Puanınız yetmiyorsa alternatifleriniz var

Güncelleme Tarihi:

Puanınız yetmiyorsa alternatifleriniz var
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2009 00:00

Birinci yerleştirmede umduğunuz yeri kazanamayacağınızı düşünüyorsanız, ikinci yerleştirmede bu okullara girme şansınız olabilir.

Çünkü, SBS’ye giren öğrenciler Yabancı Okullar Sınavı’na da katılıyor. Bu öğrenciler tercihlerini yabancı okullar ya da Türk özel okullarından yana kullanınca kontenjan açıkları olabilir ve Anadolu Liseleri’ni tercih edecek adaylara yer açılabilir. Bunun dışında Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri’nde Resim, Müzik ve Spor alanlarını tercih edebilirsiniz.

BİRİNCİ yerleştirmede puanınız istediğiniz yere yetmiyorsa ikinci yerleştirmeyi bekleyin. İkinci yerleştirme ile ilgili açıklamalar:
Birinci yerleştirmeye katılan tüm öğrenciler ikinci yerleştirme için başvurabilecek.
İkinci yerlestirmeye katılmak isteyen öğrenciler, Tercih Kılavuzu’ndaki “İkinci Yerlestirme İşlemi Talep Dilekçesini” doldurarak başvuru işlemlerini yaptırdığı okul müdürlüğüne verebilecek.
Birinci yerleştirme sonucu kayıt yaptırdığı okulu, ikinci yerleştirme sonucunda yeniden kazanan öğrencinin, bu okuldaki kaydı sistem tarafından doğrudan yapılacak. Ancak; veli ikinci yerleştirme için talepte bulunduktan sonra okuldan kayıtla ilgili evrağını aldıysa, ikinci yerleştirme sonucunda yeniden aynı okulu kazanması durumunda yeni kayıt yaptırılması gerekiyor.
Özel yetenek, mülakat/mülakat ve beden yeterliliği sınavı ile öğrenci alacak alanlara kayıt hakkı kazanan ancak, sağlık kurulu raporuna göre bu alanlara kayıt yaptıramayan öğrenciler için yeni işlem yapmak gerekiyor. Bu öğrenciler ikinci yerleştirmeye başvurduklarında sadece sağlık kurulu raporu kabul edilmeyen alanlar tercih listesinden düşülerek öğrencinin İkinci Yerleştirme işlemi yapılacak. Bu durumda olan ogrenciler e-Okul sistemine “Sağlık Kurulu Raporu Nedeniyle İptal” olarak işlenmediği takdirde yine aynı tercihleri değerlendirmeye alınacak.

Başvurular 24 Temmmuz’a kadar

GÜZEL Sanatlar ve Spor Liseleri’nde Resim, Müzik ve Spor alanları bulunuyor. İlköğretim okullarından 2008-2009 eğitim öğretim yılında mezun olan öğrenciler, mezun olduklarına ilişkin belge ve dilekçe ile yetenek sınavına girmek için herhangi bir güzel sanatlar ve spor lisesi müdürlüğüne başvurabilir. Başvurular 22 Haziran-24 Temmuz tarihleri arasında doğrudan veya posta ile yapılacak. Sınava girecek öğrenci listeleri okul müdürlüklerince 27-31 Temmuz tarihleri arasında ilan edilecek, öğrenci seçimi 3-7 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Asil ve yedek listeleri 7 Ağustos’ta ilan edilecek, kesin kayıtlar 10-14 Ağustos tarihleri arasında olacak.

Özel okullar SBS’ye göre öğrenci alıyor

ÖZEL Türk Okulları’nın bir kısmı, Milli Eğitim Bakanlığı’na başvurarak, OYP ile öğrenci alan özel okullar kategorisinde, kılavuzda Tablo 9’dan öğrenci alıyor. Bu okullar Milli Eğitim Bakanlığı tercih sürecine göre takvimini yaptı. Ancak, bazı özel Türk Okulları, Türkiye Özel Okullar Birliği tarafından yürütülen ve sadece 8’inci sınıf SBS sonucuna göre öğrenci alınacak ayrı bir tercih ve kayıt sürecine dahil oldu. Bu okulların listesine, http://www.ozelokullardernegi.org.tr adresinden ulaşılabilir. Bu kapsamdaki özel okullara, 8’inci sınıf SBS sınavına girmiş ve okulun açıkladığı taban puanın üzerinde puan almış her aday başvuruda bulunacak. Adaylar, puanı tutan birden fazla okula ön kayıt yaptırabilirler.
Özel yabancı okulların tercih işlemleri 26 Haziran-15 Temmuz tarihleri arasında www.meb.gov.tr internet sitesinde yapılıyor.

Tercihte yükselme işlemi koşulları

OYP’si 196 ve üstü olup daha önce tercih yapmış olan tüm öğrenciler tercihinde yükselme işlemi için talepte bulunabilecek.
Tercihinde yükselme işlemine katılan öğrenciler, kayıtlı olduğu okuldan daha üst sıradaki tercihlerinde kontenjan olması durumunda bu okullara yükselebilecek.
Tercihinde yükselemeyen öğrenci kayıtlı olduğu okuldaki yerini koruyabilecek, daha alt sıradaki okula düşmeyecek. Ancak, öğrencinin yerini koruyabilmesi için daha önce kazanmış olduğu okula mutlaka belirtilen tarihlerde kaydını yaptırmış olması gerekiyor.
Kayıtlı olduğu okulu tercihinde yükselme işlemi sonucunda yeniden kazanan öğrenci, bu okula tekrar kayıt yaptırmayacak, kaydı sistem tarafından doğrudan yapılacak. Ancak; veli Tercihinde Yükselme için talepte bulunduktan sonra okuldan kayıtla ilgili evrakını aldıysa, Tercihinde Yükselme sonucunda yeniden aynı okulu kazanması durumunda yeni kayıt yaptırması gerekiyor.
Kayıtlı olduğu okuldan farklı bir okula tercihinde yükselme işlemi sonucunda kayıt hakkı kazanan öğrenci, en son kazandığı okula kaydını yaptırmak zorunda. Daha önceki kazandığı okuldan bu öğrencinin kaydı silindiği ve başka öğrenciler kayıt hakkı kazandığı için öğrencinin bu okulda kalması mümkün değil.
Tercih başvurular alındıktan sonra ortaöğretim yerleştirme puanına (OYP) göre, puan üstünlüğü esasına dayalı olarak önceden belirlenmiş kontenjanlara yerleştirme yapılacak.
Yerleştirme yapılırken OYP’nin eşit olması halinde 8’inci sınıf SBS puanı yüksek olan, eşitliğin devamında 7’nci sınıf SBS puanı yüksek olan, yine eşitliğin devam etmesi halinde tercih önceliği dikkate alınacak.

Merak edilen sorular

12 tane tercih yaparken Fen Lisesi tercihi yapmak zorunda mıyız?
Hayır değilsiniz. SBS Puanıyla alan okullardan girmek istediğiniz 12 okulu yazabilirsiniz. Fen Lisesi’ne gitmek istemiyorsanız, tercihte bulunmak zorunda değilsiniz. Yalnız bazı okulların daha sonra özel yetenek mülakat ve beden yeterliliği sınavları yaptığını unutmayınız ve ona göre tercih yapın.

Birinci yerleştirme döneminde tercih yapmayıp daha sonra doğrudan ikinci yerleştirme işlemine başvurabilir miyim?
Hayır. Yerleştirme ve tercihinde yükselme işlemine başvuruda bulunmak için birinci yerleştirme döneminde tercih yapmanız gerekiyor.

Çocuğumuzun Anadolu Öğretmen Lisesini kazanmasını çok istiyoruz. Puanının tutması bu okulu kazanması için yeterli mi?
Öğrencinin Anadolu Öğretmen Lisesini tercih edip kazanmış olmasının yanı sıra TC vatandaşı olması, 6, 7 ve 8’inci sınıflarda sınıf tekrarı yapmamış olması ve 8’inci sınıf şube öğretmenler kurulunca Anadolu Öğretmen Liseleri aday öğrenci formuna göre aday gösterilmiş olması şartları aranır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!