Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2007 14:23
Galatasaray'ın yüzde 20.89'luk hissesini elinde bulunduran İngiliz yatırım fonu QVT'nin CEO'su Angelo Moskov, Galatasaray ve Tire Kutsan'a ateş püskürdü.
Moskov, Türkiye'nin kurumsal yönetimde belli başlı Avrupa ülkelerinin çok gerisinde olduğunu belirterek, "Kurumsal yönetim, Türkiye piyasasının benimsemekte en zorlandığı kavram. Bu anlamda geçmişte yaşadığımız
Galatasaray tecrübesi, utanç verici ve dikkate değer bir örnek. Tire Kutsan olayını da bu kötü tecrübelerimiz arasında sayabiliriz" dedi.
QVT Fonu temsilcisi, QVT Financial LLP Ortağı ve CEO'su Moskov, BORYAD Dergisine verdiği röportajda, dünya genelinde 57 ülkenin borsalarında hisseleri bulunan, Türkiye'de 150 milyon dolarlık likit, 200 milyon dolarlık da hisse yatırımları olan QVT olarak, Türk piyasalarındaki fırsatlar arttıkça Türkiye'deki yatırımlarını artırmayı düşündüklerini söyledi.
Ancak, Türkiye'de yatırım yaparken ciddi sıkıntılar yaşadıklarına dikkat çeken Moskov, "Türkiye, kurumsal yönetimde belli başlı Avrupa piyasalarının hâlâ çok gerisinde. Bu, piyasanın en zayıf yönlerinden birisi. Kurumsal yönetim, Türkiye piyasasının benimsemekte en zorlandığı kavram. Bu anlamda geçmişte yaşadığımız Galatasaray tecrübesi, utanç verici ve dikkate değer bir örnek. Tire Kutsan olayını da bu kötü tecrübelerimiz arasında sayabiliriz" diye konuştu.
"Galatasaray yönetimi, milyonlarca taraftara sahip olmanın kendilerini sermaye piyasalarındaki kurumsal yönetim ilkelerinden muaf kıldığını düşündü" diyen Moskov, yönetimin hisse arzı esnasında herkese açık bir sunum yaptığını, ama sonrasında verdikleri bilgilerle çelişen ve azınlık hissedarlarının zararına olan bir birleşmeye imza attıklarını savundu.
"TİRE KUTSAN'DA STALİNİST DEMOKRASİ ANLAYIŞI VAR" Yüzde 21.3'üne sahip oldukları ve 50 milyon dolara yakın yatırım yaptıkları Tire Kutsan olayında ise azınlık hissedarları temsilen yönetim kurulunda yer almak için başvuruda bulunduklarını belirten Moskov, "Şirket bu fikirden hoşlanmıyor, şimdiki yönetim kurulunun eksik bir yanı yoktur" cevabını aldıklarını söyledi. Moskov, "Bana göre Tire Kutsan yönetimi, hissedarların yönetim kurulunda ancak kendileri uygun gördüğü zaman temsil edilmesi gerektiğine inanıyor. Bu da bana Stalinist 'demokrasi' anlayışını anımsatıyor. Ne mutlu bize ki, hükümetlerimiz
seçimler konusunda aynı görüşlere sahip değil; aksi halde korkunç dikta rejimlerinde yaşıyor olurduk" değerlendirmesi yaptı.
"TİRE KUTSAN'IN KARLILIĞI, ARAŞTIRMAYA DEĞER BİR KONU" Moskov, Tire Kutsan'ın yıllar boyunca mütevazı rakamlar açıkladıktan sonra, tam da yabancı yatırımcıya satış öncesinde, geçmiş rakamlarla bariz biçimde çelişen büyük kârlar açıkladığına dikkat çekerek, şunları söyledi:
"Bu durumda yatırımcıların kafasında "haklı olarak" bazı sorular oluştu: Eğer resmi kârlılık rakamları bu kadar büyük bir sıçrama gösterdiyse, nasıl oluyordu da şirketin hisse değeri bu kadar düşük kalıyordu? Acaba bunun sebebi şirketin gerçek hisse değerinin, yabancı alıcının hisse devir teklifinde azınlık hissedarlara fazla ödeme yapmaktan kaçınması için, beyan edilen değerin çok üstünde olması mıydı? Belki de bu, daha fazla araştırmaya değer bir konu."