Pülümür Kaymakamı'ndan siyasilere ‘Dersim’ tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Pülümür Kaymakamından siyasilere ‘Dersim’ tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2010 14:08

TUNCELİ’nin Pülümür İlçesi'nde düzenlenen ‘Bal Festivali’nde konuşan CHP’li Kamer Genç, ‘Dersim’ tartışmasında Başbakan Erdoğan’ı sert sözlerle eleştirirken, BDP milletvekilli Şerafettin Halis, Kemal Kılıçdaroğlu’nu ‘Dersim Katliamını’ meşru göstermekle suçladı. Pülümür Kaymakamı Deniz Pişkin ise, “Son zamanlarda konuşulan, siyasi polemik malzemesi yapılan Dersim olaylarından kim ne medet umuyor bilmiyorum. Ama biz burada çok huzurluyuz. Lütfen huzurumuzu kimse kaçırmasın” dedi.

Tunceli’nin Pülümür İlçesi’nde, Belediye ve Kaymakamlık tarafından bu yıl 17’incisi düzenlenen ‘Bal Festivali’nde her yıl olduğu gibi bu yılda festivale katılan Almanya Münih Anakent Belediye Başkanı Christian Ude, yılın ‘Bal ağası’ seçildi. Konuklara bol bol bal ikramının yapıldığı festivale, CHP Tunceli milletvekili Kamer Genç, BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis ve Pülümür Kaymakamı Deniz Pişkin’in, ‘Dersim katliamı’ tartışması damgasını vurdu.

‘NAMUSLARI VARSA İSTİFA ETSİNLER’

Fstival açılışında konuşan CHP Milletvekili Kamer Genç, Eskişehir Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın kitabında yer alan iddiaları hatırlatarak, hükümeti sert sözlerle eleştirdi. Avcı’nın, Türkiye’nin gelecekteki rejimini açıkça tarif eden bir açıklama yaptığını söyleyen Genç şunları söyledi:
“Bir Hanefi Avcı var, Emniyet Müdürü. Diyor ki ‘Maalesef bir takım tarikatlar o kadar devletin içine sızmışlar ki, yargıda, orduda Başbakanlıkta her kurulun başında bir imam var. Bu imamların olayları yönlendiriyor’ Bu bir faciadır. Bu devleti yöneten her kimse, eğer haysiyetleri, şerefleri namusları varsa, böyle bir iddiayı ortaya atan emniyet müdürünün yakasına yapışsınlar. Ya da istifa ederler. Türkiye için bir çok büyük bir faciadır. Bay Tayip Erdoğan’ı istifaya davet ediyorum.”

‘ANAYASA MAHKEMESİ, KADI MAHKEMESİ OLACAK’

Türkiye’nin karanlık bir rejime gittiğini, çok yakında silahlı bir ayaklanmanın olması için mukadder hale getirilmeye çalışıldığını savunan Genç, şöyle devam etti:
“Türkiye kardeş kavgasına sürükleniyor. Ülke bölünmeye gidiyor. Ülkeye zaten şeriat gelmiş. Emniyet müdürünün açıklamaları tüyler ürpertici. Muhalefet partileri bir an önce Meclis'i olağanüstü toplanmaya çağırmalı. Bu Başbakan hakkında gensoru vererek düşürmeli. Bunun çıkar yolu yok. Devleti artık tarikatlar yönetiyor bu faciadır. Özel yetkili savcı ve hakimlerin bir kısmı cemaatin emrine girmiş. Adalet Bakanı'na sesleniyorum. Peki ulan kardeşim sen orda 7 kişiden birisin. Kararnameyi geri çekiyor yetkisi de yok. Tayyip Erdoğan’ın tek hedefi diktatör olmak. İstiyorlar ki madem ben seçildiysem benim karşımda kimse olmasın. Hakimler, başbakanın emrine girerse bu memlekette özgürlük diye bir şey kalmaz. Cumhurbaşkanı Gül’ün yaptığı atamalar ortada. Anayasa Mahkemesi’ne Cumhurbaşkanı 14 üye atıyor. YÖK Başkanı'nı atadı. YÖK Başkanı, geçen gün Giresun Üniversitesindeki rektör seçimlerinde adaylardan biri 33 oy aldı, biri 29 oy aldı. Biriside 2 oy aldı. YÖK Başkanı 2 oy alanı üniversite rektörlüğüne aday gösterdi. Şimdi vicdanı olan, halktan Allah’tan korkan, adalet duygusu teşekkül eden hangi insan bu kadar taraflı, aşağılık bir işlem yapabilir. Şimdi Abdullah Gül Anayasa Mahkemesi’ne kimleri getirecek. O 45 yaşını doldurmuş kadı niteliğindeki hakimleri getirecek. Ondan sonra Anayasa Mahkemesi kadı mahkemesi haline gelecek. 12 Eylül'de evet çıkarsa, bilin ki Türkiye’de rejim bitmiştir.”

DERSİM TARTIŞMASI

Başbakan Erdoğan’ın, ‘Dersim’i CHP bombaladı’ açıklamasına sert sözlerle yanıt veren CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç şyle konuştu: “Tayyip bey nedense Dersim’lilerin dostu kesildi. 1938 yılında bir askeri hareket yapıldı. Çok vahşi şekilde insanlar öldürüldü. Çocuklar, kadınlar yakıldı, insanlar öldürüldü. Ben düşündüm böyle vicdansız katliamı yapan insanlar hangi karakterde olabilir. Sonra şuna vardım ki; bazı sapıklar, müslüman olduğunu iddia eden insanlar, sağda solda ’hacca gideceğinize üç tane kızılbaşı öldürün’ dediler. Benim anladığım şu ki Dersim harekatına katılan kumandan ve askerlerin büyük bir bölümü, sapık İslam inancına sahip olan kişilerin haliyeti ruhiyetisiyle orada hareket ettiler ve Dearsim’de çok büyük bir katliam yaptılar. Ben soru önergesi verdim. Öldürülenlerin, asılanların, mezarı belli olmayanları yeniden ele alalım, tazminat ödeyelim ailelerine. Devlet özür dilesin bu işi kapatalım. Bunları yapmıyorsun çıkıp ikide bir insanların acıları üzerinden politika yapıyorsun. Tayyip Erdoğan’ın bu memleketi yönetecek kabiliyeti kalmamıştır. Hanefi Avcı dolayısıyla tavrını koymuyorsa, bu cemaat, Tayyip Erdoğan hakkında öyle bilgiler elde etmiştir ki, artık bu cemaat karşısında direnmesi mümkün değildir. Ya intihar edecektir ya da ülkeden kaçacaktır.”

BDP’Lİ HALİS KILIÇDAROĞLUNU ELEŞTİRDİ

Kamer Genç’in ardından kürsüye çıkan BDP’li Şerafettin Halis de Dersim tartışmalarına değinerek, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nu eleştirdi. Halis, Dersim meselesinin kaşındığını savunarak, 100 yıllık acının kedilerinden yana olduğunu ve bu işi unutmanın “ihanet’ olduğunu kendilerinin söylediğini belirtti. Duyguların öfkeye ve kine dönüşmemesi gerektiğini söyleyen Halis şunları söyledi: “Geçen hafta bu ülkenin Başbakanı ‘Dersim’i CHP bombaladı’ dedi. Evet Dersimi CHP bombaladı. Peki CHP’liler ne yaptı. Biz Dersimin ağıtlarıyla büyüyen Kılıçdaroğlu’ndan ayakta alkışlanması gereken bir cevap beklerdik. Ama Kılıçdaroğlu ne yaptı, ‘ne var bunda’ dercesine, ‘ben daha doğmamıştım’ dedi. Bu olsa olsa katliamı meşru göstermektir. Sayın Başbakan bu gün de Dersim bombalanıyor. Yine insanlarımız sizin bombalarınızla katlediliyor. Yine ormanlar yakılıyor. Sizin yaptığınız zihniyet soysuzluğudur.”

KAYMAKAM’DAN SİYASİLERE TEPKİ

Son kararname ile Çankırı’nın Orta İlçesi'ne atanan Pülümür Kaymakamı Deniz Pişkin ise, Bal Festivali’inde yaşanan Dersim tartışmasına tepki gösterdi. Pülümür’deki son görev gününde konuşan Kaymakam Pişkin, “Önemli olan sona bırakılır. Son zamanlarda konuşulan, siyasi polemik malzemesi yapılan Dersim olaylarından kim ne medet umuyor bilmiyorum. Ama biz burada çok huzurluyuz. Lütfen huzurumuzu kimse kaçırmasın” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!