Rapor almadan zeytin kesti ’isteyen dava açsın’ dedi

Güncelleme Tarihi:

Rapor almadan zeytin kesti ’isteyen dava açsın’ dedi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2008 00:00

İzmir Aliağa’da termik santral izni alan Enka’nın Çevre ve Orman Bakanlığı’na ÇED Raporu için başvuruda bulunmadan ağaç kesmeye başlaması tepki çekti.

Enka Teknik ve Yönetim Müdürü Selim Özkan, "ÇED raporu alamazsanız ne olacak" sorusuna, "Şu ana kadar devlete o kadar enerji işi yapmışız. Aliağa’da kurulu 4 bin megavat gücünde santralımız var. İsteyen dava açar" yanıtını verdi.

İZMİR’in Aliağa İlçesi’ne bağlı Çakmaklı Köyü’nde termik santral kurmak için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) lisans alan Enka, Çevre ve Orman Bakanlığı’na ’Ön ÇED raporu’ için başvurmadan, topladığı arazideki zeytinleri kesmeye başladı. Enka Teknik ve Yönetim Müdürü Selim Özkan, ÇED raporunun aleyhlerinde çıkması halinde ne yapacakları sorusuna, "Şu ana kadar devlete o kadar enerji işi yapmış bir kuruluşuz. Kurulu 4 bin megavat gücünde santralımız var. Bizim dosyamız dönmez" yanıtı verdi.

290 ZEYTİN AĞACI: Çakmaklı Köyü yakınlarında termik santral kurmak için denize 500 metre mesafede 300 dönüm araziyi alan Enka, buradaki zeytin ağaçlarını kesmeye başladı. Yaklaşık 20 yıl önce bölgeye yapılmak istenilen termik santrala karşı mücadele veren, İzmir’den Aliağa’ya kadar insan zinciri oluşturan köylüler, bu ağaç kesimini tepki ile karşıladı. Termik santralın çıkaracağı gazlardan en çok etkilenecek olan Horozgediği ve Kozbeyli köylerinin muhtarları yörenin kaldıramayacağı kadar çok fazla kirliliğin altında kaldığını söyleyerek köylerinin taşınmasını isterken, Enka yetkilileri kurulması planlanan termik santralın dünyada kullanılan son teknoloji ile işletileceğini ve çevreye zararı olmayacağını, mümkün olduğu kadar az zeytin ağacı keseceklerini söyledi.

DOSYAYI TAMAMLAYAMADIK: EPDK’dan lisans aldıktan sonra ’Ön ÇED’ raporu almak için çalışmalarına başladıklarını ancak henüz dosyayı tamamlamadıklarını söyleyen Enka Teknik ve Yönetim Müdürü Selim Özkan, "ÇED prosedürü uyarınca önce Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan önce Ön ÇED oluru alınıyor ardından da ÇED hazırlıkları yapılıyor. Biz Ön ÇED başvurumuzu önümüzdeki günlerde yapacağız henüz dosyayı hazırlıyoruz" dedi. Çakmaklı Köyü’nde bulunan 290 zeytin ağacı ile ilgili olarak Aliağa İlçe Tarım Müdürlüğü ve Menemen Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nden izin aldıklarını anlatan Özkan, "290 ağaç için izin aldık. Bunlardan taşıyabileceğimiz kadarını Çakmaklı Köyü’nde bize gösterilen alanlara taşıyacağız. Taşıyamayacaklarımızı ise keseceğiz" diye konuştu ve doğaya saygılı olduklarını söyledi.

İSTEYEN DAVA AÇSIN: Bu yılın ağustos ayından itibaren özellikle 2009 yılında enerji sıkıntısı çekileceğini bu nedenle Enka’nın termik santral kurma projesi geliştirdiğini ifade eden Selim Özkan, santralın inşasına gelecek yılın nisan ya da mayıs ayında başlamayı hedeflediklerini anlattı. Çakmaklı Köyü’nde arazi satın alırken köylülere termik santral kuracaklarını söylediklerini belirten Selim Özkan, onların da olurunu aldıklarını söyledi. "Ya ÇED raporu olumsuz gelirse?" sorusuna da Selim Özkan şu yanıtı verdi: "Danıştay’ın verdiği karar bundan 20 yıl önce yapılmak istenilen termik santrale yönelikti. O zamanki o teknolojiyle olmayacağına karar verildi ve Japonlar bavullarını toplayıp gitti. Bizim kuracağımız termik santral için de isteyen dava açabilir."

Yeni teknoloji ve 2.5 milyar dolarlık yatırım

ENKA’nın Çakmaklı Köyü’ne kurmayı planladığı 800 megavat gücündeki termik santral, AB’nin yaz aylarında uygulamaya koyacağı emisyon normlarında yapılacak. Toplam maliyeti 2.5 milyar dolar olacak olan santralın ilk etapta 1.5 milyar dolarlık bölümü yapılacak. Santralde Kolombiya, Endonezya, Güney Afrika ve Rusya’dan getirtilecek kömür kullanılacak. Bu kömür, dev gemilerle taşınacağı için sahile boyları 400 metreyi bulan gemilerin yanaşabileceği bir de liman inşa edilecek. Enka Teknik ve Yönetim Müdürü Selim Özkan, yer bulmak için Samsun’dan başlayarak Aliağa’ya kadar 9 ay boyunca araştırma yaptıklarını ancak Çakmaklı’dan uygun bir yer bulamadıklarını söyleyerek, "Burası enerji ihtiyacı doruk noktada olan bir yer, ağır sanayi tesislerinin enerjiye ihtiyacı var, yetişmiş eleman bulmak kolay, ayrıca da devletin bu tür yatırımlar için hedef gösterdiği bir yer" dedi.

CHP: Dava açacağız

CHP İzmir Milletvekili Kemal Anadol, 20 yıl önce burada termik santral kurulmasına karşı başlatılan direnişin öncülerinden. Şimdi de gelişmeleri yakından takip ettiğini, bir önceki termik santral hareketi gibi bir hareketi başlatmak için yeterli enerji ve güçlerinin olduğunu söyleyen Kemal Anadol, "Bu sefer yanımızda yerel yöneticiler olmayabilir, kendisi iktidarın emrindedir" dedi. İzmir Milletvekili Kemal Anadol, "Bizim Aliağa’da bu işi örgütleyeceğimiz ve yürüteceğimiz örgütümüz vardır. En kısa zamanda yürütmeyi durdurma istemiyle dava açacağız" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!