Radyasyon etkisi kalkacak

Güncelleme Tarihi:

Radyasyon etkisi kalkacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2017 23:55

Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul Küçük Çamlıca’da yapımı süren radyo-TV anten kulesinde inceleme yaptı. Yıldırım, “Amaç, görüntü kirliliği yapan, sağlığa zarar veren o çelik antenleri kaldırmak. 39 ve 40’ıncı katlarda restoran, yiyecek, içecek kısımları bulunan kule yıllık yaklaşık 4.5 milyon ziyaretçiye ev sahipliği yapacak” diye konuştu. Başbakan Yıldırım özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

BU HALE KOLAY GELMEDİ
“Bu gördüğünüz kule bu hale kolaylıkla gelmedi. Yerin altında 21 metre derinliğe kadar temel kazısı yapıldı ve beton temel yapıldı. Beton kule yüksekliği 220.5 metre. Onun üzerine bir de 145 metre radyoların, televizyonların vericilerinin konacağı çelik anten var. Toplam 365.5 metre. Ancak deniz seviyesinden ölçtüğümüz zaman 583.5 metrelik bir yükseklikten bahsediyoruz. Bu haliyle herhalde deniz seviyesinden İstanbul’un en yüksek yapısı oluyor. Kule kesiti eliptik bir kesit tam dairesel değil. 13 metreye 16 metre. Yukarı doğru daralarak devam ediyor.

NİHAYET GERÇEĞE DÖNÜŞÜYOR
Amaç, İstanbul’da hem sağlığa zarar veren Küçük Çamlıca’daki, Büyük Çamlıca’daki o görüntü kirliliği yapan, sağlığa zarar veren o çelik antenleri kaldırmak. Her bir vericiye ayrı anten dikiyor her bir televizyoncu her bir radyocu. Dolayısıyla bu çirkinliği ortadan kaldıracağız. Bir de emisyondan dolayı radyasyon etkisini ortadan kaldıracak, sağlığa zararlı bu yapıyı da tamamen kule üzerinde daha yüksek bir noktada yerleştirmiş olacağız. Biliyorsunuz bu frekanslar yatay yayılır. Dolayısıyla tabana yakın olduğu yerlerde eğer yerleşim varsa daha fazla zarar verir. O yüzden ne kadar yukarı çıkabilirseniz o kadar sağlıklı bir yayın elde ediyorsunuz. Dünya şehri İstanbul’un biraz geç kalmış bir projesi. Ama nihayet o da gerçeğe dönüşüyor. Çok yüksek bir yapı. Dolayısıyla rüzgar yüklerine karşı dış yüklere karşı hesabının kitabının iyi yapılması lazım. İki tane asansörü var. Panoramik asansör ve servis asansör.

KİMSE AÇIKTA KALMAYACAK
Burada siz sormadınız ben söyleyeyim. Bazı analog yayıncılar ‘bize yer kalmıyor’ diye endişe ediyorlarmış. Bu konuda endişeye mahal yok. Yani bura yaklaşık olarak 125 vericiye hizmet verecek, TRT’nin kendi kulesi var, orada da vericiler olacak. Yine de yetmezse İstanbul’un değişik yerlerinde 12 tane daha emisyon noktası var. Bu emisyon noktalarına da vericileri yerleştirerek yayın yapabilecekler. Dolayısıyla hiç kimse de açıkta kalmayacak. Ramazanın sonuna doğru açmayı hedefliyoruz. Ramazan Bayramı’ndan önce inşallah açmak için arkadaşlar gece gündüz çalışıyorlar.”

SALKIM SAÇAK OLMAYACAK
Çelik antenle 365.5 metre yüksekliğe ulaşacak kulenin 220.5 metrelik beton bölümünün 153 metresi tamamlandı. Geriye kalan 67.5 metrenin de bir ayda tamamlanacağını belirten Başbakan Yıldırım şunları söyledi: “39 ve 40’ıncı katlarda restoran, yiyecek, içecek kısımları var. Kule yıllık yaklaşık 4.5 milyon ziyaretçiye ev sahipliği yapacak. Kule bittiğinde zaman gerek Küçük Çamlıca’da gerek Büyük Çamlıca’da gördüğünüz salkım saçak çelik antenler ortadan kalkacak. Büyük kısmı bu kulenin çelik kısmına yerleşecek. Geri kalanı yine Büyük Çamlıca’da bulunan TRT’ye ait bir kuleye yerleştirilmiş olacak. Bu yılın ortalarında açmayı hedefliyoruz.”

BAKMADAN GEÇME!