Ramazan: Hacı Bayram Cami

Güncelleme Tarihi:

Ramazan: Hacı Bayram Cami
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2006 00:00

Hacı Bayram Cami Ulus’ta bulunmaktadır. Osmanlı Tarikatları içinde, Bayramiliğin kurucusu Hacı Bayram Veli’nin ölümünden iki yıl önce Antik Augustus mabedinin yanına yaptırıldı. 1425 yılında yapılan cami 3. Ahmet zamanında 1703 ile 1730 yılları arasında, Hacı Bayram’ın torunlarından Mehmet Baba, 3. Mustafa zamanında 1757 ile 1774’ de ve 1940 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından üç kez büyük tamir gördü. Cami sonraki yıllarda yapılan ilavelerle genişletilerek orjinal hali kalmadı.

MİHRAP TAVANA KADAR

Cami mihrabı, Kıble duvarının bir bölümünü kaplayarak tavana kadar yapılmış. Alçı mihrap, Ankara’daki diğer camilerin mihrapları gibi alçıdan yapılmış ve büyük benzerlik göstermektedir. Mihrabın üç kenarını iç içe dört bordür çevirmektedir. Mihrap inişi dikdörtgen ve üst kısmı zengin mukarnaslarla süslenmiştir. Cami içerisinde ağırlıklı olarak kullanılan ahşaplar aşı boyalı nakışlarla süslenmiştir. Pencere kenarlarındaki pervazların üzerinde koyu sarı, kırmızı, koyu yeşil ve kahverengi olarak gelincik çiçeği, hatayi, karanfil, ve kıvrık dalların teşkil ettiği nakışlar işlenmiştir.

SANAT VE KÜLTÜR TARİHİ

Augustus Mabedi’ne bitişik olarak Hacı Bayram Veli’nin ölümünden iki yıl önce kendisi tarafından yaptırılan cami ve türbe, sanat tarihi ve kültür tarihi bakımından da büyük bir öneme sahiptir. Ahşaptan yapılan mimber işlenmiş merdiven korkulukları ile merdiven altındaki büyük üçgen panodaki yıldız, üçgen, beşgen ve altıgenlerden oluşan parçaların yüzeyleri aşı boyalı nakışlarla süslüdür. İç kısmı İznik çinisiyle kaplanmıştır. İki şerefeli tek minare camiden ayrı caminin kıble duvarına bitişik olan türbenin Güneydoğu köşesinde, yarısı türbe duvarı içinde kalacak şekilde yapıldı.

ALT KATTA ÇİLEHANE

Caminin altında bulunan ince bir koridorla ulaşılan üç küçük bir büyük oda bulunmaktadır. Çilehane olarak adlandırılan odalarda söylenenlere göre Hacı Bayram Veli, dünyevi işlerinden tamamen uzaklaşıp zaman zaman buraya inerek ibadetle meşgul oluyor. Cami görevlileri 1975 yılından sonra değerlendirilen ve ziyarete açılan Çilehane’nin adının yanlış anlaşılmaması gerektiğini söyleyerek çile çekmek, eziyet görmek gibi bir olayın olmadığını sadece adının günümüze Çilehane olarak geldiğini belirttiler.

Hacı Bayram Türbesi

Caminin yanında bulunan Hacı Bayram Türbesi 1429’dan sonra, Augustos Mabedi’nden alınan malzemelerle yapıldı. Türbenin sanatsal açıdan büyük bir değer taşıyan ve nakışlı olan ahşap kapısı Etnografya Müzesi’nde sergileniyor. 1777 kişilik kapasitesi olan cami iki imam ve iki müezzin görev alıyor. Cami müştemilatında Hacı Bayram Veli Türbesi, Abdestalma yeri bulunuyor.

Vatandaşlar oruç konusunda en çok bozanlar ve bozmayanları sordular

RAMAZAN ayının sonuna yaklaştığımız bugünlerde, vatandaşlar oruç ibadeti ve diğer konularda merak ettikleri soruların yanıtlarını, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın internet sitesinden aldılar. Vatandaşlardan gelen soruların büyük kısmını, orucu bozan ve bozmayan durumlar oluşturdu. İşte Diyanet İşleri Başknlığı’nın vatandaşlara verdiği yanıtlara göre orucu bozan ve bozmayan durumlar:

ORUCU BOZMAYANLAR

n Unutarak yemek, içmek n Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar n Ağız veya burnundan su girip yutmadıkça, yıkanmak n Oruçlu iken rüyada ihtilam olmak, gusletmeyi geciktirerek cünüp olarak sabahlamak n Astım hastalarının kullandığı sprey n Parfüm veya kolonya sürünmek ve koklamak n Morfinli veya morfinsiz olarak dişlerini tedavi ettirmesi veya çektirmesi, n Diş fırçalamak n Kenger sakızı gibi katkısı bulunmayan sakızlar, n Kan vermek n Burun damlası n Kendiliğinden kusmak n Krem sürmek, makyaj yapmak veya yaptırmak n Akupunktur n Kulağa damlatılan ilaç veya kulağın yıkattırılması n Dil altına konan ilaçlar n Göz damlası, n Anjiyo yaptırmak n Biyopsi yaptırmak

ORUCU

BOZANLAR

 Unutularak yemek yenmesinden sonra, hatırlandığı halde boğazdan aşağıya yiyecek geçmesi,

 Gıda ve keyif verici enjeksiyon ve iğneler,

 Diş tedavisi sırasında, kan veya tedavide kullanılan maddelerden herhangi bir şeyin yutulması,

 Diş macunu ya da misvak parçalarının boğaza kaçması

 İçinde katkı maddesi bulunan sakızların çiğnenmesi

 Kişinin kendi istek ve müdahalesi ile kusması

 Makyaj malzemelerinin ağız ya da burun yoluyla boğaza ulaşması

 Kulak yıkatırken, kulak zarının delik olması halinde suyun mideye ulaşması mümkündür ve orucu bozacak kadar suyun mideye ulaşması halinde oruç bozulur

 Cihazın içinden su verildiği durumlarda endoskopi, kolonoskopi yaptırmak, makat veya ferçten ultrason çektirmek

 Bölgesel ve genel anestezi

 Lavman yaptırıldığında, gıda içeren sıvının bağırsaklara verilmesi veya orucu bozacak kadar su emilecek şekilde verilen suyun bağırsakta kalması durumunda

 Vücuda gıda içerikli sıvı verilen diyaliz türleri

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!