Güncelleme Tarihi:
Gerçi Nader'ın seçimde hiç bir şansı yok ama Demokratlar, Nader'in adaylığının tıpkı 2000 yılında olduğu gibi Bush'a yarayacağını düşünüyor. Peki Nader kazanamayacağını bile bile, niçin yarışmakta ısrar ediyor?
2000 yılındaki Florida deneyiminin ardından, çok sayıda demokrat, Ralph Nader'i, Gore'in oylarını bölerek başkanlığı kaybetmesine neden olmakla suçladı.
Seçmenlerin yaklaşık yüzde 1'i Nader'i destekliyor, ancak adaylar arasındaki farkın çok az olması Nader'in alacağı oy oranını önemli kılıyor.
2000 seçimlerinde Nader'in kampanyasında görev alanlardan Bob Brandon, şimdi Nader'e karşı çalışıyor. Brandon, geçmişte Nader için çalışan ve yaptıklarına hayranlık duyan bir grup insan olarak, bu kez aday olmaması konusunda kendisini ikna etmeye çalıştıklarını anlattı.
Brandon, “Florida'da yüzde 1'lik oy, 96 bin seçmen demek, bu, geçen seçimlerde büyük fark yarattı. Şimdi yarışın başabaş olduğu dört ya da beş eyalet var, yüzde yarımlık oy bile çok önemli bir fark yaratabilir seçim sonuçlarında....” dedi.
Ama, Ralph Nader uslanmaz bir muhalif. Gerçek demokrasinin iki parti sistemi olmadığını savunuyor. Seçmenlerin kendi ifadesiyle, 'iki şer' arasında tercih yapmaktan daha iyisine layık olduğunu söylüyor. Ve bu nedenle Demokratların yarıştan çekilmesi çağrılarını geri çeviriyor.
Nader’in görüşü açık: “Bu seçimlerde yarışanların ne yapmaya çalıştığını sanıyorsunuz? Neden demokratlar ya da cumhuriyetçiler için kaygı duyalım ki? Herkes kendi oyunu haketmeli...” diyor.
3. PARTİ GELENEĞİ YENİ DEĞİL
Amerika Birleşik Devletlerinde üçüncü parti geleneği yeni değil aslında. Geçmişte de üçüncü adaylar seçimlerde kazanamamış olmalarına karşın, büyük partilerin gündemlerine almadıkları konuları tartışmaya açtılar. Kölelik karşıtı hareketler ve kadın hakları konusundaki ilerlemelerde bu partilerin katkısı var. Ralph Nader da, çevreden sağlığa kadar bir dizi sosyal konuyu gündemde tutuyor.
Maria Ricio, Nader'i 2000 yılından bu yana izleyen bir gazeteci. Nader'in kararlılığını, güçlü bir ideoloji ve güçlü bir kişiğin karışımı olarak görüyor. Ricio, Nader'in 'inatçı, her zaman haklı olduğunu düşündüren bir egosu' olduğunu söylüyor ve ekliyor: ''Ancak bütün bunların ötesinde sosyal adalet için mücadele eden inançlı bir savaşçı. Ve bu yönde devam etmesi gerektiğini düşünüyor.''
Sonuçta gelecek Salı günü yapılacak Amerikan başkanlık seçimlerinde Ralph Nader'in kazanamayacağını herkes biliyor. Ama, bu seçimin sonucunu belirleyebilecek bir aday olduğu gerçeğini değiştirmiyor.
(Kaynak: BBC/Gill Mcgivering)