Güncelleme Tarihi:
Yaşamı boyunca Türkçe'nin korunması ve gelişmesi için çaba harcayan Püsküllüoğlu, 1935'te Adana'da doğdu.
Çiftçilik, gazete satıcılığı, sinema biletçiliği, avukat yazmanlığı, redaktörlük, gazetecilik ve yayıncılık yaptı. 1959'da İstanbul'da Çevre Yayınevi'ni kurdu. 1960-83 arasında Türk Dil Kurumu'nda Yayın ve Tanıtma Kolu Uzmanı olarak çalıştı; kuruma 1983'te el konulması üzerine istifa ederek ayrıldı, bir süre sonra da emekli oldu. Dil Derneği ve Edebiyatçılar Derneği'nin kurucuları arasında yer aldı. Şiirleri İngilizce, Arapça, Fransızca, Rusça, İsveççe, Sırpça gibi dillere çevrildi. Sözlük çalışmalarına 1963'te başladı ve ilk sözlüğü olan "Öz Türkçe Sözlük" 1966'da yayımlandı; 12 Mart döneminde toplatıldı ve yargılama sonunda aklandı. Çocuklar için bir Türk şiiri seçkisi olan ve Kültür Bakanlığı'nca yayımlanan "Kırlangıcın Kanat Vuruşu" da 12 Eylül döneminde savcılıkça soruşturuldu ve takipsizlik kararı verildi. Kırk yılı aşan bir süre içinde, yirmiden fazla sözlüğü yayımlandı. "Gül, Sevgili Yurdum" dosyasıyla 1983 Toprak Şiir Ödülü'nü, "Nasrettin Hoca" ile 1981 TDK Çocuk Yazını Ödülü'nü, "Zamansız"la da 2005 Yunus Nasi Şiir Ödülü'nü kazandı.
BAKAN GÜNAY: VEFATI BÜYÜK KAYIP
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, şair ve sözbilimci Ali Püsküllüoğlu’nun vefatı nedeniyle bir mesaj yayınladı. Bakan Günay, yaşamı boyunca Türkçenin korunması ve gelişmesi için çaba gösteren değerli şair ve yazar Ali Püsküllüoğlu’nun vefatından büyük üzüntü duyduğunu dile getirdi. Günay mesajında, “Şairliğinin yanı sıra dil ve sözlük çalışmalarıyla Türk Edebiyatına unutulmaz hizmetlerde bulunan Ali Püsküllüoğlu, daima saygı ve takdirle anılacaktır. Türkçenin büyük ustası Ali Püsküllüoğlu’na Allah'tan rahmet, ailesine ve edebiyat dünyamıza başsağlığı dilerim” dedi.
TDK MESAJ YAYINLADI
Türk Dil Kurumu (TDK), şair, edebiyatçı ve dilbilimci Ali Püsküllüoğlu'nun vefatı nedeniyle başsağlığı mesajı yayımladı.
TDK'nın mesajında şöyle denildi: “Sözlükçülük alanındaki çalışmalarıyla tanınan Ali Püsküllüoğlu'nu yitirmiş olmanın derin üzüntüsü içindeyiz. 1960-83 yılları arasında yayın ve tanıtma kolu uzmanı olarak kurumumuzda görev yapmış ve 1981 yılında da “Nasrettin Hoca” isimli kitabı ile Türk Dil Kurumu Çocuk Yazını Ödülü'nü kazanmış olan Püsküllüoğlu'na Tanrı'dan rahmet, yakınlarına, dostlarına ve okuyucularına başsağlığı diliyoruz.”