Ayda KAYAR
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2005 00:00
Bilim adamları ve tasarımcılar, önümüzdeki yıllarda evimizdeki tüm mobilyaların akıllı çiplerle hayatımızı kolaylaştıracağını söylüyor. Akıllı mobilyalar ise şimdilik, günlük stresin unutturduklarını hatırlatmak, hijyen ve düzen sağlamak gibi işlere yarıyor.
Artık randevularınız için bir defter tutmanıza, evden saatinde çıkmak için saat kurmanıza gerek yok. Evinizin duvarları ya da mobilyalarınız bu hizmeti size veriyor. Ayağında saat olan bir masa ya da interaktif duvar kağıtları da yapabiliyor bu işi. Teknoloji ile mobilya tasarımının buluşması, gardırobunuzdaki düzeni sağlamaktan,
yemek yaparken maillerinize bakmak gibi birçok olanağı ayağınıza getiriyor.
Akıllı mobilyalarla döşeli ‘akıllı ev’de randevularınızı duvara yazabilirsiniz mesela. Hayır, tabii ki elinize boya ve fırça alarak yapmayacaksınız bunu. İnteraktif duvar káğıtlarıyla canınızın istediği notu duvarınıza yansıtacak, sürekli görüp, asla unutmayacaksınız. PC’nizi kullanarak, sevdiğiniz bir görüntüyü ya da sevdiklerinizin görüntüsünü de duvarlarınızda görmek mümkün. Ya da kendi yaratıcılığınızı sınayın ve salonunuza en iyi gidecek renk ve deseni yansıtın duvarlara. Beğenmezseniz, değiştirin.
BARDAKLARINIZ AYDINLANSIN
Duffy London ile Trey Ferfels’in ayrı ayrı tasarladığı aynı konseptteki masalar, teknolojiyi görselliğe taşıyor. Bu masalar üzerine koyduğunuz bardakları aydınlatıyor. Hatta masanın üzerinde ışıklı tablolar yaratmanızı sağlıyor. Yemeğe misafir çağırdığınızda, masanızla oynamaktan yemeğe vakit ayıramayabilirsiniz. Yani artık annemizin masif mobilya masalarının ciddi rakipleri var.
Tüm bu yenilikler, işi eve taşıyanlara da yarıyor. Powerdesk, Du Pont Corian işbirliğiyle ortaya çıkan ‘The Iceberg’ adlı mutfak ünitesi sayesinde bir yandan yemek yapıp, bir yandan maillerinize bakabilirsiniz. Bu masada bir CD ve DVD sürücüsü de var desek şaşırır mısınız?
Bir kanepeden ne beklersiniz peki? Sadece rahat ve yumuşak olmasını mı? Açınca yatak olmasını mı?.. Bunlar çok sıradan!
Philippe Starck’ın Cassina firması için tasarladığı ‘Lazy Working Sofa’nın içinde elektrik, telefon ve lambaderler mevcut. Stark’ın ‘Music Image Sofas’ adlı kanepesinde ise hoparlör, kulaklık, MP3, CD ve DVD çalar ile tüm bunları yöneteceğiniz bir kontrol ünitesi bulunuyor. E, artık yerinizden kalkmanıza gerek yok.
GELECEKTE BUNLAR DA VARBilim adamları ve tasarımcılar soluk almadan gelecek için çalışmalarını sürdürüyorlar. İsveç Teknoloji Enstitüsü’ndeki bilim adamları İkea gardıroplara taktıkları sensorlarla, düzenimizi sağlamak için çalışıyorlar. Henüz deneme aşamasındaki sistem bize beyazları veya renklileri nereye asacağımızı gösterecek.
İÇ MİMAR EMRAH KORKUT SEVİMLİSOY (DESIGNEMBASSY-LONDRA)
Mimar gözüyle akıllı mobilya
Tasarımcılar, ‘Akıllı mobilya’ fikri ile flört etmeye başladılar bile. Gelecekte ne olacağını bilemeyiz ama bütün tasarımcılar, sadece şimdiyi değil, geleceği de dizayn etmeyi sürdürüyorlar.
Gerçekte akıllı mobilya veya aptal mobilya diye bir şey var mı? Aslında bizim günümüzde kullandığımız mobilyalar ve dekorasyon
malzemeleri ikiye ayrılıyor. Birincisi görsel güzellik, ikincisi rahatlık. Akıllı mobilya tasarımlarının çok fonksiyonlu olması gerektiğini görüyoruz. Bir mobilyayı ya da eşyayı alıp onu diğer günlük eşyalar ile birleştirip yeni ürünler ortaya çıkarıyorsunuz. Yani bir mobilyanın akıllı olması için ille de teknolojik gelişmişlik gerekmiyor. Fonksiyonlarını artırmak da yetiyor.
BU KUMAŞLAR KİRLENMİYORAkıllı mobilya tasarımları ağırlıklı olarak Avrupa ve ABD’de ama bu teknoloji Türkiye’ye gelmiyor demek değil. Kelebek Mobilya, artık nano teknoloji ile üretilen döşemelik kumaşlar kullanıyor. Üzerindeki ince örtüyle dış etkilere karşı koyan bu kumaşlarla kaplanan mobilyalar, kirlenmiyor, leke ve su tutmuyor. Bu koltuk ve kanepeler, mikrop barındırmıyor, buruşmuyor ve diğer türlerden daha geç yanıyor. Rahatlıkla temizleyebileceğiniz kumaşlar, kuru temizlemede ya da yıkanınca özelliklerini kaybetmiyor.
TASARIMCI FANTEZİSİ: PİKNİK ÖRTÜNÜ GİYÇalışmalarını İngiltere’de sürdüren İçmimar Emrah Korkut Sevimlisoy’un fantezisi fonksiyonalizm üzerine kurulu. Sevimlisoy’un Royal College of Art’ta eğitim gördüğü sırada IKEA için tasarladığı ‘Wearable Furniture’ bir objeyi iki amaçlı kullanmayı amaçlıyor. Mesela piknik örtünüzü, ani yağmurlarda üzerinize geçirip, ıslanmaktan kurtuluyorsunuz. Aynı zamanda örtünün üzerindeki ceplere, piknik araçlarınızı koyup, rahatlıkla taşımanız da mümkün.
Address İstanbul’da sıradışı bir trend sergisiMimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İçmimarlık Fakültesi öğrencileri Address İstanbul’da trendleri yorumladılar. Öğrencilerin güncel tasarım trendleri olarak seçilen Natüralist, Maya, Tiffany ve Stardust kadın tiplemelerinden esinlenerek yarattıkları 11 özgün enstalasyon Address İstanbul’da sergileniyor. Dünya trendlerini Türk müşterisiyle buluşturmayı hedefleyen Address İstanbul’daki sergi Address mağazalarının ürünleri kullanılarak oluşturuldu. Öğrencilerin trendleri özgün ve cesurca yorumlaması, ziyaretçileri mekan tasarımı konusunda sıra dışı düşünmeye, kendi tarzlarını sorgulamaya yönlendiriyor. Enstalasyonlar 12 Aralık’a
kadar Address İstanbul’da saat 10.00-22.00 saatleri arasında görülebilir.