Rapor parası nasıl alınır? | SGK rapor parası hesaplama

Güncelleme Tarihi:

Rapor parası nasıl alınır | SGK rapor parası hesaplama
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2018 15:15

SGK bünyesinde çalışan kişilerin sağlık problemleri nedeniyle işe gidemedikleri ve raporlu oldukları sürelerin maddi kayıpları, SGK tarafından çalışanlara geri ödeniyor. Böylece çalışanlar maddi kayba uğramıyor ve mağduriyetleri giderilmiş oluyor. Bu ödemeleri nasıl alacağını bilmeyen vatandaşlar ise konu hakkında internette araştırma yapıyor. Peki rapor parası nasıl alınır? Rapor parası almak için nereye başvuru yapılır? Rapor parası nasıl hesaplanır?

Haberin Devamı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından sosyal güvencesi sağlanan çalışanlar, sağlık problemleri nedeniyle geçici iş göremezlik raporu aldığı takdirde, rapor süresince maaşından kesilen tutar, SGK tarafından çalışana ödeniyor. Ancak rapor parasını almak için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Peki rapor parası nasıl ve nereden alınır? SGK rapor parası için nereye başvuru yapılır? İşte çalışanların en çok merak ettiği konulardan olan rapor parası hakkında merak edilen her şey...

RAPOR PARASI NEDİR?
Geçici iş göremezlik, sigortalı bir çalışanın, hastalık, iş kazası, doğum gibi durumlarda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş olan sağlık kuruluşları veya hekim raporlarında yazan istirahat süresince geçici bir süre iş yapamamasıdır. Rapor ücreti ise bu belgeye sahip olan kişilerin işe gitmediği süre için Sosyal Güvenlik Kurumunun kişiye ödediği ücrettir.

Haberin Devamı

RAPOR PARASI ALMAK İÇİN GEREKLİ OLAN ŞARTLAR NELER?

İş göremezlik ödeneği alabilmek için, iş göremezlik raporu aldığınız tarihten 1 yıl önceki tarih içinde en az 90 gün prim yatırmanız gerekiyor. 1 ya da 2 gün gibi kısa sürelerde alınmış raporlar için Sosyal Güvenlik Kurumu iş göremezlik parası ödememektedir. Aldığınız raporda mutlaka bir hastalık teşhisi olmalıdır. Eğer raporunuzda bir teşhis yoksa, SGK size para ödemesi yapmaz. Aldığınız iş göremezlik raporunun hangi sosyal güvenlik kurumuna bildirildiğine de çok dikkat etmelisiniz. Çünkü iş göremezlik raporu aldığınız hastane kendisine yakın herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna yapabilir. İş göremezlik ödeneğinizi alabilmeniz için sizin bağlı olduğunuz sosyal güvenlik kurumuna bildirim yapılması gerektiğine dikkat ediniz.

RAPOR PARASI NASIL VE NEREDEN ALINIR?

Öncelikle işçinin raporu alıp işverene vermesi gerekmektedir. İşveren, raporu 5 gün içinde e-rapor sistemine girer. SGK etkilileri raporu inceler ve onay verir. Onaylandıktan sonra ise PTT’ye ödeme talimatı gönderirler. İşçiye SMS gönderilir. Tüm bu aşamaların sonunda işçi PTT’ye giderek rapor parasını alır.

Haberin Devamı

RAPOR PARASI NASIL HESAPLANIR?

Rapor parasını hesaplamak için öncelikle ilk üç aylık brüt gelir toplanır. Son üç aylık prim günü toplanır. Raporlu olunan gün sayısından 2 çıkartılır. 2 çıkartılmasının sebebi rapor parasının raporun ilk iki günü için verilmemesidir. İlk üç aylık brüt gelir, son üç aylık prim gününe bölünür. Çıkan sonuçla raporlu olunan gün sayısı (-2 gün de hesaplanır) çarpılır. Çıkan sonuç ayakta tedavi olması halinde 2 ile çarpılıp 3’e bölünür ve alacağınız rapor parasını bulmuş olursunuz. Rapor parasını E-Devlet şifrenizle e-Devlet sistemine giriş yaparak sorgulayabilirsiniz.

E DEVLET’E GİRİŞ YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!