Rapordaki isimler

Güncelleme Tarihi:

Rapordaki isimler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

Kutlu Savaş'ın Başbakan Yılmaz'a önceki gün sunduğu 120 sayfalık raporun ana başlıklarında ima edilen isimler, Susurluk Kahramanları'nın genel listesini oluşturuyor. 240 sayfalık ek raporla birlikte verilen grafik ve şema, belge, bilgi, kitapçık gibi eklerle toplam dokümanın kalınlığı yarım metreyi aşıyor. İşte, Kutlu Savaş'ın raporunda sözü edilen saptamalar ve bu olaylarla ilgisi olduğu ortaya çıkan Susurluk Kahramanları:

RAPORDA NE DENİYORDU:

Bazı kanun kaçakları hem MİT, hem emniyet tarafından özel amaçla kullanılmıştır.

KAHRAMANLAR

Abdullah Çatlı:

12 Eylül öncesi ülkücü liderlerden. Adı pek çok cinayet olayına karıştı. Ankara'da 1978'de 7 TİP'linin öldürülmesi olayında cinayeti azmettirdiği iddiasıyla sanık olarak aranırken 12 Eylül'den sonra yurtdışına kaçtı. MİT, Çatlı'yı Fransa'da ASALA'ya karşı yürütülen eylemlerde kullandı, ancak uyuşturucu işine karışınca MİT ilişkiyi kopardı. 1985'te Fransa'da uyuşturucu kaçakçılığı suçundan tutuklanarak 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ardından benzer bir suçla İsviçre'de hapse atıldı. 1991 yılında hapisten kaçarak Türkiye'ye geldi. 1993'ten sonra Mehmet Ağar'ın kurduğu organizasyonda yer aldı. Oysa bu sırada Ankara 3. Ağır Ceza Mehkemesi kendisini cinayet sanığı olarak aramaktaydı.

Yeşil (Mahmut Yıldırım):

Tunceli'de ‘‘Sakallı’’ adıyla nam saldı. Etibank Ferrokrom İşletmesi'nde işçi olarak çalışıyor gözüktü. PKK'ya karşı düzenlenen operasyonlarda kullanıldı, Binbaşı Cem Ersever'in öldürülmesi olayına karıştı. Daha sonra MİT'in kontrolüne geçtiği ve 1996 yılında Apo'ya suikast amacıyla Lübnan'a yollandığı ortaya çıktı.

Nurettin Güven:

Hayali ihracat ve uyuşturucu kaçakçılığından sanık. Çeteye İngiltere'deki PKK ve Dev-Sol örgütleri hakkında istihbarat toplamak üzere alındığı, yeşil pasaport ve silah ruhsatı taşıdığı iddia ediliyor.

Osman Gürbüz:

İkinci Yeşil olarak tanınıyor. THKP-C itirafçısı. Kocaeli'nde polisle çatıştı, polis kimliği ve telsizi yakalattı. İstanbul'da polisten kaçmak isterken üçüncü kattan atladı. Bürosu cephanelik gibiydi.

N. Tevfik Ağansoy:

Alaattin Çakıcı'nın eski adamı. Onunla girdiği kavga sonunda Bebek'te çatışmada öldürüldü.

Oral Çelik:

Ülkücü militan ve Abdi İpekçi suikastının kilit isimlerinden. Çatlı'nın yurtdışında geçirdiği yılların en yakın tanığı. 1986 yılında Fransa'da uyuşturucu kaçakçılığı suçlamasıyla tutuklandı. Bedri Ateş ismiyle uzun yıllar hapis yattı. 1996 yılında Türkiye'ye iade edildi, yargılanıyor.

RAPORDA NE DENİYORDU:

15 dolayında ülkücü, bazı operasyonlarda kullanılmak üzere yurtdışına çıkarılmıştır.

KAHRAMANLAR:

Abdullah Çatlı, Haluk Kırcı, Nurullah Tevfik Ağansoy, Alaattin Çakıcı gibi isimlerin yurt dışında özellikle Asala'ya karşı çeşitli operasyonlarda kullanıldığı ortaya çıktı.

RAPORDA NE DENİYORDU:

PKK'ya maddi destek sağlayan bazı kişiler, emniyet içindeki birimlerce öldürülmüştür.

KAHRAMANLAR

Behçet Cantürk, şoförü Recep Kuzucu, Savaş Buldan, Adnan Yıldırım, Hacı Karay, Cantürk'ün avukatları Medet Serhat ve Yusuf Ziya Ekinci, Müteahhit Fevzi Aslan ve Şahin Aslan'ın kurban gittiği faili meçhul cinayetler.

RAPORDA NE DENİYORDU:

Devletin güvenliği için kullanılan bu kişiler daha sonra kendi çıkarları için bazı kanunsuz işlere girmişlerdir.

KAHRAMANLAR

Ömer Lütfü Topal:

Kumarhaneler Kralı, 28 Temmuz 1996 günü otomobilinde suikasta kurban gitti. Yeşil’e 17 milyon dolar rüşvet ödediği iddiası var. Topal'ın ölümünden sonra Çatlı'ya 525 bin dolarlık ödeme yapıldığı saptandı.

Mehmet Ali Yaprak:

Gaziantep'te Yaprak TV'nin sahibi. İki kez kaçırıldı ve 15 milyon Alman Markı fidye karşılığında serbest bırakıldı.

Belge fotoğraf

Yer, Yenikapı Kumsal Sokak'taki Avrasya Müzikholü. Tarih; 3 Eylül 1995, saat 20.00... Özel Harekat Dairesi eski Başkan Vekili İbrahim Şahin, Abdullah Çatlı ile birlikte karşılıklı göbek atıyor. İkisinin de mutlulukları gözlerinden, yüzlerinden okunuyor. İkisi de o gecenin kirveleri. Susurluk olayına adları karışan özel timciler Ayhan Akça ve Ziya Bandırmalıoğlu'nun çocuklarının sünnet düğününde birinin kirveliğini İbrahim Şahin, diğerininkini ise Abdullah Çatlı yapıyor. Şahin, Çatlı ve Ziya Bandırmalıoğlu mastika oynarken, Avrasya Müzikholü'nün objektifine de konuk oldular. Bir başka enstantane de, Çatlı ve Şahin ikilisinin çiftetellisine ev sahibi Ayhan Akça eşlik ediyordu. Başka bir fotoğrafta, Selahattin Alpay söylüyor, İbrahim Şahin ‘‘Bir kez yemek yedim’’ dediği Abdullah Çatlı ile birlikte gerdan kırıyor. Kutlu Savaş'ın Başbakan Yılmaz'a sunduğu Susurluk Raporu'nun eklerinde fotoğraflar da yeraldı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!