A.A.
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2007 15:07
Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı Alibey (Cunda) Adası'nda, restore ettirilen eski bir Ortodoks şapelinde kurulan ve Coca-Cola İcra Başkanı Muhtar Kent'in babası Necdet Kent'in adı verilen kütüphane, törenle açıldı.
Coca-Cola İcra Başkanı Muhtar Kent, törende yaptığı konuşmada, merhum
babası Büyükelçi Necdet Kent'in adını taşıyan kütüphanenin, kendisi,
ailesi ve tüm Avyalıklıların bu topraklara bağlılığını bir kat daha perçinleyen, çok değerli bir eser olduğunu söyledi.
“EGE'NİN KOKUSU”Bundan dolayı çok heyecanlı olduğunu dile getiren Kent, şöyle konuştu:
“Bu mutluluğumu sizlerle paylaşırken her türlü övgüye layık bir cennet köşesi Ayvalık ve Cunda'ya ilişkin duygularımdan sizlere biraz bahsetmek istiyorum. Önce rahmetli babamın, ardından da kendi üstlendiğim görevler sebebiyle hayatımın çok büyük bir kısmı hep yurt dışında, evimizin, dostlarımızın, komşularımızın özlemiyle geçmiştir. Buraya geldiğimiz her fırsatta için için soluduğumuz havanın, zeytinin, balığın, denizin kokusu, Ege'nin kokusu bizleri bu hayata ve topraklara hep bağlı kılmıştır.
Babam Ayvalık'a ilk kez 1949 yılında damat olarak gelmiştir. Şimdi ben nasıl üstlendiğim sorumluluklardan dolayı yurt dışında yaşıyorsam, her fırsatta Ayvalık'a gelip hasret gidermeye çalışıyorsam da o da diplomat olması sebebiyle hep Ayvalık'ın hasretiyle yaşamıştır.”
RAHMİ KOÇ'UN KONUŞMASIKoç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç ise Büyükelçi Necdet Kent ile 1958 yılında Ankara Otokoç'ta işe başladığı zaman tanıştığını söyledi.
Kuzeninin eşi merhum Fuat Bayramoğlu'nun o dönem Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreterliği görevini yürüttüğünü, Necdet Kent'in ise sefaretlerden sorumlu yardımcısı olduğunu anlatan Koç, şöyle devam etti:
“Her ikisinin de merakı özellikle yaz aylarında hanımları İstanbul'a nakledince, hafta sonları Ankara ve havalisindeki kazıları, arkeolojik bölgeleri, eski eserleri gezmek ve görmekti. Ahbaplığımız ilerledikçe, beni de yanlarına almaya başladılar ve beraber gezmeye başladık. Her ne kadar annemizden gelen genlerimizde eskiye merak var idiyse de bu merakım, bu gezilerle oldukça gelişti. Necdet Bey ile birbirimizi yakından tanıdıkça hem sevgimiz hem saygımız arttı. Nereye gittiyse de kendisini orada ziyaret ettim. Hem Muhtar'ı hem de Necdet Bey'i... Bulunduğu ülkelerde personeli eğitir, onları disipline ederdi. Fevkalade titiz ve dakikti. Yerine ve zamanına göre çok iyi giyinirdi. Emekli oldukta sonra İstanbul'a taşındı. Tarabya'da komşu olduk.”
“İnsanlar hayatta gelip geçiyor. Bakabildikleri bu kubbede baki kalan hoş bir sadadır derler. Necdet Bey'in, bende bırakın hoş bir sadayı, çok kuvvetli bir etkisi kalmıştır” diyen Koç, kütüphaneye onun adını vermekten büyük bir mutluluk duyduğunu vurguladı.
“BİR TAŞLA ÜÇ KUŞ”Koç, Muhtar Kent'in, bir kilise restore edip babasının kitaplarını içine koymak istediğini, ancak bu konuda müsaade alamadığını ifade ederek, “Bundan bana bahsetti. Bu şekilde bir taşla üç kuş vurmuş olduk. Muhtar Kent'in arzusunu yerine getirdik ve babasından kalma kitapları buraya koyduk. Sevdiğimiz ve saydığımız büyüğümüz Necdet Kent'in ismini yaşattı ve de Türkiye'de güzel bir eski eseri restore ettik” diye konuştu.
Edremitli iki keşiş tarafından Cunda Adası'nın girişine kurulan bir şapelin restore ettirilmesiyle oluşturulan kütüphanede, kültürel mirası yansıtan eski eserlerin yanı sıra Muhtar Kent tarafından bağışlanan ve Necdet Kent'e ait koleksiyon da sergileniyor.
Açılış törenine, Fener Rum Patriği Bartholomeos ve Yunanistan'ın Midilli Adası Valisi Pavlos Vogiatzis de katıldı.