Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2007 00:00
Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Akgiray’ın 1990’da ABD’den döndüğünde kurduğu ’yazılım’ şirketi Bimeks, Carrefoursa’nın ’cazip teklifi’ sayesinde teknoloji marketçiliğine kaydı. Bu yıl 210 milyon dolar ciro bekleyen Bimeks’te 600 kişi çalışıyor.
SON dönemde yabancı sermayenin de Türkiye’deki en kárlı yatırım alanı olarak gördüğü ’teknoloji marketçiliğinin’ Türk pazarındaki öncülerinden Bimeks Bilgi İşlem ve Dış Ticaret A.Ş. (Bimeks) bu yıl 210 milyon dolar ciro bekliyor. Bimeks’in kurucusu Prof. Dr. Vedat Akgiray, şirketi 1990’da doktorasını yapmış bir bilim adamı olarak Türkiye’ye dönüşünde ’ek bir işimiz olsun’ diye kurduğunu anlatıyor ve "2001 yılı ciromuz 5 milyon dolardı. 2006’da 100 milyon dolar oldu. Bu yıl ise 210 milyon dolar bekliyoruz" diyor. Türkiye’de bilgisayarlaşma ve internet penetrasyonu rakamlarının halen çok düşük seviyelerde bulunduğunu söyleyen Akgiray, önümüzdeki dönemde büyümenin daha da hızlı olacağını belirtiyor.
ANKARA’DAN KAÇTIM: Prof. Vedat Akgiray şöyle başlıyor Bimeks’in öyküsünü anlatmaya: "Benim asıl mesleğim üniversite hocalığıdır. Şu anda Boğaziçi Üniversitesi İşletme’de Finans Bölüm Başkanı’yım. Bimeks’in sadece ortağıyım, burada bordrom yok. Biz İstanbullu 3 kardeşiz. Ailemiz sağolsun bizleri okuttu. Ben 1980’de üniversiteyi bitirdikten sonra 5 yıl kadar yurt dışında yüksek lisans ve doktora için bulundum. Sonra 4-5 sene hocalık yaptım ve 1990’da Bilkent kurulurken Türkiye’den bir davet aldım. Bilkent’e işletme, Merkez Bankası’na araştırma bölümü kurulacaktı ve beni Bilkent için davet ettiler. Ben de ’yol parası verin geleyim’ dedim. İstanbul çocuğuyuz ya Ankara bana hiç iyi gelmedi. Ankara’ya Bilkent için geldim 2 ay kadar kaldım sonra İstanbul’a kaçtım."
YURDA DÖNERKEN İŞ PLANI: Bilkent’in daveti üzerine yurda dönme kararı aldığı günlerde Merrill Lynch’e de bazı projeler yaptığını anlatan Vedat Akgiray, "Bu nedenle oradaki diğer uzman arkadaşlarıma, Türkiye’de hangi alanda iş potansiyelinin yüksek olduğunu sordum. Çünkü yurda dönerken hocalık dışında bir iş de yapmayı planlıyordum. Bana ’teknoloji ve yazılım işi çok güçlü bir sektör olacak’ dediler. Ben de bir yabancı firmayla anlaştım ve Türkiye temsilciğini aldım. Sonra bilgisayar güvenliği konusunda bir başka firmayla da anlaştım. Sonra Ankara’da iki ay kalıp İstanbul’a gidince biraderlerle bir aile şirketi kurduk. Bimeks böyle ortaya çıktı" diyor.
CARREFOURSA UFKUMUZU DEĞİŞTİRDİ: Akgiray şöyle devam ediyor: "Tabii ki işi kardeşlerim arkadaşlarım yönetecekti ben hocalığıma bakacaktım. Şirkete de haftada bir iki gün ’takılırım’ diyordum. Başlangıçta yazılım ve data güvenlik cihazları sattık. Kadıköy’de küçük mağaza gibi bir yerde başladık. Perakende işi aklımızda yoktu. Öylece birkaç sene devam ettik. Sonra Carrefoursa’dan bir öneri geldi. Bir esnaf arkadaş bizden bahsetmiş; Carrefoursa’nın Fransız yöneticisi ’gelin 6 ay kira vermeyin, memnun kalmazsanız çıkarsınız, masraflarınızı da öderiz’ dedi. Doğal olarak böyle bir teklife ’tabii ki evet’ dedik. Carrefoursa ufkumuzu değiştirmiş oldu. Bu adım sayesinde iş konsantrasyonumuz perakendeciliğe kaydı."
2010 hedefi 1 milyar dolar
BİMEKS’in patronu Prof. Dr. Vedat Akgiray, teknoloji market zinciri olma kararı aldıktan sonra mağaza sayısını artırmaya başladıklarını anlatıyor ve 2001 krizinde de büyüme için çok iyi bir fırsat yakaladıklarını belirtiyor. Akgiray, şunları söylüyor: "Bilgi teknolojileri ağırlıklı teknoloji mağazaları açmaya başlamıştık ve 2001 krizine de borçlu yakalanmadık. Krizle piyasada durgunluk oldu, batmalar oldu ama bu gelişmeler bizim için fırsat oldu. 2001’e geldiğimizde 4 mağazamız vardı ve o yıl 5 milyon dolar ciro yaptık. Şu anda 27 mağazamız var ve bu yıl 210 milyon dolar ciro bekliyoruz. Ciromuz 6 yılda 42 misli büyümüş. 2006 ciromuzun 100 milyon dolar olduğunu dikkate alırsak, büyüme trendimizin ne kadar sert olduğunu anlamak daha kolay. Son 4-5 yılda Türkiye ekonomisindeki gelişmeler bize daha önceki yıllarda yaptığımız işin ’çelik çomak oyunu’ olduğunu gösterdi. 2010’da 60-70 mağaza olmayı ve 1 milyar dolar ciro hedefine ulaşmayı planlıyoruz. Bu yılı 30 mağaza olarak kapatacağız."