Güncelleme Tarihi:
Dugin’in Rusya ve Putin için yeni bir devlet ideolojisi yazmaya başladığı geçtiğimiz hafta sonu Moskova’ya yaklaşık
İzborsk Kapalı Düşünce Kulübü’nün kuruluşunu ilan eden Dugin, beş-altı çalışma arkadaşıyla birlikte Rusya halkının akıllarında 20 yıldır var olan boşluğu Avrasya Birliği ideolojisiyle doldurma sözü verdi. Üstelik Dugin büyük ses getiren bu kapalı kulübün Kremlin Sarayı izni ve desteğiyle kurulduğunu da ilan etti.
Dugin’in Rusya için yeni ideoloji üretecek İzborsk Kulübü’nde ilk yapacakları işin Rusya’da son dönemde artan ve Ortodoks Kilisesi’ni hedef alan Pussy Riot’ınkine benzer saldırılara karşı koymak amacıyla bir strateji geliştirmek olacağı da belirtildi.
Dugin ayrıca İzborsk Kulübü’nün işleyeceği Avrasya Birliği ideolojisinin Putin’in de devlet başkanlığı seçimleri öncesi yaptığı konuşmalarda vurguladığı önceliklerden biri olduğunu hatırlatarak, “Putin ile eski Sovyetler Birliği coğrafyasında yeni, ama hayatta kalma şansı yüksek bir Avrasya Devleti kurulması konusunda zaten hemfikiriz. Bizim üreteceğimiz fikirler Putin’in bu yolda ilerlemesine yardımcı olacaktır” dedi.
Dugin’in Avrasya Birliği felsefesinde sadece eski Sovyet cumhuriyetlerini değil, Türkiye’yi de Rusya’nın yanına çekmeyi öngördüğü ifade edildi.
1962 Moskova doğumlu Aleksander Dugin, 1988 yılında adını duyurmaya başladı. Daha Sovyet döneminde Haydar Cemal ile birlikte rejim karşıtı ulusalcı Pamyat adlı örgütün üyesi oldu. 1990 - 1992 tarihleri arasında, açılan KGB arşivlerinde çalışma yaptı ve ’Asrın sırları’ başlıklı kitap yayınladı. 1993 - 1998 yılları arasında, yeni Rusya’da güçlenmeye başlayan neo-Bolşevik akımı ideologlarından biri oldu. Nasyonal Bolşevik Partisi NBP’nin lider kadrosunda yer aldı. 1997 - 1999 arasında Özgür Rusya Radyosu’nda Jeopolitik gündem programını yönetti. Bu dönemde Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Başkanı Genadiy Seleznev’e danışmanlık da yaptı. 2001 yılında Rus Avrasya Toplumsal ve Siyasi Hareketi kurucuları arasında yer aldı. Ertesi yıl da Rus Avrasya Hareketi lideri oldu. 2003 yılında, çalışmalarını eski SSCB coğrafyasına yayan Uluslararası Avrasya Hareketi lideri, Mart 2008’deki Rusya devlet başkanlığı seçimleri sonrasında iktidardaki Birlik Rusya Partisi’nin gizli ideologu sayılan Dugin, aynı zamanda Moskova Devlet Üniversitesi’nde hocalık yapıyor. Neo-Bolşevik akımın lideri, Moskova Üniversitesi hocası
Dugin hakkında “Ergenekon beyni” yakıştırmaları Türkiye’de ilk kez 2008 yılında başlayan Ergenekon davasında ortaya atılmıştı.
Savcılık iddianamesi okunduğunda Dugin’in sanık sandalyesinde bulunan hemen hemen herkesle en azından bir kez görüştüğü ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine Rus Kommersant gazetesi, “Meğer Ergenekon’un beyni Dugin’miş” diye manşet atmıştı.
Gazete davaya bir sayfa ayırdığı haberinde, "Üç Türk savcı, darbecilerin fikir babasının Aleksander Dugin olduğu görüşünde" ifadesini kullanırken Dugin’in, Ergenekon sanıklarının ‘suçlarının’ “Türkiye’nin ABD yanlısı politikaları terk edip, Rusya ile yakınlaşmasını istemek” olduğu yönündeki yorumuna yer verilmişti.
Haberde şöyle denilmişti: “Önemli sanıklardan Türkiye İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek’in defalarca Rusya’yı ziyaret ettiği biliniyor. Bir başka önemli sanık, İstanbul Üniversitesi eski rektörü Kemal Alemdaroğlu da, Moskova MGU Üniversitesi’yle işbirliği anlaşması imzalamıştı. Emekli General Şener Eruygur ise, yine Rusya’dan empoze edilen fikirlerle Türkiye’nin NATO’dan çıkarak, Şanghay İşbirliği Örgütü’ne katılmasını, Rusya ve İran ile birlikte bölgede yeni askeri ittifak oluşturulmasını önermişti. Ergenekon davasıyla ilgili sanık olarak aranan eski Jandarma İstihbarat Dairesi Başkanı General Levent Ersöz’ün ise izini Rusya’da kaybettirmesi Ergenekon davasında Rusya parmağının son tartışma götürmeyen delili olarak gösteriliyor. Hatta Rus istihbaratının Dugin üzerinden Türkiye’deki olaylara müdahale ettiği söyleniyor.”