Psikolojik soruna sanal çözüm

Güncelleme Tarihi:

Psikolojik soruna sanal çözüm
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2010 10:55

Kocaeli'nin Başiskele Belediyesi, hayata geçirdiği “e-psikolog” uygulamasıyla müracaat edenlerin depresyon, panik bozukluk, dikkat eksikliği gibi sorunların tedavisine yardımcı oluyor.

Sağlık İşleri Müdürü Uzm. Dr. Hilal Kuzucu Malçok, yaptığı açıklamada, “e-psikolog” hizmetini toplumun ruh sağlığına destek olmak ve ilçe halkına daha sağlıklı yaşam sunmak için bir ay önce hayata geçirdiklerini söyledi.

Psikolojik desteğe ihtiyaç duyanların “www.basiskele.bel.tr” adresindeki “e-psikolog” linkini tıklayarak başvuru formunu doldurabileceğini ifade eden Dr. Malçok, insanların yüz yüze konuşmaya zorlandıkları bazı sağlık sorunlarını internet üzerinden daha rahat paylaşabildiklerini, bugüne kadar çoğunluğunu kadınların oluşturduğu 200 dolayında müracaat aldıklarını belirtti.

Psikolog desteği için internet üzerinden yapılan başvurularının yanı sıra telefon ve yazılı başvurular da yapıldığını ifade eden Malçok, soru ve sorunların hasta hakları ve görüşmelerin gizliliği esasıyla psikolog tarafından yanıtlandığını, elde edilen verilerin gizli tutulduğunu, başvuruların değerlendirilmesinin ardından gerekirse hastalara randevu verildiğini kaydetti.

Kadınların kendi sorunları dışında çocuk ve eşlerinin yaşadığı sıkıntılar için de başvurduğunu dile getiren Malçok, “En çok başvuruyu çocuklardan kaynaklanan aile içi sorunlar, eşiyle uyumsuzluk yaşayanlar, ruhsal çöküntü içinde olanlar ve yakınlarını kaybedenlerden alıyoruz” dedi.

İleri derecede olan ve ilaç kullanmayı gerektiren durumda psikiyatri uzmanından randevu aldıklarını belirten Malçok, uygulamanın sadece Başiskele ilçesindeki vatandaşlar için kurulduğunu, Kocaeli ve diğer ilçelerden yapılan başvurulara randevu saatleri uygun olduğunda tek seanslık psikolojik destek hizmeti verildiğini anlattı.

EV ÖDEVLERİ VERİLİYOR

Hatta müracaat edenlere destek sağlayan psikolog Senem Karademir Tehnel ise tedavi edilmesi gereken hastalara randevu vererek, psikolojik destek sürecini başlattıklarını söyledi.

Yetişkinlerde depresyon, panik bozukluk, çocuklarda dikkat eksikliği, okul başarısızlığı, davranış sorunları, hırçınlık, karşıt olma bozukluğu, tırnak yeme, altını ıslatma ve isteklerini ağlayarak belirtme konularına sık rastladıklarının altını çizen Tehnel, şöyle konuştu:

“Sorunlara bilinçsel ve davranışsal yaklaşımlarla müdahale ediyoruz. Depresyon ve panik bozukluk kişinin hayatını çok etkiliyor. Depresyona giren bazı kadınlar yapmaktan zevk aldığı şeyleri artık yapamıyor. Depresyondaki kadınlara, sinema ve kuaföre gitmek, ev işi yapmak ve arkadaşlarıyla görüşmek gibi günlük aktivite listeleri hazırlıyoruz, onlara bir nevi ev ödevi veriyoruz.”

Kadınların, çocuklarının sorunları hakkında da başvurduğunu ifade eden Tehnel,”İlçede ataerkil aileler çoğunlukta olduğu için kişiyi tek başına ele alamıyoruz. Ailesiyle bir bütün olarak değerlendiriyoruz. Bazen aile içi ilişkilere yönelik aile terapileri yapmak gerekiyor. Bazı kişilerin de sorunlarla baş edebilme becerilerini güçlendirdikten sonra aile yapısına giriyoruz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!