Güncelleme Tarihi:
Rabiz Naz Vatan, 12 Nisan 2018'de Eynesil ilçesine bağlı Gümüşçay Mahallesi'ndeki evlerinin önünde yaralı halde bulundu. İhbarla olay yerine gelen sağlık ekibince ambulansla hastaneye kaldırılan Rabia Naz, doktorların tüm müdahalelerine rağmen kurtarılamadı. Küçük kızın ölüm nedeninin tespiti için Adli Tıp Kurumundan istenilen iki ayrı raporda, Rabia Naz'ın genel beden travmasına bağlı kırık ve iç organ yaralanması sonucu yaşamını yitirdiği, bunun da yüksekten düşme ile uyumlu olduğu kaydedildi.
Aile ise kızlarına otomobil çarptığını ve Rabia Naz'ın yaralı olarak evin önüne bırakıldığını iddia etti. Soruşturmayı yürüten Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yapılan açıklamada ise iddia ve ihtimallerin titizlikle değerlendirildiği vurgulanarak, olayın trafik kazası olabileceği yönündeki görgü tanıklığına dayanmayan iddiaların, elde edilen bulgularla doğrulanamadığı belirtildi. Soruşturmada, 60 kişinin de tanık olarak ifadesine başvuruldu.
POLİSLERE SORUŞTURMA: 60 TANIK YENİDEN DİNLENECEK
Rabia Naz'ın babası Şaban Vatan, olayın yeniden soruşturulması için Adalet Bakanlığı'na başvuruda bulundu. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün talimatı üzerine Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) yeniden soruşturma için müfettiş incelemesine karar verdi.
Müfettiş incelemesi sürerken, Rabiz Naz'ın yaralı bulunmasının ardından evin önünde olay yeri incelemesi yapan polisler hakkında soruşturma başlatıldı. Polislerin, olay yerinde gerekli güvenlik önlemini almadıkları, hastaneye gidip ardından evin önüne gelerek inceleme yaptıkları gerekçesiyle 'görevi ihmal suçundan' haklarında soruşturma başlatıldığı belirtildi. Soruşturma kapsamında, polis memurlarının ifadelerine başvuruldu. Soruşturmada ayrıca ifadelerine başvurulan 60 tanığın yeniden dinlenmesine karar verildi.
Bu arada, Giresun Emniyet Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği'nde özel bir ekip de olayın yeniden soruşturulması için görevlendirildi.
RABİA NAZ İÇİN MECLİS'E SORU ÖNERGESİ VERİLDİ
CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Rabia Naz Vatan'ın ölümü ile ilgili TBMM'ye soru önergesi verdi. Olayın aydınlatılmasını isteyen Tığlı, Rabia Naz'ın babası Şaban Vatan hakkında akıl sağlığının yerinde olup olmadığının belirlenmesi için alınan 'gözlem altında tutulması' kararını eleştirerek, şöyle dedi:
"Rabia Naz Vatan'ın babası Şaban Vatan'ın sağlık durumunun iyi olduğunu, herhangi bir psikolojik rahatsızlığının bulunmadığını tüm Türkiye biliyor. Ama ne hikmetse savcılık bilmiyor ya da bildiğini, gördüğünü görmezden gelsin diye baskı altında tutuluyor. Şimdi müfettişler gereken incelemeleri yaparak ya bu davada gerçekleri gün yüzüne çıkartarak iddianameyi hazırlatarak adaleti sağlayacaklar ya da bu davayı, bu cinayeti, bu örtbas edilmek istenen durumu görmezden gelerek bu suça ortak olacaklar. Şimdiden söyleyelim; toplum vicdanını yok sayan, duymayan, görmeyen bir karar alırlarsa bu ülkede adalete olan güveni bir kez daha sarsacaklardır."
Ortada şüpheli bir ölüm olduğunu ifade eden Milletvekili Tığlı, "Evladının nasıl öldürüldüğünü araştıran baba akıl hastanesine yatırılmak isteniyor. Ve gerekçesi güya tedavi. Ortada akıl hastası bir kişi olmadığı için tedavi gerekçesi de çok saçma. Bugün bile Şaban Vatan'ın söylediklerine inanmayan, dikkate almayan yetkililer, hastanede yatmış bir Şaban Vatan'ın söylediklerine nasıl inanacaklar? Bu baba yarın öbür gün mahkemede kızı için ifade verdiğinde hâkimin 'Sen zaten hastanede yatmışsın, söylediklerin tamamen duygusal' demeyeceğinin herhangi bir garantisi var mı? Ya da yarın öbür gün Allah korusun Şaban Vatan'ın başına bir şey gelse 'Zaten akıl hastanesinde yattı; intihar etmiştir' denilmeyeceğini kim garanti edebilir?" ifadelerini kullandı.
Kararı değerlendiren baba Şaban Vatan, adalet terazisinin yerine gelmesini ve kızının ölümünün ardından faillerin bulunmasını istediklerini söyledi.
Son atılan adımları olumlu bulduğunu ifade eden Vatan, şöyle dedi:
"60 tane tanığın yeniden dinlenmesine karar verildi ve olay yeri incelemesi yapan polislerin soruşturulması istendi. Zaten sürecin başından beri olay yeri incelemesinde yapılan yanlışları ve eksikleri aktarmaya çalıştık. Kolluk görevlilerinin şüpheli ölüm araştırmasından ziyade olayı intihar diyerek kapatmasını gördük. Olayın en başı her zaman olay yeridir ve olay yeri incelemesinin titizlikle yapılması gerekir. Kızımın odasına polisler girdi ve kimseyi yanına almayıp orada bir şeyler yaptılar, daha sonra da önümüze bir kitap hikayesi koydular. Kızımın kitap okuduğu için intihar ettiğini söylediler. Kızımın ölümünün ardından şimdi yapılacak olan soruşturmada, bu defa kızımın ölümünün sır perdesinin kalkacağını düşünüyorum. Adalete olan inancımız tam. Devletimizin Rabia'mızın ölümünün ardında kim varsa onlara tavizsiz cezasını vereceğinden eminiz" dedi.
'HASTANEYE GÖTÜRÜLECEĞİM GÜNÜ BEKLİYORUM'
Akıl sağlığının yerinde olup olmadığının belirlenmesi için hastanede gözlem altında tutulması yönünde hakkında verilen karar için de konuşan Şaban Vatan, şunları kaydetti:
"21 Mart'ta yargılandım ve akıl sağlığımın yerinde olup olmadığının incelenmesi istendi. Bu incelemenin Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde 3 hafta boyunca gözetim altında tutularak yapılmasına karar verildi. Karara itiraz ettik ama itirazımız reddedildi. Ret kararı da 10 Nisan'da elimize ulaştı. O günden beri evde, alınıp hastaneye götürüleceğim günü bekliyorum. Her gün polis bekliyorum. Alınma kararım var ama ne zaman alınacağım belli değil. Devletimizin olması gerekeni yerine getireceğine eminim."
SON 24 SAATTE YAŞANANLAR