Protokol bozuldu

Güncelleme Tarihi:

Protokol bozuldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Mesut Yılmaz ile hükümete dışardan destek veren CHP lideri Deniz Baykal'ın dün gerçekleşen 10'uncu zirvesinde anlaşma sağlanamadı. Baykal, 3 Haziran tarihinde Yılmaz ile altına imza koydukları protokolün bozulduğunu, ‘‘Protokol artık CHP ile ANAP'ı bağlayan metin olmaktan çıktı’’ sözleriyle açıkladı.

CHP Genel Başkanı Baykal'ın CHP Genel Merkezi’ndeki makamında 3,5 saat süren görüşmede Yılmaz, ‘‘Ekonomik kriz geliyor. Düşük profilli hükümetten vazgeç, sen de hükümete gir. Gerekirse nisandan sonra da devam edelim’’ önerisini götürdü. Baykal bu öneriyi reddetti ve Yılmaz'dan imza koydukları protokole uyarak yılbaşında düşük profilli hükümetin kurulmasını ve 18 Nisan'da iki seçimin bir arada yapılmasını istedi. Baykal, protokolden geri adım atmayacaklarını da vurguladı ve 31 Aralık'a kadar hükümete desteğinin süreceğini yineledi.

Görüşme bu aşamadan sonra karşılıklı restleşmeye dönüştü. Yılmaz, ‘‘Meclis açılalı bir ay oldu. Soruşturmalardan çalışamıyor. Kasım sonuna kadar protokoldeki 5 kanun çıkmazsa, 7 Şubat'ta seçim için önerge veririz’’ dedi. Baykal ise Yılmaz'ın bu çıkışına, ‘‘Protokolümüzde hükümeti düşürmemizi engelleyen bir şey yok. Böyle bir taahhüdümüz de yok. Gerektiğinde hükümeti düşürürüz’’ karşılığını verdi. Çetelerle ve PKK ile mücadele konusunda ise zirveden uyum çıktı.

Yılmaz ne dedi?

SOMUT ÇÖZÜM YOK

Somut bir çözümde anlaşamadık. CHP gensoru soruşturma önergelerine hiçbir inceleme yapmadan destek verdi. Meclis'i tıkadı. CHP bunla hükümetin yıpranacağı, kendisinin kazançlı çıkacağı düşüncesindeyse yanlış. Türkiye, ufak parti hesapları ile bir yere varamayacak durumda.

ŞARTLI İSTİFA

Protokole göre çıkarılması gereken 5 yasa var, ama bu tempo ile ancak 9 gün çalışma olanağı var. Bu yasaları çıkarmaya istekli görünmüyorlar. Baykal'a şikâyet ettim. Kasımda yasalar çıkarsa yılbaşında istifa ederim.

HÜKÜMETE GİRİN

İstifamdan sonraki durumu belirlememizi istedim. Rusya krizi, Suriye, çetelerle mücadele, ekonomik krizin aşılması düşük profilli hükümetle olmaz. Desteğinize müteşekkirim, ama gelin ister şimdi, isterseniz yılbaşında hükümete girin.

İSTİFAMDA KARARLI

İstifamdan sonra, üzerinde uzlaşmaya varacağımız bir ismin yeni hükümeti kuracağını, bunun seçim hükümeti gibi çalışacağını ve böylece seçimlerde hükümet olmanın avantajının kimseye sağlanmayacağını söyledi. Israrlı davrandı.

İP ELİNDE

Nereye giderse gitsin, ipi elimde olsun, istediğim zaman çeker, istediğim kadar yasa çıkarır, bunları yaprak seçime gidilmesi konumunda olayım. Bu mu, Türkiye'nin menfaatlerini düşünerek hükümet içinde yer aldım demek mi, daha sorumlu olmak.

DEMİREL UYARISI

Cumhurbaşkanı'nın da bunu kabul etmeyeceği uyarısını yaptım. Cumhurbaşkanı bu modeli hemen yürürlüğe koyma konusunda herhangi bir angajmana girmek istemiyor.

PROTOKOL KALMAZ

Ortaklarımla yeni bir değerlendirme yapacağız. Seçimlerin siyasi boşluk yaratmaması için 7 Şubat'tan başlayarak daha erken bir tarihte de olabileceğini söyledim. CHP taahhüdünü yerine getirmezse, protokolün bağlayıcılığı kalmaz.

SEÇİMİ ÖNE ALIRIZ

Yılbaşında istifa edersem 18 Nisan'a kadar müstafi başbakan olarak devam etmem. Ortaklarımla görüşür, gerekirse yeni bir seçim tarihini, Meclis'e götürürüm. Siyasi boşluğun süresi kısalır.

BAYKAL BENCİL

Müstafi veya düşük profilli hükümet yanlış. Baykal'ı bencilce buluyorum. Sadece partisinin seçim kaygılarını dikkate alan bir tutum. Beklediğim, 'yasaları destekler, sonraki oluşumu da bugünden birlikte planlarız' idi. Buna yanaşmadı.

Baykal ne dedi?

YILMAZ KAYTARDI

Başbakan, bizim de onayımızı alarak protokolü bozmak istemiştir. Ama biz protokoldeki imzamızın arkasındayız. Bu tutum nedeniyle protokol artık CHP ile ANAP'ı bağlayan metin olmaktan çıktı.

SÜRPRİZ DEĞİL

İtiraf etmeliyim ki, Başbakan’ın imzasından dönme isteği benim için sürpriz olmamıştır. Çünkü daha önce de defalarca yaptığımız mutabakatları uygulayamamıştır.

BAŞBAKAN KENDİ BİLİR

Başbakan aksine inandırıcı bir deklarasyon yapmadıkça biz protokolün geçerli olmadığını kabul ederiz. Protokolü uygulamazsa bu Başbakan'ın bileceği iştir, kendi sorumluluğudur. Bizim bu anlayışına katkı yapmamız mümkün değil.

SEÇİME İKTİDARDA GİDELİM İSTİYOR

Ben 16 aydır katılmadığım bu hükümete üç ay kalmışken neden katılayım. Bu hükümet, 'oy kaybetmeyelim bırakın biz seçime iktidar olanaklarıyla gidelim, gelin siz de bu olanaktan yararlanın' demektedir.

TÜM YASALARI DESTEKLEYECEĞİZ

ANAP'ın protokol bozmasına rağmen biz hem protokoldeki beş yasayı, hem de getirilecek diğer yasaları iyiniyetle destekleyerek protokole sadık kalmaya devam edeceğiz. Biz protokolün uygulanmasını bekliyoruz ve istiyoruz.

DÜŞÜRÜRÜZ

Görüyorum ki, Başbakan protokolden kaytarmak için gerekçe arıyor. Böyle bir yola giderse, protokolde hükümeti düşürmeyiz diye bir madde de yok. Bundan sonra CHP seçime doğru tam bir muhalefet partisi olarak kendini gösterecek.

DENETLEME GÖREVİNİ YAPARIZ

Parlamentonun denetleme görevlerinde sorumluluk içinde hareket ederiz. Bu konuda kimseyle pazarlık içinde olmayız. Protokol ihlal edildi diye icapsız ve anlamsız bir denetim suiistimali içine girmeyiz.

YİĞİT-ÇAKICI İLİŞKİSİNİ BİLİYORMUŞ

Başbakan’ın Türk Ticaret Bankası konusundaki açıklamaları benim tespitlerimin doğru olduğunu ortaya çıkardı. Korkmaz Yiğit-Alaattin Çakıcı ilişkisini başından beri bildiğini, ancak somut kanıt aradığını, bu geciktiği için de ihaleyi durduramadığını söyledi.

Muhalefet: Bir an önce seçim

Başbakan Mesut Yılmaz ile CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın uzlaşmaya varamamaları siyasal partilerin değişik tepkilerine neden oldu.

DSP Lideri Bülent Ecevit, zirve sonuçlarını değerlendirmek ve partisinin görüşünü belirlemek üzere, bugün Parti Meclisi'ni olağanüstü toplantıya çağırdı. DSP PM bugün saat 11.00'de toplanacak. Ecevit de alınacak kararları bir basın toplantısı ile açıklayacak.

DSP'li Devlet Bakanı Mustafa Yılmaz ise, Hürriyet'e şu değerlendirmede bulundu: ‘‘Zirveden herkesin kendi yoluna gideceği sonucu çıkıyor. Eğer uzlaşma yürümeyecekse seçimi erkene almak gündeme gelecektir. Eğer Başbakan istifa ederse de yeni bir hükümet kurulmasına olanak sağlayacak bir zaman bırakılmaz, şubatta seçim olur. Baykal'ın, hükümeti düşürme riskini göze almaması gerekir.’’

DYP Grup Başkanvekili Saffet Arıkan Bedük ise şu görüşleri savundu:- Artık CHP bu hükümetin yükünü taşıyamayacak duruma geldi. Seçimin bir an önce yapılmalı. Hükümetin devamı, CHP'yi kamuoyundaki itibarı açısından endişelendirdi. Son çare 18 Nisan.

FP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz’un görüşleri ise şöyle: Görülen odur ki bu birliktelik son bulmuştur. Yapılacak ilk iş, aralıkta seçime gitmektir. Olmazsa tüm partilerin oluşturacağı bir hükümetle nisanda seçime gitmektir.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!