi hakkında da etnik temizliğe karıştıkları iddia edilen Radivoje Miletiç ve Milan Gvero da bulunuyor.

 

Radovan Karaciç’in Temmuz 2008’de Belgrad’da tutuklanmasının ardından Mladiç’in de sonunun yaklaştığı yönündeki spekülasyonlar artmıştı.

 

ÖNCE HIRVATLARA SONRA BOSNALI MÜSLÜMANLARA KARŞI

Mladiç, Bosna’nın Kalinovik köyünde 1942’de doğdu. Tito dönemi Yugoslavya’sında yetişen Mladiç, Yugoslav Halk Ordusu’nda tam zamanlı bir subay oldu.

 

Ülkesi 1991 yılında parçalanmaya başladığında, Hırvat güçlerine karşı Yugoslav 9’uncu Ordusu’na liderlik etmesi için Knin’e gönderildi.

 

Daha sonra Saraybosna’da bulunan Yugoslav Ordusu İkinci Askeri Birimi’nin komutasını devralan Mladiç, Mayıs 1992’de Bosnalı Sırplar Meclisi bir Bosnalı Sırp Ordusu kurulması yönünde oy kullanarak General Mladiç’i komutan olarak atadı.

 

Haberin Devamı

Saraybosna’daki kuşatmanın birincil sorumlularından biri olarak görülen Mladiç, 1995 yılında Birleşmiş Milletler’in koruması altındaki Srebreniça’da düzenlenen ve İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’nın en büyük kıyımı olarak görülen katliamın da emrini verdi.

 

SREBRENİÇA'DA NE OLDU?

Söz konusu olayda, Bosnalı Sırp güçler, ülkenin kuzeydoğusunda bulunan ve Sırpların saldırılarından kaçan binlerce sivilin sığındığı Srebreniça’yı kuşattı. Sırp güçleri Srebreniça’yı beş gün boyunca ağır silah ve roket ateşiyle dövdükten sonra Mladiç yanında Sırp televizyoncularla birlikte şehre girdi.

 

Ertesi gün, Srebreniça’ya sığınan kadınlar ve çocuklar otobüslerle Müslümanlara ait güvenli bir noktaya götürülürken, 12’den 77 yaşına kadar bütün Müslüman erkekler “savaş suçu işledikleri şüphesiyle sorgulanmak için” ayrı bir yere götürüldü.

 

Haberin Devamı

En az 8 bin kişi oldukları tahmin edilen bu Müslüman erkekler, ardından gelen beş günde katledildi.

 

MİLOŞEVİÇ TUTUKLANANA KADAR TATLI HAYAT

Bosna Savaşı’nın bitiminin ardından, Mladiç Belgrad’a dönerek Miloşeviç’in desteği ve koruması altında rahat bir hayat yaşadı.

 

Miloşeviç tutuklanana kadar kamusal alanlarda rahat rahat dolaşan, pahalı restoranlarda yemekler yiyen hatta futbol maçlarına giden Mladiç’in savaş döneminde sığınak olarak kullandığı Saraybosna yakınlarındaki Han Pijesak’ta ya da Karadağ’da olduğu öne sürüldü.

 

Diğer kaynaklarda ise Belgrad’da da bulunduğu ifade edildi. Birleşmiş Milletler Savaş Suçları Mahkemesi eski Başkanı Carla Del Ponte, hem Mladiç’in hem de Karaciç’in Şubat 2004’te Belgrad’da olduğunu söyledi.

 

Haberin Devamı

Son dönemde Mladiç’in sağlığının bozulduğu iddia edildi.

 

Dönemin Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Draskoviç, Nisan 2005’teki açıklamasında, Sırp güvenlik yetkililerinin Mladiç’in yerini bildiğini öne sürdü. Sırbistan istihbarat daire başkanı ise iddiaları “gülünç” olarak nitelendirdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!