Güncelleme Tarihi:
Reuters haber ajansında yayımlanan bir analizde, Nijeryalı saldırganın El Kaide ile baÄŸlantı olduÄŸunu açıklamasının ardından, Batı Afrika temelli radikal gruplara ve bölgenin terörizmle baÄŸlantısı sorgulandı. Â
Afrika’nın en kalabalık ülkesi olan Nijerya’da, homojen bir Hıristiyan ve Müslüman dağılımı var ve 200’den fazla farklı etnik grup sorunsuz bir şekilde hayatlarını devam ettiriyor.
Batı Afrika ise, güçlü bir mutasavvıf Ä°slam geleneÄŸi hakim. Ancak bu birlik içinde yer alanlar terörist saldırılardan çok hoÅŸgörüleriyle ünlü.   Â
Analizde, Batılı ülkeler için en büyük tehdidin bu iki bölgeden ziyade, Pakistan ve Suudi Arabistan kaynaklı kökten dinci cemaatlerin yaşadığı Cezayir olduğu belirtildi.
Tablighi ve Vahabistler olarak bilinen bu şiddet yanlısı radikal grupların Batı Afrika’dan destek almak istediğine ancak grupların ideolojilerinin bölgedeki Müslümanlarca destek görmediğine dikkat çekildi.
EL KAİDE NİJERYA’DA ETKİN Mİ?
Nijerya’daki en büyük militan tehdidi, Cezayir’in 1990’lı yıllardaki iç savaşı sırasında büyüyen Batı Afrika El Kaide Örgütü (AQIH) oldu.
ABD ordusundan yetkililer, daha önceki dönemlerde, örgütün Mali’de etkin olduÄŸunu ve Moritanya ve Nijerya’nın kuzey sınırındaki Nijer ülkesini eÄŸitim kamplarını düzenlemek için kullandıklarını açıklamıştı. Â
Öte yandan, Nijerya 2007’de El Kaide ile bağlantısı olduğu söylenen bir grup radikal İslamcıyı tutukladı.
Bu süreçte bazı Batılı diplomatlar, Batı ülkeleri ve Çin’in petrol tedarikçisi olarak stratejik taşıdığı önem ve kalabalık nüfus ile fakirliğin bölgeyi İslami gruplar için merkez haline getirmesinden endişe etmişti.
Â
Bütün bunlara rağmen, Nijerya’da El Kaide varlığı resmi olarak kanıtlanamadı.
NİJERYA’DA DİN TEMELLİ GERİLİMLER YAŞANIYOR MU?
Analizde, Temmuz’da Nijerya’nın Maiduguri şehrinde, şeriat kanunlarının daha geniş bir kesime yayılmasını isteyen Boko Haram adlı İslamcı grupla güvenlik güçleri arasında çatışmalar çıktığı ve yüzlerce insanın öldürüldüğüne dikkat çekildi.
Bu grup bazen Nijeryalı Talibanlar olarak da adlandırılıyor. Dünya genelindeki İslamcı militan grupların ortak bir saldırı taktikleri yok.
 Bu yüzden Afganistan’daki Taliban askerlerinin dünya genelinde farklı gruplarla bağlantısının olduğunu kanıtlamak oldukça zor.