Güncelleme Tarihi:
Rus dini liderlerle bir araya gelen Putin, toplantıda yaptığı açıklamada, "nereden gelirse gelsin şiddetin her türlüsünü kuşkusuz kınadıklarını, ancak züccaciye dükkanına giren fil gibi davranmamak gerektiğini, Suriye halkının kendi kaderini kendisinin tayin etmesi gerektiğini" belirtti.
Putin, Suriye ile birlikte Libya'daki durumu anımsatarak, "bu iki ülke halkına, kendi sorunlarını kendilerinin çözüme kavuşturma imkanının verilmesi gerektiğini" vurguladı ve "görevlerinin, hiçbir şekilde bir müdahalede bulunmaksızın bu halklara yardım etmek olduğunu" söyledi.
Rus lider, "Yardım edin, tavsiyede bulunun ya da silah kullanma kabiliyetlerini kısıtlayın ama hiçbir şartta müdahale etmeyin" diye konuştu.
Rusya ve Çin, geçtiğimiz hafta sonu BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye lideri Beşar Esad aleyhindeki bir karar tasarısını veto etmişti. Bu gelişmenin ardından dün de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Şam'a giderek Esad'la bir görüşme gerçekleştirmişti.
LAVROV’A PRIMAKOV BENZETMESİ
Lavrov'un Suriye ziyareti, Arap basınında, Moskova'nın 1990'da Rusya'nın Irak özel temsilcisi Yevgeni Primakov'u Saddam Hüseyin'i ziyarete göndermesine benzetildi.
Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Şark El Evsat gazetesinin başyazarı Tarık El Humayed, "Rusya, Esad ve son öpücük" başlıklı bugünkü makalesinde Lavrov'un Suriye gezisini değerlendirdi.
Lavrov'un Esad'ı ziyaretini, Primakov'un Saddam'ı Kuveyt'ten çekilmesi için ikna etmek amacıyla gerçekleştirdiği ziyarete benzeten El Humayed, şunları kaydetti:
"Bu gece dün geceye ne kadar da benziyor. Bu 'dün' yakın geçmiş de değil, kadim tarih de, 1990'da meydana gelen olaylardır. 2012'de, özellikle de Suriye'de, Rusya Dışişleri Bakanı ile istihbarat başkanının Beşşar Esad'ın ziyaretinden sonra olanları anlayabilmek için 1990'da meydana gelen olayları hatırlamalıyız."
"1990'da Sovyetler Birliği, bir son dakika diplomasi hamlesiyle Saddam Hüseyin'i Kuveyt'ten çekilmeye ikna etmesi için Yevgeni Primakov'u göndermişti. Moskova, bugün de aynı görevi üstleniyor: Son saniye görevi..." ifadesini kullanan El Humayed bugünkü durumda tek farkın Moskova'nın Beşşar Esad'ı bir başka ülkeden çekilmesi için değil, kendi halkını öldürmeye son vermesi için ikna etmeye çalışması olduğunu belirtti.
Rusya'nın bugünkü düşünme biçiminin dünün Sovyetler Birliği ile aynı olduğunu savunan El Humayed, Esad'ın da dünün Saddam Hüseyini'ne benzediğini ama“daha da kötü” olduğunu öne sürdü.