Güncelleme Tarihi:
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), komando tugaylarının profesyonel askerlerden oluşması yönündeki projesini hızla devam ettiriyor. Terörle mücadele eden komando tugaylarında yalnızca subay, astsubay ve uzman çavuşlardan oluşan profesyonel askerlerin görev yapmasına ilişkin planlama, Orgeneral İlker Başbuğ'un Genelkurmay Başkanlığı döneminde tamamlanacak. Başbuğ, terörle mücadelede bir dönüm noktası olarak algılanan bu proje ile TSK'ya damgasını vuracak.
Akşam Gazetesi'nden Barkın Şık'ın haberine göre, 2007 Mayıs'ında start verilen projenin halen yüzde 70'i tamamlandı. Geriye kalan yüzde 30'u ise 2010 yılı sonuna kadar tamamlanacak. Jandarma Genel Komutanlığı'na ait komando tugayı ise yüzde 90 oranında profesyonelleşti. Proje, terörle mücadelede 'devamlılık' ve 'tecrübe' ilkelerinin önemi nedeniyle bir dönüm noktası olarak algılanıyor.
TOPLAM 6 TUGAYÂ
Komanda tugaylarında görev alacak tüm profesyonel personel, Eğirdir Dağ ve Komando Okulu'nda eğitiliyor. Terörle mücadele eden 6 komanda tugayının her biri yaklaşık 2 bin personelden oluşuyor. Proje kapsamında ilk etapta yaklaşık 15 bin uzman erbaş komando olarak TSK saflarına katılacak.
BİRLİKTE EN FAZLA 4 YIL GÖREV YAPACAKLAR
Komando tugaylarında istihdam edilecek uzman erbaşların, birliklerinde en fazla 4 yıl görev yapmaları planlandı. Uzman erbaşlar, 4 yıllık süre tamamlandıktan sonra TSK'nın diğer birimlerindeki görevlere çekilecekler. Yerlerine ise yeni komando uzman erbaşlar getirilerek sirkülasyon sağlanacak. Öngörülen profesyonel asker sayısına ulaşıncaya kadar sistemin bu şekilde işleyeceği belirtiliyor.
Ä°NTÄ°HARA NEDEN OLUYOR
Vietnam Sendromu, ABD'nin Vietnam işgaline katılan ABD'li askerlerin yaşadığı ağır psikolojik rahatsızlıklar ve sonrasında sivil hayata uyum sağlayamamaları üzerine tıp literatürüne girdi. Aslında Travma Sonrası Stress Bozukluğu ya da Post Travmatik Stress Bozukluğu olan bu hastalık bugün, Afganistan ve Irak savaşından dönen Amerikalı askerlerde de görülüyor. Asker ve polislerin intihar etmesine neden olan hastalığın Güneydoğu'da görev yapan askerlerde görülme oranı üç kat fazla.
155 GÜNLÜK ZORLU EĞİTİM
Eğirdir'deki Dağ Komando Okulu'nda, ihtisas kursuna katılan personele toplam 155 gün eğitim veriliyor. Merkezde, askerler, 'Taş yağacak, eğitim dışarıda yapılacak' parolasıyla, en zor arazi ve iklim şartlarında eğitiliyor. Verilen eğitimlerin yüzde 96'sı arazide geçiyor. Bunun yüzde 60'ı da gece gerçekleşiyor. Personel, 700 metreden 45 km'ye kadar tam teçhizatlı olarak arazi yürüyüşü yapabilecek, 30 kg ağırlığındaki sırt çantası ve silahları ile birlikte 27 km'lik mesafeyi ortalama 3 saatte koşacak kapasiteye çıkarılıyor.
Â
Â