Güncelleme Tarihi:
Soma’da, 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen kazada, 301 madenci hayatını kaybetti. Acı olaydan sonra madenciler, ücretlerini ve sosyal haklarını alamadıkları için Beşyol Kavşağı’nı trafiğe kapattı. Madenci heykelinin de bulunduğu kavşakta protesto gösterilerinde bulunan madencilerin, bu sırada bir süt firmasına ait 10 U 8572 plakalı panelvan minibüse hasar verip, şoförü Cihan Ölmez’i tartakları ileri sürüldü. Cihan Ölmez’in şikayetçi olması üzerine madenciler Onur Erdinç, Tevrat Cün, Eren Malkoç, Ahmet Mutluer, Cafer Bülbül, Sami Yavuz, Nizamettin Aksu, Sefa Köken, Hıdır Gül ve Enver Alkan hakkında Soma 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Protestocu madenciler için, ’kasten zarar vermek’ ve ’2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet’ suçlarından 6’şar yıla kadar hapis cezası istendi.
DÜNYA BARIŞ GÜNÜ’NDE HAKİM KARŞISINA ÇIKACAKLAR
İddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesinin ardından 10 madencinin, hakim karşısına çıkacakları tarih de belli oldu. Madencilerin, Soma 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde, faciadan 16 ay sonra, hem Dünya Barış Günü hem de yeni adli yılın açıldığı 1 Eylül 2015 tarihinde hakim karşısına çıkacakları öğrenildi. Sanık maden işçilerinden Eren Malkoç, kendilerine açılan davayı değerlendirdi. Malkoç, "Artık yargılanmayı bekliyoruz. Ancak biz demokratik hakkımızı kullandık. Bizi alakasız suçlamalarla sindirmeye, yıldırmaya, susturmaya çalışıyorlar ama başaramayacaklar. Bir kişi için darp suçundan dava açıldı. Diğer arkadaşlarıma da farklı suçlamalar yüklendi. Ben halkı kepenk kapatmaya çağırma ve galeyana getirmekle suçlanıyorum" dedi.
Eren Malkoç, CHP İlçe başkanlığı ile CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel’in de kendilerini yalnız bırakmamasının sevindirici olduğunu söyledi. Madencilerin avukatlığını yapan Sercan Okur da, "Bir madenci için mala zarar vermeden dava açılmış. Sürücü, madencilerin üzerine aracını sürdükten sonra silahını çıkartıyor. O’na da bir madenci müdahale ediyor. Bunu da savcı darp olarak değerlendirmiş. Oysa bu yürüyüş kanunsuz değil. Sendika gözetiminde yapılan bir yürüyüş. Bu madenciler ne esrafın işyerine zarar verdi ne de taşkınlık çıkardı. Yargılananlar, zaten o zaman yapılan protestoların önde gelen isimleri, sindirme amaçlı bir dava ama sonuç alamayacaklar" dedi.
’İKTİDAR DA MUHALEFET DE OLSAK İŞÇİLERİN YANINDAYIM’
İşçilere destek veren CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ise "Talimatla açılmış bir davayla karşı karşıyayız. Davanın açıldığı tarihle dava konusu tarih tutarlı değil. İddianamede cenazelerini alamayan işçilerin protesto ettiği belirtilmiş. Oysa o tarihte zaten cenaze yoktu. Gelinen noktada seçim öncesi Soma’ya korku salmak ve korku ilkiminde beslenmek için atılmış bir adımdı. İktidar da olsak, muhalefet de olsak o salonda işçilerin arkasında olacağım. Siyasi bir dava olarak görüyorum. AKP ikliminin ortadan kalkmasıyla bu tip utanç davaları da gündemimizden düşecektir" dedi.