Güncelleme Tarihi:
Daha önce Çukurova Üniversitesi'ne (ÇÜ) tahsis edilmiş ve Ziraat Fakültesi tarafından “narenciye araştırma ve gen bahçesi” olarak kullanılan, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin kurulmasıyla da bu üniversiteye tahsis edilen arazide, gelişim ve yatırım planı için zemin etüt çalışmasını engellemek isteyen öğretim üyelerine çevik kuvvet polisi müdahale etti.
İŞTE ARBEDEDEN GÖRÜNTÜLER / WEB TV
YENİ kurulan Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ne kampus alanı olarak tahsis edilen Çukurova Üniversitesi’nin (ÇÜ) ’Narenciye Gen Bahçesi’ olduğu öne sürülen arazide zemin etüt çalışmalarını engellemek isteyen Rektör Prof. Dr. Alper Akınoğlu’nun aralarında bulunduğu öğretim üyeleri ile polis arasında gerginlik çıktı. 35 bin narenciye ağacının dikili olduğu araziye girmeye çalışan iş makinelerinin önünü kesen, öğretim üyeleri ve öğrencileri, çevik kuvvet polisleri zorla uzaklaştırdı. İki üniversite öğrencisi, don olaylarını önlemek için ağaçlar arasına dikilen rüzgar gülünün tepesine çıkıp, bir süre eylem yaptı.
ÇÜ’nün kampus alanı içinde kalan ve mülkiyeti Maliye Bakanlığı’na ait olduğu belirtilen merkez Sarıçam İlçesi Remzi Oğuz Arık Mahallesi’nde Kozan Yolu’nun kuzey batısındaki 1758 dönüm arazi, geçen 8 Şubat’ta, Maliye Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Adana Büyükşehir Belediyesi ve Adana Valiliği’nin yaptığı ortak protokolle Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ne kampus alanı olarak gösterildi.
Bu karar üzerine Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Genel Sekreteri Osman Arık, kendilerine tahsis edilen arazide zemin etüdü yapılması için iş makinelerini polis eşliğinde götürdü. Narenciye Gen Bahçesi olduğunu savundukları alanda sondaj yapılacağını haber alan Rektör Prof. Dr. Alper Akınoğlu, Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şahin Yeter, öğretim üyeleri ve öğrencilerden oluşan yaklaşık 60 kişi, iş makinelerinin önünde durdu. Yaklaşık 100 polisin güvenlik önlemi aldığı olayda, Rektör Prof. Dr. Alper Akınoğlu ile Adana Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürü Erhan Yıldırım arasında sert tartışmalar yaşandı.
Rektör Prof. Dr. Akınoğlu, "Burası Çukurova Üniversitesi’nin arazisidir. Yeni üniversitede tahsisle ilgili itirazlarımızı mahkemeye yaptık. İdari işlemlerin bu itirazlarımız ardından gerçekleşmesi gerekiyor. Buraya üniversitemizin arazilerini almak için terörle mücadelede kullanılan araçlarla gelmişler. Çevik kuvvet polislerin burada bulunmalarının yasal temeli yok. Buraya terk etmeleri gerekiyor" dedi.
Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şahin Yeter ise "Biz bu alanlarda yetiştik, araştırmalar yaptık. Burada öğrenciler araştırmalar yapıyor, bu ağaçlar giderse bir daha geri gelmez. Bu arazide ÇÜ’nün de hissesi var. Rektör beyin izni olmadan bu alanlara giremezsiniz" diye tepki gösterdi.
Adana Toprak Korumu Kurulu üyesi Prof. Dr. Suat Şenol da kampus alanı olarak tahsis edilen arazinin birinci sınıf mutlak tarım arazisi olduğunu, kurulun buranın korunması için kararları olduğunu ve uyulması gerektiğini savundu.
Tartışmaların ardından çevik kuvvet polisleri, iş makinelerinin önünü kesen öğretim üyeleri ve öğrencileri zorla uzaklaştırdı. Polise direnen öğretim üyeleri ve öğrenciler arasında arbede yaşandı. Polis çemberi arasında iş makineleri bahçeye sokuldu. Bu sırada iki öğrenci, don olaylarını önlemek için ağaçlar arasına dikilen rüzgar gülünün tepesine çıktı. İş makinelerinin uzaklaşmasını isteyen öğrenciler, 15 dakika kadar eylem yapıp, daha sonra indi. İş makineleri çalışma yaparken, ÇÜ’lü grup da yaklaşık 100 metre kadar uzakta bekleyişini sürdürdü.
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Genel Sekreteri Osman Arık ise alanda sadece zemin etüdü yapılması için iş makinelerinin getirildiğini, şu an için inşaat yapılmayacağını, yargı sürecini bekleyeceklerini söyledi.