Güncelleme Tarihi:
Büyükşehir Belediyesi, Anıtlar Yüksek Kurulu'nun yavaş çalışmasından yakınıyor
İstanbul'un büyük bir bölümü SİT alanı olduğundan Büyükşehir Belediyesi projelerinin çoğunu Anıtlar Yüksek Kurulu'nda onaylatmak zorunda. Özellikle tarihi yarımada ve suriçinde kalan eski İstanbul'dan sorumlu I No'lu kurulda yığılmalar oluyor. Büyükşehir'e göre en eskisi beş yıllık olmak üzere Anıtlar Yüksek Kurulu'nde bekleyen 22 proje var. Oysa bunların bir kısmı karara bağlanmış durumda.
İstanbul'da SİT alanı olarak ilan edilmiş bir yere, çivi çakmak için dahi Anıtlar Kurulu'ndan onay almak gerekiyor. Bu uygulama şahıslardan, Büyükşehir Belediyesi'ne kadar herkes için geçerli. Anıtlar Kurulu İstanbul'da üç bölgeye ayrılmış durumda. I No'lu kurul, tarihi yarımada, çevresi ve Taksim bölgesini de içine alan çekirdek İstanbul'a, II No'lu kurul Kadıköy ve dış çember olarak adlandırabileceğimiz Tuzla, Adalar, Büyükçekmece çevresine, III No'lu kurul ise Boğaz'ın iki yakasını içine alan bir bölgeye bakıyor. Özellikle I No'lu kurulun sorumluluğuna giren tarihi yarımadada Büyükşehir Belediyesi'nin en basit belediyecilik faaliyeti için bile izin alması gerekiyor.
Anıtlar Kurulu haftada bir gün projeleri tartışmak ve karara bağlamak için toplantı yapıyor. Genellikle tam gün süren toplantılarda biri belediye temsilcisi olmak üzere altı üye bulunuyor. Personel sıkıntısı nedeniyle kurullar araştırmalarını gereken hızda yapamıyor, belediyeler projeleri detaylı getirmiyor ve sonuçta projeler yığıldıkça yığılıyor. Bir belediye başkanı göreve gelir gelmez projesini hazırlayıp onaya gönderse bile 5 yıllık görev süresi sona erdiğinde projeyi hala gerçekleştirememiş olabiliyor. Belediye yetkilileri kurulların bütçe ve elemanlarının olmadığını, haftada bir yapılan toplantılarla incelemele ve araştırma yapmaya yetişemediklerini, bu yüzden kendi projelerinin ölü doğduğunu söylüyor.
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in Büyükşehir Belediyesi'ni ziyareti sırasında Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, projelerinin Anıtlar Kurulu'nda uzun süre beklemesinden yakınmıştı. Büyükşehir Belediyesi, Projeler Daire Başkanlığı Yatırım Planlama Müdürlüğü önceki dönemler de dahil olmak üzere Anıtlar Kurulu'nda onay bekleyen projelerinin bir dökümünü çıkardı ve 22 maddelik bu listeyi kurullara da yolladı. Listeye göre 1994 senesinden bu yana karara bağlanmamış projeler var. Örneğin Süleymaniye ile ilgili bir proje I No'lu kurulda belirli aralıklarla görüşülmesine rağmen eksik belgeler olması nedeniyle tekrar tekrar belediyeye geri gönderildi. Listede karara bağlanıp reddedildiği halde çıkarılmayan projeler de var. Bu da kurul ile belediye arasında bir koordinasyon sorunu olduğunu gösteriyor. Örneğin listede III No'lu kurulda bekleyen 5 proje görünüyor ancak bunların tamamı karara bağlanmış durumda. I No'lu kuruldan da 6 proje hakkında karar verildi.
Proje sayısında erimeler olsa da Anıtlar Kurulu'nun yavaş işlediği bir gerçek. Bunun nedenlerini öğrenmek için her bir kurulun müdürleriyle görüşmek istedik. Ama Ankara'daki Genel Müdürlük'ten iki ay boyunca izin çıkmadı. Bu da hantal işleşiyin bir kanıtı.
Büyükşehir’in listesi
1) Süleymaniye Kentsel SİT Alanı Yöresel Düzenleme Alanlarındaki Tesbit Çalışmaları ve Rölöve Çizimleri Proje Yapımı İşi - İlk gönderildiği tarih 21/07/1994 (I No'lu kurul tarafından uygulamaya dönük ve sağlıklı projeler olmadığına kanısına varıldı ancak karara bağlanmadı).
2) Süleymaniye Kentsel SİT Alanının Koruma Amaçlı Kentsel Tasarım Projesi - İlk gönderildiği tarih 20/05/1998 ( I No'lu kurulda bekliyor).
3) Eminönü, Gülhane Parkı Yeni Düzenleme Projesi - İlk gönderildiği tarih 13/08/1996 (I No'lu kurul tarafından karara bağlandı).
4) Sarıyer Hacıosman Bayırı Orman Alanının Rekreatif Amaçlı Düzenleme Projesi/ Maslak Parkı - İlk gönderildiği tarih 05/03/1997 (III No'lu kurul tarafından karara bağlandı).
5) Kuyumcu Han - İlk gönderildiği tarih 01/09/1997 ( I No'lu kurul tarafından karara bağlandı).
6) Galata Kulesi - İlk gönderildiği tarih 18/09/1887 (I No'lu kurulda bekliyor).
7) Topkapı Şehir Parkı Düzenleme Projesi - İlk gönderildiği tarih 1/12/1997 (I No'lu kurul tarafından karara bağlandı).
8) Tophane Setüstü Eski Hamam ve Camii Kalıntısının Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon ve Yeni Kullanımı ile Çevre Düzenleme Projesi - İlk gönderildiği tarih 18/02/1998 (I No'lu kurulda bekliyor).
9) Taksim Meydanı Kentsel Tasarım Avan Projesi - İlk gönderildiği tarih 21/04/1998 (I No'lu kurul tarafından karara bağlandı).
10) Tuzla Sakız Adası ve Kamil Abduş Gölü Çevresi Kentsel Tasarım Projesi - İlk gönderildiği tarih 01/05/1998 (II No'lu kurulda bekliyor).
11) Beyazıt Meydanı Kentsel Tasarım Avan Projesi - İlk gönderildiği tarih 04/05/1998 (I No'lu kurul tarafından karara bağlandı).
12) Sadabad Mesire Alanı Koruma ve Geliştirme Projesi - İlk gönderildiği tarih 07/05/1998 (I No'lu kurulda karara bağlandı).
13) Küçük Çamlıca Korusu Düzenleme Projesi - İlk gönderildiği tarih 11/05/1998 (III No'lu kurul tarafından karara bağlandı).
14) Unkapanı ve Galata Köprüsü Arası Haliç Kıyıları Kentsel Tasırım Projesi - İlk gönderildiği tarih 01/06/1998 (I No'lu kurulda bekliyor).
15) Beykoz-Burunbahçe Mesire Alanı Düzenleme Projesi - İlk gönderildiği tarih 17/08/1998 (III No'lu kurul tarafından karara bağlandı).
16) Ataköy-Büyükçekmece Arası Sahil Düzenlemesi Avan Projesi - İlk gönderildiği tarih 18/11/1998 (I ve II No'lu kurullarda bekliyor).
17) Beykoz Küçüksu-Göksu Mesire Alanları ile Yakın Çevresindeki Yeşil Alanları ile Yakın Çevrelerindeki Yeşil Alanların Düzenlenmesi Plan ve Projeleri - İlk gönderildiği tarih 20/10/1998 (III No'lu kurul tarafından meclis kararı bekleniyor).
18) Fatih ve Yavuzselim Camii Külliyeleri Çevresi ve Fevzipaşa Caddesi Halip Arası Kentsel Tasarı-Avan Projesi - İlk gönderildiği tarih 13/01/1999 (I No'lu kurulda bekliyor).
19) Üsküdar-Harem Meydanları ve Sahil Yolu Düzenleme Projesi - İlk gönderildiği tarih 09/07/1998 (III No'lu kurul tarafından geri gönderildi).