Güncelleme Tarihi:
TPD olarak işsizliğin yaratacağı ruhsal sorunlarla ilgili Sağlık Bakanlığı’nı uyardıklarını kaydetti. Doç.Dr. Kaya, TPD'nin krize ruhsal destek projesi hazırladığını da söyledi.
Antalya’nın Belek Beldesi’nde devam eden 13'üncü TPD Yıllık Toplantısı ve Bahar Sempozyumu’na katılan TPD Yönetim Kurulu üyesi, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Burhanettin Kaya, ekonomik krizin toplum üzerindeki etkilerini değerlendirdi. İşsizlik oranlarının artmasının toplum ruh sağlığını bire bir etkilediğini kaydeden Doç.Dr. Kaya, bu durumun çeşitli olumsuzlukları beraberinde getireceğini vurguladı.
RUHSAL SORUNLAR 2'YE KATLANABİLİR
Doç.Dr. Kaya, “Tüm bu veriler işsizliğe bağlı ruhsal sorunların da giderek artacağını, hatta 2'ye katlanacağını gösteriyor. Bu verilerden depresyon ve anksiyete bozukluklarının yaygınlığının artacağını, insanların yaşadıkları sıkıntı ile başa çıkabilmek için alkol ve madde kullanımına yöneleceğini, her ortamda şiddet davranışlarının ortaya çıkma riskinin artacağını söyleyebiliriz” dedi. Bu olumsuzlukların yaşanmaması için derhal önlem alınması gerektiğini belirten Doç.Dr. Kaya, “TPD Aralık ayından bu yana yaşanan krizin ortaya çıkardığı işsizliğin yaratacağı ruhsal sorunlar ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığı’nı ve ilgili tüm kurumları uyarmış ve uyarmayı sürdürmektedir. Tüm uyarılarımıza karşın bugüne dek ilgili kurumlardan bu yönde bir girişim olmadığını üzülerek görüyoruz. Tüm önerilerimizin, açıklamalarımızın gözardı edildiği, sesimize kulak verilmediği izlenimi edinmiş durumdayız” diye konuştu.
KRİZE RUHSAL DESTEK PROJESİ
Ekonomik krizin topluma yönelik etkisine dikkat çekmek amacı ile yeni bir proje geliştirdiklerini anlatan Doç.Dr. Kaya, “Teğet geçtiği sanılan, ama 12'den vurduğu her geçen gün daha da iyi anlaşılan krizin yarattığı etkileri göstermek amacıyla ‘Krize Ruhsal Destek’ sloganıyla 2 günlük bir sosyal sorumluluk projesini hayata geçirmek istiyoruz. Bu çalışma kapsamında işsizliğin yoğun olduğu bölgelerde, öncelikli olarak bir kentsel alanda iki günlük bir eğitim etkinliği düzenlemeyi planlıyoruz” diye konuştu.
İŞİNE KAYBEDENLERE ÖNERİLER
Doç.Dr. Burhanettin Kaya, kriz döneminde işini kaybeden kişilere ilişkin şu önerilerde bulundu:
“Böyle dönemlerde kişilerin yaşama alışkanlıklarını değiştirmemesini öneriyoruz. Kişi işini kaybetse bile işe gidiyormuş gibi davranmalı, alışkanlıklarını, uğraşılarını bozmamalı. İnsanın kendisini boş vermişliğe bırakması, umutsuzluk duygusunu artıracaktır. İşini kaybetmiş olmak, insanın kendine duyduğu saygıyı çok zedeleyen bir şey. Ama bu stresle başa çıkmanın yolları var.”
TARİKAT UYARISI
Ekonomik krizle birlikte dinsel tarikatlara ve şans oyunlarına yönelmeler olabileceğinin altını çizen Doç.Dr. Kaya, şunları kaydetti:
“Şu anda bir çare arayışı var. Önünüzde sizi rahatlatan, sıkıntıdan uzaklaştıran, ayakta kalmanızı sağlayacak daha rasyonel, akılcı, nesnel seçenekler bulamazsanız böyle bir yönelme olabilir. Eğer devletin vermesi gereken finansal destek bu tür bir yapıdan alınırsa böyle bir değişime, dönüşüme çok uygun bir zemin yaratmış oluruz. Krizden kar çıkartanlar sadece ticaret yapmak isteyenler değil, böyle oluşumlar da olabilir. Dediğimiz gibi umut arayışındaki insanlar çok farklı noktalara yönelebilirler. Bu bazen şans oyunları, bazen dinsel tarikatlar, bazense sanal alem olabilir. Cemaatleri insanların sosyal destek sistemlerinin sürmesi olarak görürsek bu kavramlar koruyucu, olumlu etki bile gösterebilir.”