Güncelleme Tarihi:
Unakıtan 2009’da da by-pass ameliyatı için ABD’deki Cleveland Clinic’i tercih etmişti. 2.5 ay önce Tel Aviv’de kısa adı CTCİ olan Kanser ve İmmünetorepi Araştırma Merkezi’ne başvuran Unakıtan’ın kemik iliği alındı. Kemik iliğinden alınan kök hücreler çoğaltıldıktan sonra yine damar yoluyla Unakıtan’a verildi. Unakıtan kök hücre naklinin sonuçlarını beklerken Antalya’daki Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne böbrek nakli için başvurdu.
Yakın dostu ve dünürü Ali Rıza Üstün’ün bağışladığı böbreğin takılması için gerekli tetkiklerin yapılması ve Etik Kurul kararının çıkmasını hastanede yatarak bekleyen Unakıtan olumlu kararın ardından İstanbul’daki evine dönmüştü. Unakıtan böbrek nakli olmadan önce bir süre daha kök hücre tedavisinin sonuçlarını beklemek istedi. Unakıtan önümüzdeki günlerde bir kez daha İsrail’e giderek kök hücre nakli yaptıracak.
DÜZELME VARRABBİM CLEVELAND DEDİ Kemal Unakıtan, 16 Şubat 2009 tarihinde ABD'deki Cleveland Clinic'te by-pass ameliyatı olmuş, eşi Ahsen Unakıtan, hangi hastanede tedavinin yapılacağını belirlemek için Allah'tan yardım istediğini ve içine Cleveland'ın doğması üzerine ABD'ye gittiklerini söylemişti. Bu olay gazetelere "Yüce Rabbim Cleveland dedi" başlığıyla manşet olmuştu.
CTCİ’nin Türkiye temsilcisi üroloji uzmanı Dr. Mehmet Pütün’ün verdiği bilgiye göre, İsrail’deki merkezi Unakıtan’a ulaştı. Merkezin çok yeni olan kök hücre tedavisinin mutlaka yararlı olacağını vaadetmediğini ancak zarar da vermediğini garanti ettiğini belirten Dr. Pütün “Kök hücre naklinden sonra üre ve keratin değerlerinin düşmeye başlaması, idrar çıkışının artması tedavinin etkili olduğunu gösteriyor. Unakıtan’ın değerlerinde iyileşme var. Ancak ilk nakilde yeterli kök hücre çoğalması beklenmeden nakil yapıldığı için bir kez daha İsrail’e gidecek. Onun sonuçlarına göre nakile karar verecek” dedi.
Bazı beyin ve sinir, kas, kanser, eklem ve kıkırdak, tip 1 ve 2 diyabet, kalp hastalıklarında da kök hücre tedavisi uygulanan merkezde hastaların kemik iliğinden 300 ml. alınıyor. İçindeki böbrek dokusu yapma potansiyeli olan kök hücreler laboratuvarda ortalama iki ay özel besi yerlerine ekilerek çoğaltılıyor. İki ayın sonunda belli bir sayıya (hastanın kilosu başına bir milyon kök hücre) ulaştıktan sonra damar yoluyla hastaya naklediliyor. Kök hücre tedavisinin ortalama maliyeti 50 bin dolar kadar tutuyor.