Güncelleme Tarihi:
Adana’da tarihi Ramazanoğlu Konağı’ndaki kültürel etkinliğe konuk olan Yıldırım Ramazanoğlu, mevcut anayasanın başlangıç bölümünün tek cümleden oluşan 26 satır olduğunu, bunun da anlamayı zorlaştırdığını söyledi. Anayasa’nın 198 maddeden oluştuğunu belirten Yıldırım Ramazanoğlu, bunun 177’sinin asıl, 19’unun geçici madde olduğunu, 2 maddenin de yürürlük süresinin dolmasına az bir süre kaldığını kaydetti.
Anayasa’da 174 bin 667 harf, 22 bin 249 kelime olduğunu belirten Ramazanoğlu, "Bu kelimelerin 462 adedini ’ve’ bağlacı oluşturuyor. Yani içindeki kelime yüzdesine vurduğunuz zaman Anayasa’nın yüzde 6.5’i ’ve’ bağlacı. 198 maddeden oluşan anayasamız bize yetmiyor. Ancak 223 yıldır yürürlükte olan ABD Anayasası 7 maddeden oluşuyor. Bizim de anayasamızı sadeleştirmemiz ve anlaşılır hale getirmemiz gerekiyor" dedi.
Anayasa’yı yapanların kendilerini milletin üstünde gördüklerini iddia eden Ramazanoğlu şöyle konuştu:
"Bu anayasayı yapanlar, ’Millet şöyle yapacak, böyle yapacak’ diye talimatlar vermişler. ’Milletimiz’ demeyi içlerine sindirememişler. Ancak, ’Milletimiz’ dese kendisi de milletin bir unsuru olduğunu kabullenmiş olacak. Böylelikle kanilerini milletin üzerinde görmüşler. Yani bu anayasanın otoriter olduğu bellidir."
Anayasa’da gereksiz bağlaçların kaldırılıp, mantık hatalarının düzeltilmesi halinde metin hacminin yüzde 30 azalacağını savunan Ramazanoğlu sözlerine şöyle devam etti:
"Anayasa’da yapıya dokunmadan fazlalıkları çizdiğimiz zaman anlamında herhangi bir değişiklik olmadığı gibi, daha da anlaşılabilir hale geliyor. Böylelikle Anayasa metnimiz suya sabuna dokunmadan yüzde 10 azalıyor. Kelimeye müdahale edersek, karar yerine kararlar dersek, bir başka yerde aynen kelimesi kullansak, bir yüzde 10 daha azalıyor. Eğer cümleye de müdahale edersek bir yüzde 10 daha azalıyor. O zaman anayasadaki metin hacmimiz yüzde 30 oranında azalıyor. Peki bu metin hacmini ABD Anayasası ile karşılaştıralım. Normal standartlarda bizim anayasamızı belirli boyutta basarsanız, 37.22 sayfadır. Ancak ABD Anayasası aynı formatta basarsanız, 5.7 sayfadır. Yaptığımız bu çalışma, anayasa çalışmalarında Türk dili uzmanlarının da görev alması gerektiğini ortaya koydu."